|  | 

Hrvatska

Izrael ukida covid potvrde? ‘Nemaju medicinske logike, stvaraju paniku

 

 

Izrael je jučer zabilježio novi dnevni rekord od 65.259 novih zaraza, a paralelno s time povela se ozbiljna rasprava o ukidanju covid potvrda. Protiv covid potvrda koje se u Izraelu zovu zelene propusnice istupio je izraelski ministar financija Avigdor Liberman, prenosi The Jerusalem Post.

Liberman se jučer s premijerom Naftalijem Bennettom i ministrom zdravstva Nitzanom Horowitzom obratio javnosti rekavši da će više od 25 milijuna kućnih brzih antigenskih testova biti distribuirano Izraelcima. Nakon toga se na Twitteru javio o covid potvrdama.

– Nema medicinske ni epidemiološke logike u zelenim propusnicama, kako zaključuju mnogi stručnjaci. Ono što postoji je direktna šteta ekonomiji, dnevnom funkcioniranju i, dodatno, značajan doprinos stvaranju panike u javnosti. Radim zajedno sa svim dionicima kako bismo eliminirali zelenu propusnicu i očuvali normalnu rutinu za sve nas – napisao je.

Pod režimom zelene propusnice koja je trenutno još uvijek na snazi u Izraelu samo ljudi koji su cijepljeni, preboljeli ili testirani prethodnog dana (u zadnjih 72 sata u iznimnim slučajevima) imaju pristup nekim aktivnostima i objektima, i u nekim slučajevima, radnom mjestu.

Sa širenjem omikrona broj onih koji su zaraženi iako su cijepljeni ili već preboljeli virus naglo je porastao.

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući glavnog ravnatelja ministarstva zdravstva Nachmana Asha, rekli su da cijepljenje i oporavak i dalje nude određeni stupanj zaštite te da sustav covid potvrda treba zadržati. Međutim, također su priznali da bi u nekom trenutku to pitanje možda trebalo preispitati.

Ako bi se zelena propusnica ukinula, to bi predstavljalo jednu od najdramatičnijih promjena u načinu na koji se zemlja bori s pandemijom. Ranije tijekom dana Ash je rekao da Izrael još nije vidio vrhunac vala omikrona.

– Vjerujem da će vrhunac nastupiti za tjedan ili više. Međutim, također vidimo da broj hospitalizacija i dalje raste, ali se rast usporava – rekao je za Radio FM103, prenosi Index.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL