|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

DVA DESETLJEĆA PLUS 365 DANA NEPRAVDE SOLINSKOG HDZ-a

 

Da se nikada ne zaboravi

Prije 21 godinu solinski HDZ učinio je veliku nepravdu Dragi Markoviću.

Drago, na današnju godišnjicu, je uvjeren da će pravda pobijediti i da će odgovorni za svoja djela odgovarati.

POVEZANI ČLANCI:

Drago Marković iz Kučina: Umjesto pet dana, čekam – 14 godina

VIDEO Gospodin Drago Marković iz Kučina došao je na Žnjan upitati građevinske inspektore kada će doći na red njegovo pravomoćno rješenje za rušenje

DVADESETA GODIŠNJICA NEPRAVDE ‘Odustati neću’

Gospodin Drago Marković čeka 20 godina od kada ima pravomoćno rješenje za rušenje koje je Grad Solin ilegalno izgradija na njegovoj zemlji za svoje članove HDZ-a iz Kučina.

Evo, ima dvadeset godina otkad je doneseno pravomoćno rješenje građevinske inspekcije o uklanjanju bespravno izgrađenog betonskog puta s moje zemlje, a Grad Solin ga i dalje ignorira – započeo je svoju priču Drago Marković iz Kučina, koji u birokratskom labirintu više od desetljeća ne posustaje u potrazi za pravdom.

*****************

Cijela priča ne bi trajala do današnjeg dana da lokalna samouprava poštuje rješenja državne inspekcije, koja im je dala rok od pet dana. Davne 2002. godine Grad Solin je bespravno izgradio pristupni put na parceli koja je u posjedu Drage Markovića.

Novoizgrađenim betonskim putem, južno od ceste Mravince – Žrnovnica, dimenzija osam puta četiri metra, spojili su se na postojeći pješački put, proširili ga te dobili izlaz na županijsku cestu kroz Kučine. Građevinska inspekcija je izišla na teren u svibnju 2002. godine i naredila Gradu Solinu uklanjanje bespravno izgrađenog puta.

Nema zastare

– Izgradnjom toga betonskog puta pogodovalo se vlasniku kuće koja se nalazi niz put pokraj mojih dviju kuća, stare i nove. On je inače zaposlenik u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije i sve je napravio u sprezi s djelatnicima za komunalne djelatnosti i katastra u Solinu. Protiv sve trojice sam podnio i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu – nastavlja priču naš sugovornik.

Osim kaznenog postupka, pokrenut je i prekršajni postupak, ali oba predmeta su obustavljena zbog zastare. U dopisu s Državnog odvjetništva, koje je dobilo slučaj na postupanje od USKOK-a, utvrđeno je da je za kazneni postupak nastupila zastara 2007. godine, a za prekršajni progon 2004. godine.

U istom dopisu stoji i kako postoji rješenje građevinske inspekcije o uklanjanju betonskog puta, koje je pravomoćno. Nadalje stoji kako je Drago Marković tri puta požurivao izvršenje naloga inspekcije, ali unatoč tome on nije nikada proveden.

Stoga je prijavio i djelatnike inspekcijskog građevinskog nadzora. Međutim, Državno odvjetništvo navodi kako za uklanjanje bespravno izgrađenog puta ne postoji zastara, nego se uklanjanja bespravnih objekata izvode sukladno planu rada Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Sukus toga je da je, unatoč naredbi o uklanjanju bespravnog puta u roku od pet dana, rok za provedbu naloga građevinske inspekcije beskonačan.

Za to vrijeme Grad Solin i nadalje ne postupa po inspekcijskom rješenju i ne uklanja betonski put. Njihov stav je kako je rješenje ništavno, sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinskim radovima iz 2007. godine. Iz dopisa Državnog odvjetništva jasno je kako rješenje nije ništavno, ali je jasno i to da do sada nije provedeno, a kada će biti, to nitko ne zna.

‘Odustati neću’

Zbog svega toga je Drago Marković pokrenuo i parnicu za ometanje posjeda koja se vodi na Općinskom sudu u Splitu.

– U postupku se izmijenilo petero sudaca, platio sam vještaka koji je bio na terenu i napravio nalaz i vještvo, a još uvijek parnica nije okončana. Osim što sam posjednik, upisat ću se i kao vlasnik jer je sadašnji vlasnik potpisao odobrenje da se uknjižim na taj sporni dio. Trenutno ne mogu ni to realizirati jer je stopirano u solinskom Katastru, ali i za to ću pokrenuti parnicu. Odustati neću – ustrajan je Marković.

Njegove interese na sudu zastupa odvjetnik Vinko Ljubičić.

– Smatramo da se iz neopravdanih razloga odgađa rješenje predmeta. Pogotovo imajući na umu činjenicu da je svaki predmet za smetanje posjeda žurne naravi, a, s druge strane, da je predmet relativno jednostavan, i činjenično i pravno – kazao nam je odvjetnik.

Pet dana protegnulo se tako na pet pa na četrnaest godina, a Drago se pita hoće li doživjeti da se bespravni put ukloni.

izvor: SD

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL