|  |  |  | 

Grad Solin Vijesti ZP Izdvojeno

CEMEXU OPET SRUŠILI OKOLIŠNU DOZVOLU

cemex 1

Sutkinja Upravnog suda u Splitu Mirela Valjan Harambašić donijela je nepravomoćnu presudu kojom poništava Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša koje je 23. studenoga 2015. godine donijelo Ministarstvo zaštite i okoliša i prirode za postojeća postrojenja za tvrtku CEMEX Hrvatska u tvornicama Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu, Sveti Kajo i 10. kolovoza u Solinu. Presuda je objavljena 22. rujna ove godine, a objavi je prethodilo samo jedno ročište osam dana prije.

Budući da je riječ o drugom poništenju Rješenja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu u Zagrebu, kao i zainteresirana strana CEMEX Hrvatska. Postupak na splitskome Upravnom sudu tužbom protiv navedenog ministarstva pokrenuo je Grad Kaštela.

Ponovljeni postupak

Presuda o poništenju Rješenja obrazložena je time što, po ocjeni sutkinje Valjan Harambašić, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije u okviru prethodnog postupka dalo mišljenje o analizi stanja i elaboratu o načinu usklađivanja postojećeg postrojenja, što je bilo obvezno učiniti. CEMEX je sa svoje strane Ministarstvu pravodobno dostavio potrebne analize i elaborate, i to 2000. godine.

Kako je veće rečeno ovo je drugo poništenje rješenja i to na osnovi druge tužbe Grada Kaštela. Rješenje izdano u studenome prošle godine doneseno je u skladu s presudom splitskog Upravnog suda od 06. srpnja 2016. godine, kojom je sud poništio prije ozdano rješenje te predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

Novo (drugo po redu rješenje) odnosi se samo na postojeća postrojenja, a to znači bez, za kaštelansku gradsku upravu nepoželjnog, provođenja aktivnostti prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada RDF/SRF.

Objedinjeni uvjeti zaštite okoliša, odnosno okolišna dozvola, posjetimo, temelji se na IPPC direktivi europske zajednice (Integrirana prevencija i kontrola onečišćenja – Integrated Pollution and Prevention Control), odnosno na IED direktivi (Industrial Enissions Directive) koja je 2010. godine zamijenila IPPC direktivu.

Radi se o tome da poduzeća koja obavljajući djelatnost u postrojenju mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuje tlo, zrak, voda i more, moraju ispuniti potrebne uvjete vezane za zaštitu okoliša, bez obzira što već posjeduju uporabnu dozvolu za to isto postrojenje.

U Hrvatskoj je oko 250 tvrtki koje moraju ishoditi okolišnu dozvolu, a bave se usitinu različitim djelatnostima: cementnom industrijom, uzgojem purana, lijevanjem neobojenih metala, proizvodnjom crijepa, da spomenemo samo neke. Sve one okolišnu dozvolu dobivaju na osnovi jednake procedure i istih propisa.

 

BEZ KOMENTARA

Budući da ni Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ni tvrtka CEMEX još nisu dobili presudu splitskog Upravnog suda, nisu bili u mogućnosti komentirati poništenje Rješenja.Realno je, međutim, očekivati da će iskoristiti mogućnost podnošenja žalbe Visokom upravnom sudu.

izvor: Slobodna Dalmacija

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u