|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

JE LI KORUPCIJA UMRLA S BANDIĆEM

 

 

100 milijuna eura – navodna sveukupna imovina

10 tisuća sati snimljenih razgovora

550 tisuća eura u Hercegovini

2 milijuna eura na tajnom računu u Dubaiu koje je ostavio bliskoj suradnici

I pored tih brojki očekujemo da će netko tko raspolaže proračunom od 12 milijardi kuna živjeti od 18 tisuća kuna plaće?

Zgodno je spomenuti, pored cifre od 100 milijuna eura, 25% jedne plaće nakon potresa donirao je gradu Zagrebu za obnovu. Dakle, oko 3500 kuna. Toliko je donirao gradu iz kojeg je izvukao 100 milijuna eura.

Bandić je mrtav.

Ali ono što je ostavio iza sebe ne može počistiti ni¸vojska najpoštenijih političara u 100 godina.

Koliko štete može napraviti jedan gradonačelnik u 20 godina koji je za apsolutno svaki posao grada primao mito, to će se utvrđivati još godinama, možda i stoljećima.

Pitanje je bi li nam mogla pomoći Laura Kovesi.

Iskustva u nekim drugim državama pokazala su da se može kad se hoće.

Ali mi očito nećemo. Korupcija nam još nije došla do grla.

USKOK posjeduje 10 tisuća sati Bandićevih razgovora.

Razgovora u kojima je planirao kriminal, 10 tisuća sati promuklog hrapavog glasa koji planira prodati svu gradsku imovinu na najprljavije načine, tako da zarade on i bliski suradnici.

Sve, sve je bio kriminal. Uvijek, 24 sata dnevno, kriminalne aktivnosti su se odvijale i dok spava.

“Zapanjujuća upornost i kriminalna volja”

Kako to može uopće čuditi jednog istražitelja USKOK-a? Kojemu je to posao istraživati gospodarski kriminal. Zašto je istražitelj USKOK-a začuđen, a ostali građani nisu?

Kad je krađa smisao života

On je živio kriminal. Ono što je bilo “24-satno delanje” bilo je 24 satna krađa.

Možemo se upitati Zašto? Zašto mu je to trebalo?

Ono filozofsko pitanje Zašto, kad možeš istodobno živjeti u samo jednom stanu, nositi jedno odijelo.

Nije mogao kupiti niti zdravlje. Ili produžiti život. Umro je u 66-oj godini, sa jednom kćerkom (a ne čoporom djece koju treba zbrinuti), i 100 milijuna eura (nagađa se) razbacanim po računima rodbine, bliskih prijatelja i suradnika, zakopanih negdje, raštrkanih na način da im se ne može ući u trag.

Pohlepa je čini se, doista tako teška bolest. Ona obuzima kao najopojnija droga, najčišći heroin.

Kradem, dakle jesam

Moramo tako skupo platiti to što je Bandić došao u Zagreb u poderanim cipelama. Siromaštvo mu je očigledno ostavilo tolike ožiljke da je morao ukrasti sve. To smo već vidjeli na primjeru Ive Sanadera, neimaština u kojoj odrastaju pretvara se u tešku bolest.

Nijedan posao nije bio legalan. Najgore je to da ga se 20 godina puštalo da radi isto, da zaradi popriličan mito na svakom poslu, a na račun grada i građana. Toliku razinu sveprisutne korupcije teško je uopće apsorbirati. To je bio način života. Pretvaraš se da radiš 24 sata, a pod radom podrazumijevaš i primanje mita u 2 iza ponoći. Za korupciju je uvijek pravo vrijeme i mjesto.

Najgore je to što i nakon boravka u zatvoru, 2014., vratio se na gradonačelničku poziciju. I nastavio iste prljave poslove, samo još u većim razmjerima. Dakle, zato što je držao saborsku većinu, politika mu je omogućila da nesmetano djeluje, da kao tornado, potres i poplave uništava glavni grad. To samo pokazuje koliko je vladajućima bitno kakve se koruptivne aktivnosti odvijaju, dokle god oni imaju vlast.

Bandić je mrtav. A šteta koju je napravio sagledavat će se još desetljećima. I gotovo ništa neće biti vraćeno. Profitirat će oni bliski suradnici, rodbina i prijatelji na čije je ime ostavio tu imovinu.

Bandić je mrtav. Ali je li mrtva ta ideja korupcije koju je on doveo do savršenstva?

 

Laura Kovesi

Bila je u Rumunjskoj strah i trepet za političare, gradonačelnike i kvazi gospodarstvenike koji su bili ogrezli u teški kriminal. Na meti rumunjske agencije za borbu protiv korupcije, koju je simbolično nazvala DNK, bili su joj prije svega potkupljivi političari i gradonačelnici oko kojih su se u toj balkanskoj zemlji ispreplele brojne mafijaško, koruptivne mreže. I vrlo brzo pospremila je s onu strane zatvorskih vrata njih nekoliko tisuća. Hrabro, moćno, ekspeditivno… Obračun s kriminalcima započeo je svom snagom u Rumunjskoj u onom trenutku kad je ova odvažna pravnica, nekada i omladinska košarkaška reprezentativka Rumunjske počela istraživati spletkaroške DNK-e, ponajprije „uglednih društveno političkih radnika“. Imala je potporu Vlade koja ju je imenovala i zakratko je Rumunjsku pretvorila od kleptokratske države u onu u kojoj političarima kriminalcima više i ne polazi tako lako za rukom da varaju narod.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)