|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

CEMEX povećava plaće i povlastice svojim zaposlenicima

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacement Mladen Radić i predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder potpisali su aneks važećem Kolektivnom ugovoru. On od 1. siječnja 2023. donosi niz povećanja materijalnih prava, uključujući osjetno povećanje plaća. Svi ostali uvjeti Kolektivnog ugovora ostaju na snazi do kraja 2023. godine do kada ugovor vrijedi.

Imajući u vidu utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard zaposlenika, dodatak Kolektivnom ugovoru donosi povećanje plaća za 9 posto fiksno i 2,5 posto varijabilno, ovisno o poziciji plaće unutar platnog razreda i individualnoj ocjeni učinka.

Osim toga, promjene se odnose i na brojne povlastice koje su dio Kolektivnog ugovora. Tako se regres, božićnica i naknada za troškove prehrane povećavaju do maksimalnog neoporezivog iznosa te će u ovoj godini iznositi ukupno 1.460 eura. Podiže se i osnovica za godišnji bonus za 50 posto. Dodatak Kolektivnom ugovoru predviđa i proširenu naknadu za prijevoz te povećanje naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe.

„U skladu s kretanjima na tržištu, dogovorili smo povećanje plaća i povlastica, što zaposlenicima CEMEX-a donosi sigurnost u ovom gospodarskom trenutku“, izjavio je Mladen Radić u ime sindikata.

Također, u redovitom godišnjem procesu revizije, a nakon analize plaća na domaćem tržištu, kompanija je provela izmjene platnih razreda povećavajući donje i gornje granice u skladu s tržišnim pokazateljima.

„Važno nam je osigurati da primanja naših zaposlenika idu u korak s pritiskom inflacije na troškove života. No to nije jedini razlog za promjene koje donosi ne samo dodatak Kolektivnom ugovoru, nego i promjena platnih razreda. Želimo osigurati našim zaposlenicima najbolje moguće radno iskustvo, ali i biti primjer da se u industriji zaista može biti poslodavac koji će osigurati kvalitetne uvjete rada“, rekla je direktorica ljudskih resursa i članica Uprave CEMEX-a Hrvatska Mirela Kotarac.

Uz povlastice koje osigurava CEMEX-ov Kolektivni ugovor, tijekom prošle godine kompanija je pružila i jednokratnu novčanu potporu zaposlenicima. U listopadu 2022. isplatila je 4.000 kuna neto svim zaposlenicima osim menadžmentu, a povećani su i iznos za dar djeteta do 15 godina te otpremnina prilikom odlaska u mirovinu do maksimalnih neoporezivih iznosa.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL