|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

INTERVJU  NEZAVISNA LISTA MLADIH

 

 

Ma koliko god mi bižali u samoizolaciju, pretvarali se da nas nije briga, ajd’ da sami sebi priznamo neke stvari. U našem gradu Solinu relativno se malo ljudi bavi politikom ma priznamo si da se ona bavi nama. Naša nezainteresiranost za aktivnu političku ćakulu košta nas puno toga a da nismo svjesni pogubnosti. Neizlaznost na dan biranja postaje jedan od najjadnijih odluka gdje čovik ponizuje samog sebe jer nije kadar dat značaj moći svom glasu.

Demokracija je mogućnost koja se nudi svakomu punoljetnom pojedincu, da bude ponosan član zajednice jer odlučuje. Zašto se odustaje od tog čina? Zašto čovik tim činom pljuje na samog sebe?

Neshvatljiva je ta ljudska mizernost, što potvrđuje izdaju zajedništva. Nije isto kad se vlast izabere na izlaznosti od 90 % i 40%.

Mi koji živimo u Solinu i koji redovito prilazimo čarobnom kartonu iza kojeg zaokružujemo svog odabranika, dobro znamo što znači kad manjina odabere.

Trideset godina jedna politička opcija vodi naš Grad. Uljuljanost i zasićenost kroz velike nejasnoće djelovanja, stvorilo je klima sumnji i nepovjerenja što logično vabi na potribu „provjetravanja“.

Zadnji mandat GV i njegov sastav škrto nam otvoriše tu mogućnost a upravo pojava jedne nove grupacije oko NLM upućuje da se tom novom pravcu političkog djelovanja valja pozabavit i dati mu šansu.

Novi lokalni izbori su blizu. Najbolji način da upoznamo nove mogućnosti, da saslušamo nova, mlada, lica jeste kroz ovakav vid predstavljanja kako bi svaki stanovnik Solina bija upoznat što mu se nudi te da ga se zagolica i izvuče iz fotelje onu jedinu nedilju u četiri godine.

Poslušajte što nam to imaje za reći tri mlada, obrazovana i vridna člana GV Solin iz NLM-a.  

Foto: (arhiva, NLM Solin)

-Opišite nam kako je, i zašto, došlo do organiziranja NLM u našem gradu?

Andabak: I prije „priče“ o NLM-u dugo sam razmišljao kako i na koji način promijeniti neke stvari u Solinu koje su me smetale. Prije četiri godine stvorili su se uvjeti za političko djelovanje, što je i bila jedina moguća opcija za korijenite promjene bez obzira što je kod nas percepcija politike i političara ukaljana nečasnim ljudima. Nekoliko mladih iz Solina ponukani zajedničkim interesima i istom željom, gradom po mjeri čovjeka, zakotrljalo je tu grudu snijega u političkom smislu i polako, ali sigurno, danas guramo prema lavini. Naravno sve u političkom smislu.

Duvnjak: Ukoliko ga razmatrate izvana, Grad Solin odaje jako lijepu sliku, a takav je prikazan i u medijima, međutim, iznutra je puno toga trulo, što građani Solina znaju bolje od ikog. Potrebne su korjenite promjene, a u toj potrebi leži i ključ našeg nastanka. Okupili smo se i odlučili aktivno djelovati. Bivša saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić je bila ta koja je okupila prvu ekipu, uputivši nas u  načine na koje možemo napraviti nešto pozitivno u svojoj lokalnoj sredini, a potom smo sami nastavili svoj put.

Milavić: NLM se organizirao prije zadnjih lokalnih izbora. Godinama sam gledao nepotizam, netransparentnost i u jednom trenutku sam se odlučio politički angažirati u lokalnoj sredini kako bi meni, mojoj obitelji život bio bolji, pravedniji. Nisam više želio stajati sa strane i prigovarati nego sam se želio aktivno odlučiti i pokušati utjecati na promjene u svojoj okolini. Tada smo se, nekolicina poznanika, željnih promjena odlučili pridružiti

Nezavisnoj Listi Mladih u čemu nam je podršku dala Ivana Ninčević Lesandrić, tada saborska zastupnica.

-Postigli ste silno veliki uspjeh na prošlim izborima, dobivši tri vjećnička mjesta što ritko komu uspjeva u Solinu gdje je HDZ na vlasti od samog početka?

