|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

DALMACIJO, HOĆEŠ LI OPET ODABRATI ONE KOJI SU TE PUSTILI DA IZGORIŠ?

 

Foto: SL/NikTitanik

„Sustav funkcionira baš onako kako bi trebao funkcionirati“ – premijer Republike Hrvatske, nakon što je sustav potpuno zakazao.

U takvu osobu možemo imati povjerenja. Sad znamo da bi slično sigurno rekao i na Titanicu. U jedno možemo biti sigurni, ne trebamo se bojati prirodnih katastrofa dok imamo ovakve političare. Ne bojim se erupcije vulkana, otapanja ledenjaka ni tsunamija iz Jadrana dok premijer kontrolira situaciju.

Zanimljivo je koliko su političari uvjereni da će Dalmacija i dalje ostati njihova sigurna utvrda – znakovito je da toliko nisu zabrinuti za glasove iz Dalmacije da su požar u Dalmaciji doživjeli kao atrakciju, a ne kao tragediju. To je dovoljna slika koja govori o odnosu vladajućih prema njihovoj najvjernijoj utvrdi.

Znamo da Prime Minister koristi diplomatski rječnik, ali ovaj put mu je diplomatski rječnik zakazao. Ne samo zato što nije čak ni pokušao glumiti ljudskost, nego je pokazao da je sociopat koji je potpuno udaljen od običnih ljudi. Njegovo diplomatsko blebetanje nitko ne prati, on nema nikakvu vezu s ljudima.

Reakcija s požarima vjerno oslikava portret premijera. Ovo što je pokazao, to je on. On nije zabrinut, on nije human. On ne odaje dojam ljudskosti, već robotičnosti. On je običan bezlični briselski diplomat, poslušnik bez osobnosti. Njega zanima samo Brisel, a ne Dalmacija iz koje navodno vuče korijene.

Djelovao je pristojno nakon svojih prethodnika iz stranke, ali ta pristojnost samo je zavarala ljude. Ona ništa ne znači, to samo pokazuje koliko smo spustili kriterije, pa nam je dovoljno da je netko pristojan i uglađen da bi vodio državu.

Kad se treba postaviti u vezi jasnih i nedvosmislenih stvari, on osniva stručno povjerenstvo. Nikad ne kaže što misli jer se skriva iza svojih beskrajno dosadnih fraza koje su ga naučili na briselskim radionicama. Očito su ga naučili i da prirodne katastrofe i zakazivanje sustava doživljava kao zanimljivu senzaciju. Te da uz prirodne katastrofe može koristiti epitete kao što su inspirativan, egzotičan, atraktivan i interesantan.

On nema osobine državnika. On se ne zna brinuti za zemlju. Po tome nije različit od većine drugih političara, ali kad od cijelog tog diplomatskog vokabulara koji ima na raspolaganju on odabere izraze interesantno i atraktivno, to je već posebno zabrinjavajuće. To bi trebalo natjerati i najokorjelije HDZ-ovce da se malo zamisle.

I kako će Dalmacija uzvratiti na taj neviđeni koktel gluposti, bahatosti i ravnodušnosti?

Hoće li se opet zahvaliti premijeru na sljedećim izborima, i dati mu priliku da se na svakom gostovanju u Dnevniku hvalisa o HDZ-ovim izbornim rezultatima? Koji ne bi bili takvi da nije Dalmacije.

Što je najgore, oni pokazuju takvu bešćutnost samo zato jer mogu. Jer će Dalmacija, osim ako se ne dogodi udar asteroida o dalmatinski mentalni sklop, opet izabrati njih.

On je anemični poslušnik, bljedunjavi bahati beskičmenjak koji glumi strogoću prema podređenima kao što su Mostovi ministri, a zapravo jedino za što brine je vlastita karijera. U ovom slučaju to znači brinuti se da su postupci usklađeni sa željama Brisela. Pa i nije neka karijera, biti običan poslušnik. Ne možemo znati što je njemu bilo u glavi dok je davao takve izjave – znamo samo da je (bio) potpuno disociran od ljudi. Apsolutni nedostatak kontakta sa pulsom nacije – očito nema dovoljno mjesta za empatiju i karijerizam. Ili jedno isključuje drugo. Ne možeš biti obuzet igrom prijestolja i istodobno osluškivati kako ljudi dišu.

Bivši premijer je ostao poznat po tome što ne zna hrvatski, a ovaj će ostati upamćen što požar smatra interesantnom i atraktivnom senzacijom.

Baš znamo izabrati. Čime smo ovo zaslužili? Samo vlastitom glupošću.

Sljedeći!

Možda trebamo čekati požar ili poplavu u Briselu da na njemu primijetimo znakove autentične zabrinutosti.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u