|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

JALOVA VRIMENA

 

 

TORCIDA, GOSPODARI TAME

Kako započet kolumnističku mudroliju a da ti prvo na pamet ne padne ovo Dinamovo gaženje Hajdukova dostojanstva.

Moran priznat da san silno razočaran! Ne samo sa eliminacijom iz kupa i prvenstva već zbog očite nemoći i nebuloznog lutanja na temi voljeni klub.

Jutros gledan snimke razularenog stampeda onih koji se kledu u ljubav za voljeni klub. Čudna neka ljubav. Čudan neki odnos sa upitom „ko tu koga prca?“

Amo redom! Nikad nisan kužija ono postrojavanje igrača na kraju utakmice na ispovidi prid tribinon di su im navijači.

Čemu, zašto je pobogu potriban taj igrokaz? Što se time postiže, vidjeli smo ovu subotu kad je postrojavanje pretvoreno u bjeg pred tim istim „bogovima“.

Nije li se tom predstavom dao preveliki značaj likovima kojima je jedini cilj izživljavanje bez, i sa, razlogom. Oni su skužili svoj značaj koji im se poklanja, restu krila i moć, a kad si mi već pokoran onda ću ja dilit pravdu.

Došli smo do ovoga što se vidilo kod devastiranog stadiona, devastirane društvene imovine po gradu i do opasnosti da se sutra ne desi još gore.

A tko je, molit ću lipo, za to kriv?
Svi mi, vlast, institucije i zakon.

Ajte se malo prisjetite čelične ledi sa mudima koja je od Engleskog nogometa uradila teatar općeg guštanja. Priča mi moj gost o tom fenomenu. Kamere na svakom kantunu. Snimke na uvid, lociranje likova nereda, aps, kazna i prdekana. Ali sa trajnon zabranon pristupu stadionima.

Danas kad bacite pogled na utakmice u tom podneblju možete vidjeti žestoko navijanje, oca, sina, majku, unuka i svu užu rodbinu sa prijateljima kako uživaju u gledanju i druženju bez opasnosti bilo kakovog ekcesa.

A sidalice u prvom redu na metar od aut linije BEZ OGRADE.

MOLIMO VAS VRATITE NELEGALNO ORUŽJE

Tako nekako se svede borba kontra idiota koji u svojim domovima kriju lagere oružja i municije. Nelegalno! Zašto ih se moli?

Zašto se ne izglasa, ko nam brani, zakon po kojemu policija, specijalna, može u svako doba sa nalogom ući u vaš stan, skladište, ured i vikendicu te temeljito pročešljat unutarnje stanje.

Čisto ko suza! Nema ljutnje, nema prisile, ma pobro moj ako ti se, nakon javnog poziva, ipak nešto nađe e onda te čeka tortura i trošak od kojeg ćeš se teško oporavit.

Zašto ti tribaju ručne bombe? Puške, trombloni, noževi i slične opake naprave?

Objasni ako možeš? A ako ne možeš onda na miru uskoj utrobi zatvora razmišljaj o svom postupku i nakani.

Što nas preči da sami sebe zaštitimo? Evo su Kaštila dala na uvid. Bolestan tip, već dugo poznat po nedjelima u kući drži ručne bombe! One spravice koje moš bacit di oš da istiraš neku svoju bolesnu „pravdu“. Skoro je ubija čovika sa plemenitim životnim namjerama, i njegova spasitelja. Otkud mo ona indijanska sikira sa kojom je na sriću samo okrznija čovika koji je hrabo pomoga napucanom.

I što sad sa ovom opasnom budalom? Sudit mu! A da presuda već unaprid bude ispisane za ovakve! Trajna prdekana, i ništa drugo.

ISPITI SU PRID NAMA

Već san izreka moju misal o ovomu pribacivanju Solina iz 10-e u 9-etu izbornu jedinicu.

Nije mi drago no kad sam već tu rede je da analiziram liste za koje ću glasat. Meni je važno da bude ljudi iz Solina i okoline.

Naročito iz Solina jer taj izabrani delegat u Saboru je direktno moj i od njega mogu očekivat konkretnost.