 Andabak: Mislim kako ni sami u početku nismo bili svjesni koliko smo postigli s ulaskom 3 vijećnika.Kasnije kad su se strasti slegle mogli smo hladne glave analizirati što to znači. To je bila zapravo potvrda nama da smo na pravom putu, potvrda kako nismo sami u svom viđenju Solina. To nam je i dalo elana za što snažniji angažman.

Duvnjak: U startu smo bili svjesni našeg uspjeha, ali i zahtjeva koje taj uspjeh pred nas stavlja.

Prvenstveno s aspekta rada i odgovornosti koji su pred nama. U vijeće smo ušli sa tri vijećnika i iz sjednice u sjednicu borili se za pravedan, pošten i transparetnan rad i djelovanje. Smatramo kako Solin nikada ranije nije imao glasniju oporbu. Osim našeg rada i zalaganja, svojim video uratcima, omogućili smo građanima uvid u događanja na gradskom vijeću,što nikada ranije nisu imali. Kao rezultat, podignuta je razina svijesti brojnih pojedinaca o ulogama u gradskoj upravi, o radu gradskih službi, ali i o mnogobrojnim propustima u njihovom djelovanju. To je put kojim ćemo djelovat i dalje, bez kompromisa. Jasno i transparentno.

Milavić: Mi smo se prije lokanih izbora nadali i većem broju vijećnika, ali s obzirom na našu anonimnost i ovo je bio odličan rezultat.

Koje su najznačnija vaša djelovanja u proteklom mandatu? Koji su propusti te dali ste zadovoljni onim što ste postigli?

Andabak: Krenuti ću od zadnjeg pitanja. Zadovoljan sam onim što smo postigli jer smo za početak postali fantastičan korektiv vladajućima gdje im ne dopuštamo prostor za greške. S obzirom kako smo bili politički amateri i anonimusi i to je velik doprinos. Naravno, to nije sve, imali smo brojne prijedloge, akcije i inicijative. One su nerijetko bile odbačene na „prvu loptu“ no sasvim je jasno koliko su bile kvalitetne jer su vladajući iskoristili s odmakom vremena. Imali smo dosta grešaka, naravno, ne treba bježati od toga. Jesmo li mogli i više? Jesmo. Uvijek postoji prostor za poboljšanje, a samo je pitanje volje, čega mi imamo na pretek.

Duvnjak: Naš najveći uspjeh je zapravo probijanje medijske blokade i šutnje koja je, do našeg ulaska u vijeće, trajala punih 27 godina. Našim dolaskom povećao se i interes građana o radu vijeća i zbivanjima tijekom sjednica. Puno puta smo tražili i sjednice uživo jer smatramo da svaki građanin ima pravo znati tko i na kakav način upravlja zajedničkim novcem (proračunom), no, svaki put smo nažalost odbijeni. Još jedan element koji smatramo uspjehom, pa ga samim time i posebno izdvajamo u ovom intervjuu je gašenje Inkubatora Solin. Da se razumijemo, u nekim drugim uvjetima, ovo nam ne bi bilo na ponos, međutim, kada solinski inkubator, čija je svrha, među ostalim, poticanje poduzetništva i inovativnosti, te pisanje projekata, po tom pitanju ne radi ništa onda je potrebno djelovati! Da budemo konkretniji, na pitanje koliko je projekata

Inkubator ugovorio i realizirao tijekom 2017. godine, tadašnji direktor odgovorio je ”Niti jedan”. Na kraju je Inkubator ugašen. Da nismo pravovremeno prepoznali problem, iznosili ga i bili uporni, i danas bi zaposlenici tog odjela radili na organizaciji blagdana ‘Male Gospe” i naručivanju janjetine i vatrometa, što im je do tad bio najveći domet, koji, kako vidite, nema veze s poduzetništvom i njegovim razvojem. Svojim dosadašnjim radom i djelovanjem smo zadovoljni, ali i samokritični jer smatramo kako uvijek može i mora bolje.

Milavić: S našim ulaskom u GV grad Solin je napokon dobio oporbu. Mislim da je ovo najbitnija promjena. Prije ovog saziva GV-a sjednice su trajale sat vremena, a u ovom sazivu bilo je sjednica koje su trajale i deset sati. Gradonačelnik, upravni odjeli, HDZ su ubrzo shvatili da se moraju puno bolje pripremiti za sjednicu, da napokon moraju argumentirati gradski proračun i pripremati infrastrukturne projekte te iste braniti.

NLM je u ovom sazivu bio proaktivan te smo osim kritika dali dosta prijedloga:

Izgradnja gradskog trga kao osnove društvenog života grada, izgradnju srednje škole, besplatni Internet na području grada, izgradnja novih dječjih igrališta,… i ove je prijedloge gradonačelnik kroz proračune stavio u plan tako da je u konačnici to bila ideja gradonačelnika i gradske uprave-)))) (smijeh…)

Smatram da nam je glavni propust što se nismo potrudili doći do većeg medijskog prostora.

Znate onu: daleko od očiju, daleko od srca!

-Mnoge solinjane zanima na kojim osnovama funkcionira rad GV Solina, koliko su trojica NLM  mogli minjat ustajalo stanje.

Andabak: GV funkcionira kao i većina gradskih vijeća gdje su pojedine stranke dugo na vlasti i bez opozicije. Sjednice bi trajale kratko, ispunila bi se zakonska forma, nije postojala kritička misao. Nije to ništa čudno. Vijeće je bilo gotovo jednostranačko. Barem do našeg angažmana.

Tko je ranije u Solinu čuo za sjednice? Jesu li se komentirale? Ne. Sad su već predmet javnog interesa čime se pridonosi demokratizaciji društva, barem na ovoj našoj mikrorazini.

Duvnjak: Prijedlog svih točaka donosi predsjednik vijeća (Renato Prkić) i o svakoj točci svi vijećnici argumentirano raspravljaju, ali vjerujte koje god argumente mi kao oporba iznesemo, ukoliko je HDZ odlučio izglasati tu točku, oni će to zasigurno i napraviti. Najbolji primjer je ranije spomenuti rad solinskog inkubatora, kojeg smo argumentima rastavili na “proste faktore” i pokazali da baš apsolutno ništa nije radio. Međutim, HDZ je prvi put izglasao njegov daljnji rad i program, a potom je ugašen. A koliko smo mi mogli utjecati? Naš odgovor je puno. I jesmo puno utjecali jer veliki broj naših prijedloga i amandmana na vijeću je odbijen mahom od HDZ-ovih ruku, a potom bi isti taj HDZ, pojedine prijedloge naveo kao svoje i prihvatio ih.

Tako da, ipak se može! Nama nije važno tko predlaže nego što predlaže, a oni se ne drže takve filozofije i to je njihovo legitimno pravo. U vijeću trenutno ima 21 vijećnik, tako da 11 ljudi odlučuje o svemu (a posjetimo se da HDZ ima 12 vijećnika), a u idućem sazivu vijeća će biti 19 vijećnika i za većinu će biti potrebno 10 “ruku”.

Milavić: Mi smo materijale za sjednicu dobivali nekoliko dana prije gdje je sve definirano. Točke se iznesu, oporba daje primjedbe, prijedloge, to poziciju ne zanima i na kraju izglasaju svoje prijedloge. HDZ je vozio po svome, a mi smo ustrajali na proaktivnim prijedlozima i primjedbama.

-Kakav je odnos HDZ-ove vlasti prema oporbi? Uspjevate li provuć vaše ideje na dnevni red i koliko se drži do vaših prijedloga?

Andabak: Odnos pozicije prema opoziciji, barem u nekom mom vidu, ovisi od teme do teme. Neko međusobno uvažavanje postoji, ali bilo je i udaraca ispod pojasa. Mislim kako, kao Solinjani generalno, možemo biti zadovoljni političkom kulturom na sjednicama jer nema scena kao što ih ima u Saboru. To je dobro, jer svi zajedno šaljemo jednu poruku vanka, poruku uljudbe i kulture. Što se tiče prijedloga mislim kako sam ranije odgovorio. Ono što smo zaista kvalitetno predložili prihvatili su, doduše  kasnije, bez spomena naših zasluga, no budite sigurni kako ćemo ih podsjetiti na to.

