|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

GASTRO TOUR BY SOLIN LIVE

 

 

NAPOMENA!

Članak nije plaćena reklama i sve pojedeno je plaćeno našim novcem, a kao dva gurmana imamo pravo jesti i plaćeno komentirati.

 

Ja i moj kolega se zaputili na turneju sa mišlju probat otkrit di se kriju najbolji ćevapi, u Splitu ili Solinu. Morali smo suzit listu maksimalno i porciju jer bi nam tribala karijola i dva želuca za to prožvakat. Kad je o ćevapima riječ, sve se svodi na sveto trojstvo: banjalučki, travnički i sarajevski. Pa smo i mi tako otišli na tri splitske lokacije probat te tri vrste.

Počeli smo sa travničkim u Gyrosa gdje smo odmah dali visoku ocjenu: somun je bio “mokar”,  kapula fino izrezana, kajmak ukusan a ćevapi u porciji 6kom dar za nepce. Skoro da ne treba dalje ići. Sve pohvale.

Druga postaja je Den-Si i njihova banjalučka varijanta koja nas je debelo razočarala. Nije somun već lepinja, ćevap srednja žalost, ostala dva sastojka nisu vrijedna spomena. Plati i kreni dalje.

Na trećoj postaji i ujedno najrazvikanijoj u zadnje vrijeme, Chevap by chef Duje Pisac,  krvavo iznenađenje u vidu krvavog ćevapa jer djelatnica kaže kako gazda ima posebnu recepturu pečenja i na taj način zadržava puninu okusa. Ono što je iza nas ostalo su crvene mrlje na lepinji i ćevap sa slike. Ne znam je li “medium rare” al steak sigurno nije.

I to je to šta se Splita tiče. Palmu, Paulinu, Sunset, Lozu, ostavljamo za neku drugu priču. Zadnju destinaciju, onu našu solinsku, ostavili smo za dan poslije. I pogodili.

Nije da nismo znali i prije al sad smo se i uvjerili. Lepinja sočna, ćevapi koji naginju sarajevskoj recepturi preukusni, dvije vrste kapule savršeno se nadopunjuju i kajmak solidan. Uza sve to, cijena, što nije mala stvar, pristojna i znatno manja od prve tri spomenute destinacije. Još jedna bitna činjenica, prve tri destinacije ponudom i načinom oglašavanja naginju nekom obliku ćevabdžinice gdje je ćevap jelo br. 1 u ponudi, dok u našem solinskom Berekinu koji je fast food, ćevap je jedno od jela u ponudi a pristupa mu se maksimalno ozbiljno kao i svakom drugom artiklu. Zato sve pohvale i pobjeda idu na solinsku adresu, a da pritom nismo nimalo subjektivni.

Kako je naša gastro tura izgledala možete vidjeti u priloženoj galeriji, tablicu ocjena vam također nudimo, a na vama je kojim ćete redoslijedom ići u provjeru.

Gyros travnički ćevap

Porcija: 6 i 12 komada

Prilog kajmak (cijena): (1.50€) 8/10

Prilog kapula: 8/10

Meso: 8/10

Lepinja: 10/10

Cijena: 6€ i 8.50€

Ukupno bodova: 34/40

Den-Si 

Porcija: 5, 7 i 10 komada

Prilog kajmak(cijena): (1€) 5/10

Prilog kapula: 4/10

Meso: 4/10

Lepinja: 2/10

Cijena: 4.40€, 5.50€ i 7.50€

Ukupno bodova: 15/40

Chevap by chef Duje Pisac

Porcija: 5 i 10 komada

Prilog kajmak (cijena): (1.80€) 8/10

Prilog kapula(cijena): (1€) 5/10

Meso: 7/10

Lepinja: 8/10

Cijena: 6€ i 9.50€

Ukupno bodova: 28/40

Berekin

Porcija: 5, 6, 7 i 10 komada

Prilog kajmak (cijena): (0.70€) 8/10

Prilog kapula: 9/10

Meso: 8/10

Lepinja: 10/10

Cijena: 4€, 4.50€, 5€ i 6.50€

Ukupno bodova: 35/40

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL