|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Cemex nastavio suradnju s Eko-školama iz svoje lokalne zajednice

 

Dodjelom godišnjih donacija Cemex je obilježio nastavak suradnje s Eko-školama iz Kaštela i Solina, koje na taj način u radu podržava već 22 godine.

Preko dva desetljeća suradnje i kumstva nad OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića u Solinu te OŠ kneza Mislava u Kaštel Sućurcu prošle je godine prošireno još jednom Eko-školom, OŠ Kraljice Jelene iz Solina. Unutar ove suradnje, poticanjem i pomaganjem aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, pravilnog upravljanja otpadom te efikasnog korištenja vode i energije među osnovnoškolcima, Cemex ostvaruje ciljeve svog programa društvenog učinka, velikim dijelom usredotočenog na obrazovanje i učenje o temeljima održivog razvoja. Također, učenici i njihovi nastavnici dobivaju priliku sudjelovati u zajedničkim inicijativama koje provodi Cemex, uključujući berbu maslina na rekultiviranim područjima rudnika, posjete tvornici cementa, edukativne radionice i druge aktivnosti.

“Obrazovanje mladih o održivom razvoju ključno je za stvaranje budućnosti u kojoj želimo živjeti. Takvom edukacijom ih potičemo da postanu aktivni građani koji svjesno djeluju na očuvanju planeta. Naša odgovornost je osigurati im znanje i alate u gradnji osviještenog društva, a suradnje poput ove s Cemexom nam pomažu u provođenju konkretnih programa i projekata”, naglasio je Đuro Baloević, ravnatelj OŠ Vjekoslava Paraća.

“Cemex rado podržava inicijative usmjerene na održivost i edukaciju mladih, no ova nam je suradnja posebna s obzirom na njenu dugotrajnost; djeca koja su imala koristi od ovih programa kad smo je započeli danas su već odrasli ljudi koji u svojim životima primjenjuju način razmišljanja stečen u formativnim godinama. Stoga vjerujem da sustavno ulaganje u obrazovanje i programe poput Eko-škola doprinosi boljoj budućnosti za sve nas i drago mi je što možemo doprinijeti tome”, rekao je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska.

Program Eko-škola uključuje odgoj i obrazovanje mladih za pitanja održivog razvoja koje se odvija radom u radionicama, specijaliziranim grupama i projektima kako bi naučili više o energetskoj učinkovitosti, održivom gospodarenju vodom, smanjenju otpada, zaštiti okoliša i drugim pitanjima održivosti. Škole koje zadovolje postavljene kriterije i promiču brigu za okoliš kao trajnu vrijednost dobivaju povelju Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL