|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

CEMEX pokrenuo kampanju „Ne tipkaj dok voziš“

 

CEMEX je započeo s kampanjom „Ne tipkaj dok voziš“ kojom želi podići svijest o opasnostima koje predstavlja korištenje mobitela u vožnji.

Značajan dio CEMEX-ovog poslovanja odvija se na prometnicama, a kako tvrtka na prvo mjesto stavlja sigurnost svojih zaposlenika, partnera kao i svih ostalih sudionika u prometu, pokretanjem ove kampanje želi doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u vožnji.

U sklopu kampanje predstavnici tvrtke obići će sve CEMEX-ove lokacije, odnosno cementare, betonare i terminale s materijalima u kojima će za zaposlenike i ugovorne prijevoznike održati edukativne radionice o sigurnosti u cestovnom prometu i odgovornom ponašanju u vožnji.

„Korištenje mobitela u vožnji zabranjeno je u većini europskih zemalja i to s razlogom uzmemo li u obzir činjenicu da se sve više prometnih nesreća događa u situacijama u kojima je vozaču smanjena pozornost zbog pisanja ili pregledavanja poruka i drugih sadržaja. No bez obzira na zabrane i kazne, podaci pokazuju poražavajuće rezultate – u Hrvatskoj više od 91 posto vozača koristi mobitel u vožnji, a 29 posto ih piše poruke za vrijeme vožnje. Ovu kampanju smo željeli pokrenuti još ranije ove godine, ali pandemija COVID-a 19 nas je malo usporila. Sad kad se stvari polako vraćaju u normalu, pravo je vrijeme da se prisjetimo koliko je važan i oprez u prometu“, kaže Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu u CEMEX-u Hrvatska.

Istraživanja su pokazala kako je broj ljudskih života izgubljenih u prometnim nesrećama znatno veći kad vozači koriste mobitel u vožnji, dok se 400.000 od 1,6 milijuna prometnih nesreća dogodilo upravo zbog pisanja poruka u vožnji. Pokazala su i kako vozači koji pišu poruke za vrijeme vožnje imaju čak 23 puta veću šansu da dožive prometnu nesreću, a čak 6 puta je vjerojatnije da će vozač koji tipka za vrijeme vožnje doživjeti prometnu nesreću nego onaj koji sjeda za volan pod utjecajem alkohola.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u