|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

GASI TO!

 

GASI  TO!

Ima jedna stvar  koja mi nikad ne dade mira, ne ostavlja me ravnodušnim, i prin bi crka neg’ neodgovorija. Manipulacija naivnima, a potrebitima. Već san o temu nešto reka no nije dovoljno.

Ja se ko novinar, e sad jesan li pravi il’ ne, nikad ne petljan u tuđi privatni život. Tako ne dozvoljavan petljanje u svoj. No kao što rekoh, kad se već bavin tin posebnin zanaton onda želin bit konkretan i djelujen po uvjetima svima znanin.

Javnost je prostor nezaštićenosti. Javno djelovanje može bit stresno i puno zamki. To bi trebali da znaju svi oni koji su krenuli u tu javnu avanturu, a naročito političari.

Ma bojin se kako su domaći to shvali malo naopako. Oni misle da je njihov izbor ujedno zaštitno odjelo di se ne smije dirat’. A smije! To demokracija nudi! Ma opet se bojin kako je demokracija kod nas nakaradno shvaćena! Oću prava, maknite obveze od mene! A ona je gladna i traži žrtve.

Naš političar glavinja, izvodi igrokaze, glumi, prenemaže se, optužuje, za razliku od predizbornog derneka di se nudija ko pokorni sluga i podanik zajedničkom interesu. Datumom ustoličenja spužva pokvarenosti to sve izbriše te nastaje jedan četverogodišnji tulum nedodirljivosti. Bezobraznosti.

Ja san novinar, aktivista, istraživač. Nisan puki prenositelj informacija. To je dosadno i činovnički. To radim iz osobne i društvene potribe, a nikako zbog zgrćanja materijalne koristi. Naprosto volin bit dil pokreta kojemu je stalo.

Naravno, takav smetan! Ma ne svima, samo onima koji bi radije da se ne petljan. Ma ne petljan se radi tebe osobno već radi onog puta koji moramo trasirat a to što si ti pinkicu skrenija sam si sebi kriv i vodi brigu o temu.

Solin live je moje polje djelovanja. Ja ne utječen na politiku portala, ne određujen teme drugima, nitko ih ne određuje meni, i sa te strane ja san kutentan i svoj. Odgovorna nezavisna jedinka. A da je Solin live ono što ga žele prikazat ja tu očito nebi ima mista. Nebi im triba.

Grozin se polupismeni jedinki koji korisnost društvene mreže vide u temu da pljunu i izreknu jednu prostu rečenicu. Oni bi da se Solin live ugasi! Zašto? Oni znaju odgovor ma ne znaju razlog. Razlozi su njima jednosmjerna misao utankana u zajedničko stampedo krda. GASI! A da im ponudiš prostor, da se ko ljudi oglase, da objasne, e neš taj film gledat.

Na tapetu se naša uvriđen naš gradonačelnik. Kažen naš, jer on jedino može tako djelovat. Ako je on predstavnik samo nekih onda je to jebena promašenost. Onda je to razjedinjenost, onda to vodi raskolu koji nam ne triba.

Bit gradonačelnik je ČAST. To je misto na koje ritki zasidnu. Pa kad si već zasija, kad već imaš tu mogućnost sijanja zajedništva i pravednosti, zašto to ne koristiš? Zašto sebi izbijaš mogućnost ostanka u pamćenju svojih nasljednih generacija.

Čemu TUŽBE? Grozin se te riči! Ona je pogubna u kvadratu demokracije. Neptrebna. Nepotrebna kad imaš mogućnost kontakta sa svojim građanstvom. Dala ti je većina vlast jer ti viruje. Ok, iskoristi mehanizme nametnutosti na način uvjerljivosti. Objasni da nije tako. Tu prestaje dijalog sa protivnikom. Zašto sud da posreduje? Zašto se misli da je sud konačnost? Sud demokracije i suodnosa je pravi put a nikako debljanje kese odvjetnicima koji će već znati sebe namirit.

