|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Cemex nastavio i proširio suradnju s Eko-školama iz Solina i Kaštela

 

Započeto partnerstvo i s četvrtom osnovnom školom

Uručivanjem donacija Cemex Hrvatska obilježio je nastavak dugogodišnje suradnje s Eko-školama iz Solina i Kaštela, te je od ove godine započeo suradnju i s četvrtom Eko-školom, solinskom OŠ Kraljice Jelene. Dugogodišnja suradnja i kumstvo nad OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ don Lovre Katića u Solinu te OŠ kneza Mislava u Kaštel Sućurcu, koje traju već 21. godinu, tako je obogaćeno za još jednu školu.

Suradnjom s Eko-školama Cemex podržava i omogućava aktivnosti u kojima osnovnoškolci razvijaju svijest o važnosti zaštite okoliša, pravilnog zbrinjavanja otpada te racionalne potrošnje vode i energije. U sklopu ove suradnje, učenici i njihovi nastavnici imaju priliku sudjelovati i u zajedničkim akcijama koje provodi Cemex, poput berbe maslina u rekultiviranom dijelu rudnika, ali i posjetu tvornici cementa, edukativnim radionicama i drugim aktivnostima.

“Obrazovanje najmlađih o temama održivog razvoja smatram temeljem za očuvanje našeg planeta. Djeca brzo uče, pogotovo kad su uključena u aktivnosti koje su zanimljive i prilagođene njima i to je ono što smo prepoznali u aktivnostima koje možemo provesti u suradnji s Cemexom. Veseli nas što će se ovo kumstvo, koje već dugi niz godina pomaže u razvoju i provedbi bitnih aktivnosti škola u našoj zajednici, proširiti i na našu osnovnu školu”, izjavila je Vesna Ružić, ravnateljica OŠ Kraljice Jelene.

“Želimo li ostaviti bolji planet generacijama koje dolaze, na nama je da poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo djecu opskrbili potrebnim znanjima i vještinama”, rekao je Alen Voloder, predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska. “Održivi rast i razvoj lokalnih zajednica u kojima poslujemo naša su temeljna načela i veseli nas što možemo tome pridonijeti i kroz ovaj projekt koji nam je posebno drag jer ga najmlađi prihvaćaju s veseljem i radoznalošću. Raduje nas i što smo kumstvo proširili i na još jednu Eko-školu iz naše zajednice te time olakšali provedbu njihovih eko programa.”

Ove četiri osnovne škole sudjeluju u međunarodnom programu koji ima za cilj osvijestiti mlade o pitanjima zaštite okoliša. U programu Eko-škola učenici sudjeluju u raznim radionicama, specijaliziranim grupama i projektima kako bi naučili o energetskoj učinkovitosti, održivom gospodarenju vodom, smanjenju otpada te zaštiti okoliša i drugim pitanjima održivosti. Škole koje zadovolje postavljene kriterije i promiču brigu za okoliš kao trajnu vrijednost dobivaju povelju Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL