|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

GODIŠNJICA SMRTI SVETOG JERONIMA Gdje se nalazi njegovo misteriozno rodno mjesto i zašto ga svi svojataju?

 

 

Već je tri godine prošlo od 1600. godišnjice smrti sv. Jeronima. U međuvremenu, iako je bilo najavljeno, zračna luka Split u Kaštelima još nije ponijela svečevo ime, ali je zato njime nazvan novonabavljeni brod Javne ustanove ‘More i krš’, sa zadaćom nadzora zaštićenih obalnih područja, uključujuči i maritimni dio Splitsko-dalmatinske županije. Također, najavljivano je kako bi sveti Jere – zaštitnik ne samo Dalmacije, nego i cjelokupne studentske populacije – trebao dobiti svoj kip ispred splitske Sveučilišne knjižnice, što još nije ostvareno.

No, svečev kip je bio svečano otkriven u svibnju prošle godine i to na jeruzalemskom brdu Sion, kao ‘dar puka Splitsko-dalmatinske županije’. Osim toga, u čast istoga sveca Hrvatska pošta je još 2020. godine izdala prigodnu marku, a u kapelici sv. Jeronima na lokalitetu Rajkovača u Šuici dubrovačka umjetnica Ivana Jovanović Trostmann je ovoga ljeta izradila i postavila fresku-mozaik posvećenu Jeronimu.

(Ilustracije preuzete iz: ‘Sveti Jeronim u heraldičkoj simbolici’ – M. Božić i S. Ćosić, Kroatologija, 2022.)

Naime, misteriozno rodno mjesto ovog glasovitog sveca – Stridon, neki su autori smještali i na područja današnje Bosne i Hercegovine, ali i u udaljene krajeve kontinentalnog dijela Hrvatske, točnije u Međimurje. Tako su se krajem rujna/početkom listopada 2022. u međimurskom mjestu Štrigovi (naziva koji asocira na antički Stridon) održali čak četvrti Dani svetog Jeronima, a uskoro se ista manifestacija sprema održati i po peti put. Prema tome, budući da se sv. Jeronim na tlu Međimurja štuje već više od pet i pol stoljeća, može se zaključiti kako tradicionalna pobožnost svetom Jeri u hrvatskim okvirima nije osobitost samo šireg područja Dalmacije. Nadalje, u susjednoj Sloveniji sv. Jeronim je 2020. godine proglašen zaštitnikom Koparske biskupije, dok je u Italiji (u kojoj je Flavije Biondo još u drugoj polovici XV. st. tog kasnoantičkog sveca ‘proglasio’ Italcem (tj. Talijanom), tvrdeći da nikako ne može biti Dalmatinac) obilježavanje ove godišnjice ostalo opet samo na hrvatskom Papinskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.

Nakon ovog sažetog pregleda obljetničkih manifestacija povodom 1600 godina od svečeve smrti (uz niz održanih simpozija, objavljenih monografija, zbornika i članaka…) današnji datum, odnosno spomendan sv. Jeronima kao zaštitnika Dalmacije, zanimljivo je iskoristiti i kao priliku za nadopunu već izloženih spoznaja o heraldičkim simbolima koji se vežu uz njegov lik.

(Ilustracije preuzete iz: ‘Sveti Jeronim u heraldičkoj simbolici’, 2022.)

Ostatak članka pročitaj na ovom linku https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/godisnjica-smrti-svetog-jeronima-gdje-se-nalazi-njegovo-misteriozno-rodno-mjesto-i-zasto-ga-svi-svojataju-/181762

mm

ABOUT THE AUTHOR

Mate Božić je autor i povjesničar: sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog časopisa „Odraz“ i historiografskog časopisa „Pleter“, kao i Udruge studenata povijesti „Toma Arhiđakon“. Koordinator je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ te (ko)autor sveučilišnog udžbenika iz heraldike, niza znanstvenih studija i članaka historiografsko-heraldičke tematike. Saznanja prezentira u okviru Škole heraldike i Male škole filozofije (povremeno održavane u Klisu i Solinu) te u kolumnama na web- portalima, uključujući i SolinLive.com.