DUŠEVNE boli? Ta nakaradna markica kojom se izlažeš na sažaljenje. Tko je likar duševne boli? Sudac općinskog suda zasigurno nije! Možda uvaženi psihijatar koji je uspija i crkveno se razvest od prve žene a kojoj je prid oltarem obeća život i u dobru i u zlu. Ma vidi vraga, dobro prošlo, zlo ne prihvaćan, velečasni razriši me grija, gren drugoj pa ću prid tvojin oltaren obećat opet isto. Dokle?!

Dokle sežu te duševne boli? Smijurija je da se rišavaju između 20 i 30 tisuća kuna. Možda sad kad smo prišli na eure i više vride. Vrag vas odnija na takovoj boli.

Zato ću i dalje pisat. Zato će i dalje portal bit živ. Zato jer mi se ne minja u ovi zadnji zeman da poseren sve ono na što me ćaća naučija i što san do sad guca. Nema te cine koja to može namirit. Čisto srce je zalog radosti i čestitosti, a ne manipulacija kojom zamagljuješ i sebe i sve one kojima se dade mrvica jer ta mrvica minja njihovo nesritno učmalo stanje.

Ta nevirovatna lakoća svrstavanja samog sebe u velebnost nas košta i dok god svatko može zauzimat iznimno važne pozicije u vlasti, strmoglavost je izgledna. Nije dovoljno reći „trudin se“, pitanje je „možeš li“?

Amo se malo ne lagat! Amo analizirat bivše i postojeće stanje! Di je razlika? Nema je! Vična čežnja za vlašću iz poznatih razloga. Jer vlas ti nudi na pladnju pogodnosti koje ko običan smrtnik neš upoznat. Politika je lutrija zanat. Tu ne tribaš bit doktor, znanstvenik, akademik ili slično da bi se dočepa položaja. Puno je staza kojima se stiže na željeni cilj. Partijska knjižica je uvijek dokument prednosti. Sve ostalo je snađi se, a u politici je snalažljivost talent uspješnosti.

Za velikog Vladu Gotovca su izmislili poznatu poštapalicu. „Nije on za politiku, prepošten je.“

Sva tajna se krije u toj rečenici. Manipulacija guca svoje žrtve a njih je u izobilju. „Pošten“ političar to zna a zna i kanale kojima će ugrabit glas.

Ovo su dani ponosa i slave. Ovaj dan je presudan za našu Domovinu. Bez ovog dana sve bi bilo negativno drugačije. Ostat će zapisan vično u librima hrvata.

No zašto ga oskrvnjavamo? Zašto se trudimo da pomalo, našim ponašanjem, postaje sve manje važan? Zašto, kad za to nema potribe?

Reći ću vam zašto. Sve poluge naše sudbine u ruke žele preuzeti oni kojima se vlast i moć omilila a kad ti se nešto omili neš olako ispustit iz svoji kanđi. Zar toga niste svjesni?

Grozin se pročitanog da se Solin live triba ugasiti! To nude oni koji pojma nemaju što je to sloboda mišljenja i djelovanja. To predlažu ćireći iz svog kantuna poimanja vridnota, začinjeno njihovim sitno žicarskim interesom.

I što kad se ugasi? Slobodan prostor. Nek pišu oni „normalni“ koji uz naknadu pituravaju stanje di nema duševni bolesti.

A jučer je naš Solin zadesilo grezo kišno vrime. Sve je bilo pod vodom. Glavna ulica idealna za kanu vožnju. Tko je kriv? Ili Bog ili gradska komunala. U Boga sa neba se po sporazumu ne smi dirat, a kako vidimo i na ove hodajuće također.

Portal je upita zašto se to nije sredilo? Slikon i riči.

Triba li očekivat tužbu za tu besmislenu laž  jer glavni gradski komunalci nisu krivi za to.

Kriv je Portal! Gasi to!

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.