|  | 

Pametnomu dosta

JEL VAM ČUDNO ŠTO SE ČUDITE ČUDU ???

cudo filip

Svjetla pozornice su se ugasila. Portugal je novi prvak starog kontinenta. “Čudo nad čudima”, čuje se sa svih strana.

Hvalospjevi se nižu i slijevaju na adrese, prije svega izbornika a zatim redom igrača, onih koje smatraju arhitektima najvećeg uspjeha u povijesti njihove zemlje. U detaljnoj analizi spominju se svi segmenti uspjeha, od fenomenalne taktike, nesporne igračke kvalitete, pa do neizostavne doze sreće, prijeko potrebne za rezultat ovakvog tipa.

Na jednu adresu, međutim, čestitka još nije stigla…

Budući da ja nisam nogometni analitičar, iako znam ponešto, a s druge strane volim analizirati, pokušati ću objasniti ovo “čudo” na način koji nitko ne spominje. Pritom neću koristiti video isječke, crtati šablone, ali će biti nekih nazovimo ih statističkih podataka koji su svima dostupni te mog osobnog zapažanja i zaključka na koje kao analitičar imam pravo.

Kroz analizu će naglasak biti na broju 13, koji navodno donosi nesreću. Je li tomu tako, zaključak ostavljam vama.

Gospa Fatimska ukazala se 13. svibnja, 1917. trima mladim pastirima. Bilo je ukupno šest ukazanja i sva su se desila 13-og u mjesecu narednih šest mjeseci. Trojica mladića su iznijeli ovaj portugalski turnir: Ronaldo-poznat po tome da igra za sebe, sad je sebe podredio ekipi, Pepe-poznat po svojoj prgavoj naravi, začudo bio je miran kao janje, Renato Sanches-nova mlada zvijezda na nogometnom nebu, ulazi protiv nas i radi “one man show”, sljedeću utakmicu počinje od prve minute i zabija gol Poljacima. Portugalski trener je u pravilu koristio dvije zamjene, što znači da je za svaku utakmicu koristio 13 igrača, gol vrijedan titule Eder je zabio 13 minuta nakon ulaska u igru. I sve to na pragu 100-te obljetnice Gospina ukazanja u portugalskoj Fatimi.

Stručne analize služe da vam do u detalje pojasne sve aspekte koji su doveli do određenog uspjeha, ova moja nestručna samo tomu da svi mi na trenutak zastanemo, zamislimo se i ponovno zapitamo nad pitanjem iz naslova: Jel vam čudno što se čudite čudu???

mm

ABOUT THE AUTHOR