|  |  | 

Vijesti ZP Izdvojeno

Opširnije sa Hrvatskog kuharskog kupa 2015.-2016.

Zlatna solinka_63Zlatna solinka_59Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je jedanaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske.

Hrvatski kuharski kup po prvi puta je održan u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza. Želja organizatora bila je podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve Solinke pa time i naziv i tema manifestacije. Ova mekousna pastrva živi u rijekama Jadru, Žrnovnici i Vrljici, a namjera je podići svijest kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, industrija, kanalizacija i prelov. Iako je u propozicijama natjecanja navedena pastrva, ova endemska vrsta nije korištena već uzgojena pastrva na koju smo svi navikli.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u četvrtak, 03. ožujka kratkim obilaskom grada Solina, Salone I Klisa te nastavljena u restoranu Gašpić gdje su natjecatelji pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala slijedećeg dana. Natjecatelji su imali zadatak pripremiti svečanu hladnu platu od humusa, svježeg sira i piletine, glavna jela od pastrve, povrća i kukuruzne krupice te deserte od suhih smokva, čokolade i orašastih plodova. Radove natjecatelja ocijenili su eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Damir Crleni, Branko Žufika i Vladimir Balent koji su osobitu pažnju posvetiti vanjskom izgledu, sastavu i naravno, okusu jela.

Zlatna solinka_66Zlatna solinka_41Kao i u prvom kolu pobjedu je odnijela mlada kuharica iz Vinkovaca, Ana Maria Stanković sa pomoćnicom Anom Šinjori predstavljajući Srednju strukovnu školu Vinkovci I Udrugu kuhara Vukovarsko srijemske županije. Drugo mjesto pripalo je Dini Bebiću iz Dogus Marina Hoteli, D-Resort iz Šibenika dok se na treće mjesto plasirao Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina. Ana-Maria pripremila je najbolju hladnu platu I glavno jelo dok je u pripremi deserta prvo mjesto prepustila Dini Bebiću. Za svoje kulinarsko umijeće nagrađena je bogatim sponzorskim I novčanim nagradama koje su joj zajedničkim snagama uručili gradonačelnik Solina Blaženko Boban, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, kulinarski promotor Podravke Dražen Đurišević i Maja Muskatelo ispred Turističke zajednice grada Solina.

Zanimljiv kulinarski dan upotpunjen je kuharskom radionicom za djecu dječjeg vrtića Sunčica iz Solina koji su pod paskom slastičarke Maše Zelena iz slastičarnice Congo iz Splita izrađivali mini kiflice i slasne keksiće. Djeca su se divila i artističkom umijeću Ivana Ursića i Mate Đuzela koji su izradili aranžman od voća I povrća, a za mališane su izradili zdrave voćne ražnjiće.

Zaslužni što je jedno od natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa ove sezone upravo održano i u Solinu svakako su Udruga kuhara Splitsko Dalmatinske županije na čelu s predsjednikom Ante Ojdanićom, a organizaciji su pomogli grad Solin, Turistička zajednica grada Solina, Podravka, Dukat, Restoran Gašpić, Sana delikatese, Stanić, Dick noževi, Nadalina i hotel Cornaro.Zlatna solinka_40

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL