|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

“DA, RADI SE O POLITIČKOJ SMJENI” – Davor Mikas i djelatnice DV Cvrčak argumentima kontra Gradonačelnika Blaženka Bobana

Jučer u 12.00 sati u prostorijama mjesnog odbora Priko Vode gospodin Davor Mikas I djelatnice dječjeg vrtića “Cvrčak” održali su press konferenciju nastavno na novinski članak koji je izišao u Slobodnoj Dalmaciji .

mikas - dv cvrcak

piše: Neven Gabrić

Naime, u navedenom članku koji je ekskluzvino za Slobodnu Dalmaciju dao gradonačelnik našeg Grada isti ističe: “nema politike u vrtiću, Mikasu je istekao mandat”.
Međutim gospodin Mikas i djelatnice dječjeg vrtića Cvrčak jasno ističu “DA, RADI SE O POLITIČKOJ SMJENI” te svojim argumentima s jučerašnje press konferencije usmenom i pisanom obliku u cjelosti osporavaju komentare koje je za medije iznio još uvijek aktualni gradonačelnik Blaženko Boban.
Naime, na samu izjavu gradonačelnika da je “Ravnjatelj vrtića prva ruka Gradonačelnika”
g. Mikas je komentiaro kako se je sve jasno moglo vidjeti kroz rezultate natječaja.
U odnosu na takozvane “probleme u komunikaciji” g.Mikas navodi kako se je on osobno usprotivio pokušaju Gradonačelnika i pojedinih predstavnika Gradske Uprave da iz novog Pravilnika o plaćama izbace dodatke na plaću za djelatnike koji su napedovali u struci. Prijedlog g. Mikasa je bio da ukoliko doista nema novca u gradskoj blagajni, da se u tom slučaju linearno skine plaća svim zaposlenicima za određeni postotak, dok se financije ne “srede”, a nikako ne na način “kažnjavanja” najkvalitetnijih ljudi – osoba koje najviše rade.
Nadalje, cilj Uprave grada bio je ukinuti i mogućnost “nagrađivanja djelatnika” za prekovremeni/dodatan rad ili angažman.

G. Mikas posebno je istaknuo kako odgovorno tvrdi da se plaća nije podizala “na lijepe oči” ili “kako se kome sviđa”, način I princip utjecaja na plaću jedino i isključivo uvijek je bilo pitanje poslova koji se obavljaju.
Tako su na primjer veću plaću točnije povećanje plaće ili bonus na plaću dobivali radnici koji su sudjelovali u organizaciji velikih javnih manifestacija, dok Gradonačelnik smatra da tete u vrtiću trebaju to raditi volonterski, bez novčane naknade, što je nedopustivo.

Nadalje u odnosu na novinske navode Gradonačelnika Blaženka kako odgojiteljice DV Cvrčak imaju u prosjeku 15 do 20 % veću plaću od svojih kolegica, g.Mikas navodi i opovrgava kako je upravo istraživanjem susjednih dječjih vrtića, došao do zaključka kako odgojiteljice imaju slična ili ista primanja, dok u odnosu na neke susjedne gradove imaju čak i niža primanja.
Na izjave Gradonačelnika Bobana kako je g. Mikas odbio preseliti u nove prstore, g. Mikas to opovrgava navedeno izjavom, kako je prvotno ugovoreno 6 ureda, poseban ulaz od strane Ine i odvojenost od ostalih službi zbog specifičnosti posla, a prije useljenja usljedile su izmjene na 4 ureda i ono najbitnije ukinut je poseban ulaz sa zapadne strane.

Jasminka Bošković djelatnica DV Cvrčak izjavila je kako su svi nezadovoljni odlukom Upravnog vijeća DV Cvrčak, posebno naglasivši kako je od 7 članova samo po jedan prestavnik radnika i jedan predstavnik roditelja djece, dok ostale bira politika, ne uzimajući u obzir njihovu stručnost, dakle, radi se o osobama koje nemaju nikakvih dodirnih točaka s ovom jako osjetljivom djelatnošću.
Gospođa Bošković ujedno nam je pokazala listu potpisa potpore kandidaturi g. Mikasa koja je stavljena na uvid Upravnom vijeću, međutim predsjednik Vijeća nije dozvolio da se o istim potpisima i raspravlja.
Gospođa Bošković također osporava izjavu Gradonačelnika “Mi smo poznati po vrlo uspješnoj organizaciji manifestacija za djecu” , kao potpuno apsurdnu kada se zna kako Grad Solin nije organizator navedenih dječjih manifestacija već isključivo DV Cvrčak.
Bitno je za istaknuti, navela je, ideje o organizaciji ovih manifestacija nisu došle iz Grada, odnosno Gradske uprave. Upravo naprotiv, ideju o osnivanju manifestacija dao je g. Davor Mikas u suradnji s odgajateljima ustanove, pa su tako i nastale najznačajnije i najpoznatije manifestacije koje se redovno održavaju i u koje se ulaže velika briga, energija i rad kao što su: Solinske Mačkare, Smotra dječjeg folklornog stvaralaštva, Dječja Olimpijada, Susreti djece u Solinu.
Mirjana Rizvan je na temu naprijed navedenih manifestacija izjavila, kako je ona bila voditeljica svih manifestacija zadnjih 15 godina, te kako je stimulacija od 20% koju su dobivali na razini godine bila simboličnog značaja, ali je ipak bila dobar poticaj da se radnici vrtića osjete da netko cijeni njihov dodatan trud I rad, a sada je ta simbolična naknada ukinuta, premda se zna da taj simboličan iznos nije bio dovoljan ni za gorivo poradi čestih potreba dolaska na probe za sve ove manifestacije, te dalje navodi – Sve kostime, scenografiju i tekstove radile smo same,a ono šta nisu naplaćivale jeste bezbroj utrošenih sati slobodnog vremena.
Također je istaknula kako smatra da je ovaj njihov angažman makar malo doprinio ovom što je Solin danas postao “Grad prijatelj djece”.

Na kraju ove iscrpne press konferencije ne možemo se oteti dojmu i ponovno upitati kao i prvi puta “ Zar ćemo doista dozvoliti da politika vlada i u dječjim vrtićama našega Grada ???

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...