Duvnjak: Dio odgovora na ovo pitanje sadržan je u prethodnom. Dakle ne uvažavaju nas, ali isto tako znaju naše prijedloge prepoznati kao dobre, a potom ih uvrstiti kao vlastite. Inače, što se tiče odnosa prema oporbi, može se reći da je selektivan. Postoje ljudi u HDZ-u koji nas poštuju, ali odnos glavnih ljudi (gradonačelnik i predsjednik vijeća) prema nama i nije baš najbolji, ponašaju se kao faraoni i postavljaju se iznad nas, a takvo nešto se kroz povijest nikad nije pokazalo kao održiva metoda. Jedini prijedlog kojeg smo uspjeli uvrstiti u dnevni red je pitanje Vranjica i to zbog jakog pritiska javnosti. Inače nas hladno odbijaju.

Milavić: Gotovo svi prijedlozi oporbe su odbijeni, a posljedica toga je netransparentnost gradske uprave, neriješene granice sa Klisom, neiskorišten potencijal Salone, prometna izoliranost,..

Prema vani je grad Solin prijatelj djece, a iznutra je to i dalje ostalo pregrađe Splita bez jasne vizije.

-Što bi po vama trebalo minjat na političkom prostoru našeg grada? Ako dođete na vlast, ako budete u šansi vladanja, koji su vaši planovi i načini da pokažete kako se drugačije, i bolje, može na zadovoljstvo građana Solina?

Andabak: Po meni ne treba mijenjati, već otvoriti prostor. Jednostranačke okoline, gradovi kako hoćete ne mogu napredovati jer nema konkurencije, a ona je preduvjet konstantnog rada na sebi, stranci, gradu i dalje. Nemamo nikakvog straha od raznih političkih stranaka ili konkurencije u tom smislu, štoviše bilo bi bolje kad bi taj pluralitet bio realan jer bi se i mi i buduća oprba svojski trudila i samim time unaprijedila kakvoću grada.

Duvnjak: Preduvjet za zadovoljstvo građana je bolji uvid u rad gradske uprave, javna objava svih važnih dokumenata, natječaja, računa i općenito, radnji vezanih uz poslovanje lokalne samouprave. Smatramo to temeljem zdravog poslovanja. Ako dođemo na vlast, ovo je ujedno i prvi cilj koji želimo postići. Unapređenje digitalne infrastrukture, transparentnost djelovanja i participacija građana u davanju ideja i odlučivanju. No, ovo je tek jedna u nizu promjena koje planiramo uvesti.

Smatramo da je došlo do zasićenja vladajućih koji su tu već 31 godinu, a dolaskom mladih ljudi dolaze i nove ideje i nove metode djelovanja. Solin ima i velik problem neiskorištenosti turističkog potencijala. Čisto primjera radi, u 2019. godini Solin je zabilježio 41.322 turistička dolaska, a susjedni Split nešto manje od milijun. O razlici u ostvarenim noćenjima da i ne govorimo. Koji su razlozi ovolikih oscilacija između dva susjedna grada? Nije da nemamo razvijenu bogatu povijest i kulturu, jednako kao i Split! Što smo uradili da privučemo veći broj ljudi u destinaciju? U čemu je problem? Prvi razlog leži u postavljanju “krivih” ljudi na “kriva” mjesta. Ova se stavka također može i mora promijeniti. U gradu Solinu moraju raditi samo najbolji jer jedino tako možemo napredovati. 

Milavić: Prvo ćemo postati transparenti i svaki građani će znati gdje se troši svaka kuna! Prilikom zapošljavanja jedino bitno će biti stručnost. Neće nas zanimati da li je čovjek član HDZ-a ili SDP-a, ili vjernik ili nevjernik. Jedino stručnost i kompetencija mogu promijeniti naše društvo. 

Predstavnici ste mladih, koliko ste njih do sada uspjeli objedinit oko vaše liste te što kanite novog ponudit upravo njima da bi vas slijedili i u konačnici vam dali glas?

Andabak: Tri vijećnika nakon mjesec dana organizacije i kampanje s uloženih, ako se ne varam 3000 kuna, jasno svjedoče kolika je bila i još je nezadovoljstvo trenutnim stanjem grada Solina po pitanju potreba mladih. Naš cilj je artikulirati te potrebe i nezadovoljstvo te ih riješiti kroz realne i konkretne mjere. Osim toga ovdje bi naglasio kako nije samo riječ o mladima, ovdje je riječ o jednoj mladoj, novoj političkoj misli koju nudimo van ustaljenog nacionalnog duopola stranaka.

Duvnjak: Predstavnici smo mladih, a to je velika čast ali i odgovornost. Mladim ljudima prije svega smeta nepravda, a upravo ona nas je potaknula da budemo ustrajni u našem djelovanju. Do sada je u NLM-u i uz njega okupljen ozbiljan broj mladih ljudi, no ne samo mladih, već i ljudi zrelije dobi koji svojim iskustvom dodatno potiču naš entuzijazam i sudjeluju u kreiranju rješenja.

Ljudima nećemo obećavati brda i doline, al ono što možemo obećati i iza čega stojimo je da će svaki građanin Solina bit jednak i da će sustav bit pravedan. A jednom kada tako zaista i bude, tada će mladi moći doći do izražaja u različitim područjima. Nama treba zaokret za 180° u svemu jer odavno idemo u krivom smjeru. I samo ljudi neopterećeni prošlošću, koliko god godina imali, mogu napraviti takvo nešto.

Milavić: Da, predstavnici smo NLM-a, ali ja imam 41 godinu i nadam se glasu i mladih i ljudi srednjih godina i ljudi u poodmakloj dobi.

Mi jedino što možemo ponuditi je transparentnost i stručnost.

Ja sudjelujem u upravljanju u maloj privatnoj firmi koja ima 20 zaposlenika. I jedino što se cijeni je znanje, poštenje, iskrenost!! Zato smo i uspješna firma. I to je jedino što mogu ponuditi!

Što je po vama razlog velikog nezadovoljstva vaših vršnjaka ovakvom politikom koju nude vladajući? Pitam iz razloga što imam trojicu dice koji mi daju za pravo što to tvrdim?

Andabak: Solin nema sadržaja za mlade, nema viziju, nema dugoročne planove kojim bi zadovoljili potrebe mladih. Osim toga pitanje je koliko Grad uopće osluškuje ili čuje te potrebe.

Duvnjak: Nepravda i nejednakost s kojom se susrećemo svaki dan, na svakom koraku, u svakoj poridruštva!

Milavić: Nepotizam!!!! Rodbinske, stranačke veze!!! To je zapreka boljitka našeg društva!!!!

-Koje garancije nudite da ćete bit u službi svih građana Solina? Koji su najvažniji projekti i potezi koje kanite odmah realizirati?

Andabak: Jedina prava i iskrena garancija su izbori, sve drugo po meni bila bi demagogija. Osim toga bitna je odgovornost u svakom pogledu. Odgovarati za vlastite postupke, greške, je nešto čega nedostaje na nacionalnoj razini, kao i na lokalnoj. Mi to nudimo. Odgovornost kao garancija.

Što se tiče projekta moj osobni fokus bi bio na valorizaciji kulturne baštine. Po meni ona je nedovoljno valorizirana, a iskreno ne sviđa mi se svojevrsna prostitucija kulturnog naslijeđa gdje je visina turističkog profit mjerilo vrijednosti kulture. S druge strane to znači i stavljanje vlastitog identiteta u ekonomsku računicu, što sigurno nije hvalevrijedno. Po pitanju kulture treba naći balans, ne prodavati vlastiti identitet, valorizirati baštinu, ali i staviti je u funkciju održivog. Meni Solin ima potencijala biti grad „izvoznik“ kulture no čini mi se kako nedostaje volje, kao i ideja.

Duvnjak: Najveća garancija je naš rad u vijeću posljednje 4 godine. Pokazali smo da smo nepotkupljivi, mladi, obrazovani i slobodni. Slobodni u odlučivanju! I samo sloboda odlučivanja može donijeti promjene u bilo kojem društvu! Naš prvi projekt je ranije spomenuta digitalizacija rada javne uprave i transparentnost, obzirom da je to preduvjet za sve ostalo. O drugim projektima više ćete moći vijdjeti kada izbacimo program NLM-a.

Milavić: Svoj obraz, obraz moje žene, obraz moje djece i obraz mojih prijatelja, kumova, roditelja.Prvo ćemo uvesti transparentnost u gradskoj upravi! Pod hitno trebamo riješiti granicu s Klisom. To je kostur koji se povlači godinama. Staviti u funkciju Salonu, izgraditi gradski trg, urediti ulicu Marka Marulića, srediti prilaz školi Kralja Zvonimira, izgraditi šetnicu do ušća Jadra, izjednačiti cijenu troška za roditelje privatnih i gradskih dječjih vrtića,…

Dajte građanima na uvid vaš pogled na Solin kao Grad kojemu se tepa da je grad mladih i prijatelj djece? Stoji li ta tvrdnja baš tako?

