|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

DVIJE GODINE RAT U EUROPI, A MIR NIKAD DALJE

 

 

Činilo se da će Rusija brzo kapitulirati pred samoubilačkim ratom koji je pokrenula, a dvije godine poslije imamo depresivnu situaciju – Putin će sasvim izvjesno dobiti svoj peti mandat, oporbeni lider je ubijen u zatvoru, a Ukrajina je ostala bez oružja, a nema opcije odustati.

I Rusija je i dalje najveći koncentracijski logor na svijetu.

Kako to da cijeli bogati Zapad nema dovoljno oružja koje će poslati Ukrajini?

Kako ćeš odustati od obrambenog rata? To nije opcija, nećeš prepustiti okupatoru zauzete pokrajine. A cijena koja se plaća je previsoka.

Kako ćeš se boriti protiv države koja 30 posto svog BDP-a ulaže u rat? Nema školstva, zdravstva i socijale, svi mogu umrijeti od gladi, samo da se proširi teritorij Rusije na njena povijesna područja. Kako ćeš se boriti protiv tvorevine koja bi žrtvovala i posljednjeg Rusa, samo da pokaže neku pobjedu pred Zapadom?

Ako iz Putinovih beskrajno dosadnih govora možemo iščitati da želi vratiti Rusiju u stare granice, zašto svaka zemlja ne bi pokušala isto? Zašto se ne bi obnovila Jugoslavija? Zašto onda Italija ne pokuša vratiti teritorij iz doba Rimskog Carstva?

Rusi nisu zaslužili Navaljnog

Narod koji će po peti put izabrati svog tiranina nije zaslužio svog Mesiju. Nije zaslužio Alekseja Navaljnog koji će umrijeti za sve njih, ostaviti u naslijeđe svoju žrtvu.

Isto kao što je ubio Navaljnog, režim slama svoje ljude.

Nijedan režim ništa ne može ako protiv 150 milijuna na ulicama. Ali ovdje imamo 150 milijuna generacijski potlačenih ljudi
Rusi nisu slučajno toliki mazohisti, to je slamanje sistematski napravljeno generacijama. Nije njih Putin slomio u posljednjih 20 godina.

Kažu da je ruski narod naučio na patnju, oskudnost, odricanje. Oni su toliko istrenirani u pokornosti da se boje izraziti svoje mišljenje. Istrenirali su ih vlastiti tirani kojima je teror uvijek bio glavno oružje. Kad pogledate cijelu povijest kako neki narod postane takav, možete razumjeti nevjerojatno biranje tiranina peti put zaredom.

Svako suprotstavljanje je odabir između života i smrti.

Staljinov SSSR 2.0

Putin je uspio u nemogućem: unaprijedio je režim Josefa Visarionoviča Staljina.

Stvorio je SSSR 2.0. Ima svoja trovanja, svoje noći dugih noževa, agente koji ubijaju u inozemstvu i tako šalju poruke cijelom svijetu.

Možda su ubili Navaljnog, ali nijedan režim nije trajao vječno.

A sve što trebamo znati o Putinovoj nesigurnosti je sljedeće:

Prijetnja mu je politički zatvorenik koji gladuje u sibirskom zatvoru
Sve što trebamo znati o psihološkom patuljku koji već 20 godina izigrava najbrutalnijeg bad guy-a u svijetu je da se osjeća ugroženo od lidera opozicije kojeg je zatvorio u okrutni zatvor u arktičkom krugu.

Putin je motiviran strahom od gubitka moći, a Rusi strahom od brutalnosti režima
Putin se kockao i pokušao na sve načine izgubiti moć: ušao je u suludi rat i prinio na oltar osvajačkog rata stotine tisuća mladih Rusa. 99 posto predsjednika bi nakon toga bar izgubilo vlast.

Ali ne, kockanje ide dalje. Sad je ubio i glavnu figuru opozicije.

Znamo da će u režimu kojeg je sam sagradio i to preživjeti.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)