Moran priznat da san se nemilo iznenadija. Nema solinjana. Ni na zadnjem mistu. Možda ima na nekim stranačkim listama koje me ne zanimaju ma mi je u fokus upala lista stranke koja 34 godine vlada Solinom.

Ni jedan kandidat! Zašto pobogu? Zar je centrali Solin toliko nebitan da se nisu drznuli izvuć bar jednog kandidata da privuče naše glasove, a nije nas malo.
Moje čuđenje prelazi u sprdnju. Na tu listu se uredno pozicionira jedan iz druge stranke kojeg ja već odavna častim imenom cirkusanta i dvorska luda. Lik kojemu priskakanje iz stranke u stranku dođe ko sportska aktivnost izuzetno isplativa.

No da razočarenje ne bude baš temeljito stvar popravlja kandidatura meni draga i izuzetno korisnog političara, načelnika Općine Klis koji svojim radom ruši rugalicu šerifovanja. On zaista zaslužuje svoje misto no kad je iza ove lude e onda se to može svesti pod rubriku „ruganje“. Ne ruga li se njegova stranka sa njim? Nije li to podcjenjivanje?

Ako već oćeš ludu na listi, ako si mu to dužan, onda ga stavi na kraj pa nek luda skupi dovoljno glasova i sam sebe uvede u Sabor. Ma nije luda toliko luda! Zna je on to i tako se isprsija.

A Solin? Gledan doktora Perka, sa svim titulama u zdravstvu, poznavajući ga ko važnu kariku kvalitete naših života, te se pitan, triba li njemu, i još niz solinjana, ovoliko poniženje.

O drugim solinskim stranačkim propustima? Kojim stranačkim? Nema toga uz Jadro.

ŠTA TI JE BONA?

NK Solin je u bezizlaznom položaju i svi su izgledi da će se troškovi transporta bitno smanjiti.

Ode naš klub u niži rang taborenje i tako sroza sjajnu tradiciju svog postojanja jer su poznati pusti zemani kad je sija punim sjajem pozicionirajući sebe ko sredinu sjajnog nogometa i nogometaša.

Tko je kriv? Vrag bi ga zna! Netko jest no teško je upačit prstom u jednu adresu. Kriv je nelogičan i sustavno blesav način kadroviranja. Krivi su svi koji se turaju u njidra kluba a mnogi time ne pomažu već štete.

Selekcija i izbor su pogubni. Tko sve nije zna kratko zasist na čelo, tko sve nije ćućija na stolici trenerskoj i koga sve se nije dovodilo na ledinu a da ni centrirat nije znao?

Ja san daleko od stručnog znanja no sam blizu znanja da mnogi ništa ne znaju ma rado daju ruku za propast.

Evo je doša sjajni trener Bonačić! Zašto?

Zašto sad kada je virovat u opstanak ravno virovanju da će se tunel kroz Kozjak iskopat sam od sebe. Poznan rad tog trenera i moran reć da se silno čudim zašto Hajduk nije njemu da uzde. To je hrabar, svoj, odlučan, i pomalo bahat trener koji može stvorit suprotnu atmosferu od ove gnjile. Ma nije li kasno?

Zato, ko što predlažen i Hajduku, predlažem i Solinu da konačno stvar dovedu u početno stanje na zdrave noge, struci i volji svog unutarnjeg kapaciteta.

Jednostavno, zar ne!?

DANKA

Otišlo je jedno mlado, nevino i radoznalo biće.

Otišlo u tamu a tek je progledalo.

Radoznalo, nestašno, sa tek naučenim koračanjem, nesvjesno di je iskrcano, u koju vražju jazbinu sa idiotima u stampedu balkanskog bluda i pijanstva.

Otišlo i ostavilo još jednu otvorenu ranu sa novim saznanjem da nam se đaba nadat dok sami podstičemo ljudske tragedije svojim nemarom i idiotsko kukavnim mučanjem, sa strahom promatranja dok nas gnječe oni koji sa normalom i ljudskošću nemaju dodirnu vezu.

Ne pitajte se tko su oni.

Oni su svi mi!

Adio Anđele.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.