Andabak: Po meni je to samo statistika. Ništa drugo. Jer van tog i ne vidim nešto konkretno.

Duvnjak: Izvana to upravo tako izgleda i nekom tko nas sluša sa strane, vjerojatno nije jasno o čemu pričamo kad kažemo da Solin premalo ulaže u djecu i mlade. No, uzmimo za primjer naš prijedlog iz 2017. godine da se umjesto ulaganja u rad političkih stranaka, 100.000 kuna preusmjeri u izgradnju dječjeg igrališta (kada je to zakonska regulativa dopuštala). Znate kako je prijedlog prošao na vijeću? ODBIJEN! Od djece je očito bitnije na stranački račun spremati novac za buduće političke kampanje i slično.

Nadalje, gradonačelnik je napisao kako se nada da će obitelji sa POS-ovih lista Božić 2020. dočekat u svojim domovima. Sad je 2021., a stanovi se nisu još ni počeli graditi. A imamo i problem neizjednačenih cijena privatnih i gradskih vrtića.

Valja podsjetiti kako Grad Solin radi dobru stvar stipendirajući učenike i studente s

prebivalištem u Solinu, međutim, velika većina tih odličnih đaka kasnije teško pronalazi posao i nerijetko završavaju u djelatnostima koje nema veze s njihovom strukom. A takav slučaj je i s ostatkom mladih ljudi koji se teško probijaju na tržištu rada i zbog nedostatka iskustva njihove se molbe često odbijaju. I po ovom pitanju bi trebalo aktivno djelovati.

Nije sve loše u Solinu, da se razumijemo, ali trebalo bi biti puno bolje!

Milavić: Solin je grad u kojem žive mladi, ali nažalost, većina mladih svoje društvene, ekonomske interese ostvaruju izvan grada.

-Što naš Grad čini posebnim?

Andabak: Čine ga ljudi, koliko god zvučalo kao floskula. Ljudi su zaista posebni, kao i sam prostor gdje živimo, ali nedostaje nam poveznica te dvije stvari, nekako smo tu ostali nedorečeni. Percipira nas se kao predgrađe Splita, kao spavaonicu Splita. Treba se maknuti od takvih narativa, Solin zaslužuje daleko više u tom pogledu. Malo gdje u Europi vi imate prostor gdje se spajaju sve europske civilizacijske i povijesne epohe u jednom, a Solin je upravo to.

Duvnjak: Kulturna baština Solina i izvor rijeke Jadro. Naš grad je bio glavni grad provincije Dalmacije. Salona je naše bogatstvo kakvog nismo ni svjesni, u Solinu su se krunili posljednji hrvatski kraljevi. Povijesni značaj je ogroman, no to nitko ni ne spominje, pristajemo biti prosječni, a NLM je tu da to pokuša promjeniti. Za povjesni značaj Solina moraju barem svi u Hrvatskoj (sa)znati. U budućnosti će se voditi ratovi zbog pitke vode, a mi imamo izvor u svom gradu. Što bi se reklo-pametome dosta!

Milavić: Povijest i mladi! NLM će jasno artikulirati Solin kao bitan grad za povijest Hrvatske, grad u kojem je ugodno živjeti, grad u kojem će biti dodana vrijednost kroz poduzetne inkubatore

–  Na koji način biste vi krenuli u otklanjanje pustih zagađivača iz prošlih vremena, koji nemilosrdno uništavaju zdrav način života. Tu mislim na Vranjic, okolo ušća Rike, Sveti Kajo, Majdan i slično.

Andabak: Pitanje je koliko Solin sam može. Ovdje je riječ o jednom širem problemu i to Solin kao grad teško može sam riješti. Jedini način je dijalog sa svim relevantnim osobama, tvrtkama, institucijama, državom itd. Svima onima povezanim s ovom problematikom, bili oni dio problema ili dio rješenja. Sve ostalo bi bilo politiziranje. Naglasio bih kako uz sve to Grad treba imati jasan stav, jasnu poziciju. To je polazišna točka u rješavanju ovih stvarno velikih problema.

Duvnjak: Uz pomoć institucija. Znamo da nisu u našoj nadležnosti ali stvorit ćemo im toliki pritisak da će morati raditi svoj posao, isti onaj za koji su plaćeni! A ono što bude u našoj nadležnosti biti će rješeno u što kraćem roku.

Milavić: Ja nisam protiv industrije, ali ona mora biti u svrhu građana i razvoja grada.

Vranjic mora imati uredan prilaz u mjesto, more moram biti za kupanje. Grad ubire bitna sredstva od Ine, DC-a,… I grad to mora vratiti građanima. Temeljna funkcija grada je građenje i održavanje infrastrukture. A građani će se za ostalo sami pobrinuti. Ne smije se dogoditi da dijete u ulici Put Majdana ide u školu po kolniku. A tom ulicom su prošli milijuni, ako ne milijarde kuna sirovine za DC!

-Koliko rika Jadro znači za naš Grad. Da li ste zadovoljni izgledom od izvora do ušća?

Andabak: Ovdje ću biti kratak i jasan. Rika je duša grada i mislim kako svaku Solinku i Solinjanina boli vlastita duša gledajući odnos pojedinaca, ali i lokalne zajednice prema Rici. Nije to samo problem grada, problem je to i Klisa i inih institucija zaduženih za skrb oko Rike.

Duvnjak: Voda je izvor života. Mi imamo izvor u Solinu. Može li značit više od toga? Ne može se reći da smo izgledom u potpunosti zadovoljni, no isto tako se ne može niti tvrditi kako Grad Solin po pitanju Jadra nije ništa napravio. Napravio je, da, ali na ovom se segmentu mora raditi još više i bolje.

Milavić: Ne, dovoljno je vidjeti nelegalne crne vode koje su spojene u riku i crkvu Petra i Mojsija. Ne postoji šetnica do ušća što je preduvjet kako bi govorili o cjelini.

-Svidoci smo nerješene granice sa Općinom Klis. Vaš stav,  kako i kad, to okončat?

Andabak: Okončati što prije i to dogovorom. Kompromis će se morati napraviti, nešto će se dobiti, nešto izgubiti no ovako stanje nije zdravo ni održivo. Klis je naša susjedna općina, prijateljska, bratska općina s kojom dijelimo jako puno toga. Kampanalizam ni njima, ni nama neće donijeti ništa dobro, a dugoročno može stvoriti jednu lošu klimu gdje će to utjecati na daljnji razvoj grada Solina i općine Klis.

Duvnjak: Evo sad je bila idealna prilika za rješiti granicu sa Klisom. Na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini trenutno je na vlasti HDZ. Zajedničkom suradnjom ovo se pitanje itekako moglo riješiti, međutim, to nikada nije napravljeno. Mi smo za postizanje dogovora kojim bi se zadovoljile obje zainteresirane strane. A i želimo da se to što prije riješi pa da barem znamo čime raspolažemo.

Milavić: To sam već komentirao! To se mora riješiti ukoliko želimo planirati budučnost!

-Za kraj, poručite nešto bitno našim sugrađanima a naročito mladima.

Andabak: Vi ste bitni, nitko drugi i samo vi možete napraviti ovaj grad velikim i po mjeri čovjeka.

Duvnjak: Želim poručiti svima, a ne samo mladima kako je vrijeme da svaki građanin Solina ima ista prava, bez obzira na spol, dob, boju kože, vjeru, seksualnu orjentaciju ili političko opredjeljenje. Vrijeme je da svi budemo isti.

Milavić: Samo izađite na izbore, to je naša dužnost. A kad izađete, znat ćete za koga glasati. Ja sam duboko uvjeren i vjerujem da je promjena u našem društvu moguća!

Triba li nešto posebno dodati ovom kvalitetnom predstavljanju trojice iznimno interesantnih naših mladih solinjana? Ja osobno im virujen i podržavam ih u ime svoje troje djece koji su u nezavidnom položaju bezuspješnog traženja zaposlenja.

Jer, mladost je budućnost a nju valja pošteno trasirati. Mi koji smo pomalo na zalasku bi trebali biti predvodnici u pomaganju i otvaranju prostora upravo za mladost našeg Solina.

  

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.