|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

DESET GODINA POSLIJE: IN MEMORIAM NAJVEĆIM ŽRTVAMA SUSTAVA

 

Foto: Solin Live

Dok sve gori, ne možemo se ne prisjetiti najvećih žrtava hrvatskog vatrogastva.

Što je „sustav“? često kažemo da sustav ne funkcionira. Kad kažemo sustav zapravo mislimo na državu. Ako radiš za sustav, očekuješ da će te sustav zaštititi, da će funkcionirati.

Teško je rangirati žrtve sustava po količini oštećenosti. Ima raznih stupnjeva oštećenosti sustavom, najčešće materijalnih oštećenja.

Ali što kad sustav toliko ne funkcionira da spali žive ljude?

Najveće žrtve sustava u povijesti ove države su vatrogasci s Kornata. Ima li veće žrtve od toga da radiš za sustav, a on ti uzvrati tako da živ izgoriš. Ne samo da te spali vatra, već satima čekaš pomoć bez kapi vode. I zadnji čavao u lijes jedinom preživjelom i obiteljima je da se deset godina nakon potpunog podbacivanja sustava, nitko ne zna istinu, jer sustavu to ne odgovara. Službena teorija je da su vatrogasci stradali od eruptivnog požara, koja naravno odgovara sustavu jer nitko ne mora odgovarati.

Najvjerojatnija teorija po svakoj logici i koja nikad neće postati službenom je da je požar koji je spalio ŽRTVE SUSTAVA nastao zbog eksplozivnog materijala odbačene NATO bombe.

I tu dolazimo do bombe.

NATO, organizacija u koju smo ušli bez pitanja, bez glasa naroda, bez referenduma, postoji da bi postojao nekakav mir. Međutim, ta navodno mirovna organizacija raznosi eksplozivni materijal po teritoriju država članica NATO-a, te ubija vatrogasce koji s najboljim namjerama dođu gasiti taj požar.

Kako se oni to bore za mir bombama i oružjem? Čisti Orwell, pod izgovorom mira spaljuju se ljudi. Koliko je još eksplozivnog materijala po Jadranu i obali?

U ovom sustavu ništa nije funkcioniralo. Od najviših razina, MIROVNE organizacije koja ispušta eksplozivni materijal po obali i otocima prije spuštanja na nosač aviona, preko predsjednika i premijera koji kanadere šalju u druge zemlje, do zapovjednika lokalnih DVD-ova koji na gašenje šalju maloljetnike i ostale vatrogasce bez vode. Ima još karika u tom lancu, ali baš nijedna nije funkcionirala. Baš sve je zakazalo.

Sustav je spržio ljude koji su pokušali održavati taj sustav. Oni su bili dobrovoljci, vjerojatno su mislili da će ih sustav zaštititi ili nisu uopće razmišljali o sustavu. Napravili su ono što im je bilo prirodno, otišli su spašavati teritorij. Oni su otišli u mirovnu misiju, a ne NATO koji ispušta eksplozivni materijal tamo gdje se sjeti. I zašto je to „vojna tajna“ ako predstavlja direktan rizik za ljude?

Nitko nije odgovarao za tragediju, a baš svaka karika u lancu je odgovorna. Svi su trebali biti zatvoreni da trpe zbog svoje uloge u tom lancu smrti. Ali znamo da oni neće gorjeti kao mladi vatrogasci, bar ne u ovom životu. Jer sustav štiti svoje ljude.

Spržili su ih Stipe Mesić i Sanader kad su jedan od dva raspoloživa kanadera poslali u Grčku. Žive ih je spalila Vlada kad je drugog raspoloživog kanadera poslala na Hvar da gasi Handžekovićevu vilu. Spalili su ih odgovorni koji im nisu bili u stanju poslati pomoć nakon što su sa stravičnim opekotinama čekali u nezamislivoj agoniji (navodno je helikopter bio zauzet vozeći premijerove ljude). Spalili su ih lokalni šerifi, zapovjednici lokalnih DVD-ova koji nisu ni razmotrili koliko je potrebno da šalju ljude na teren, te koliko su obučeni za intervenciju.

I danas ih žive spaljuju kad ne žele istražiti njihovu smrt jer bi se tada moralo otkriti da je NATO bad guy u ovoj priči. Organizacija koja ispušta eksplozivni materijal po obali ne može biti pozitivac. To je organizacija koja na svojim „mirovnim misijama“ ubija ljude.

I kako ćemo išta napraviti za sustav koji nas je spreman žive spaliti? Da volontiramo na terenu za takav sustav?

Sustav nije briga za nas. Čuvajte se sustava jer sigurno vas neće zaštiti.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u