|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

ČAROBNA VEČER U TEATRINU

 

 

Volim teatar, volim igru na daskama koje život znače, volim dobra djela i istinske glumce.

Večeras je u prepunom, našem kultnom Teatrinu, gostovala “ Dramska udruga Proložac” sa predstavom “VERONIKIN RUBAC”, autora fra. Ante Marića, čiju režiju potpisuje Marijan Grbavac.

Sve što ljubitelj teatra voli, i očekuje, večeras se izdešavalo pred nama, u jednom dahu, u jednom božanstvenom suodnosu, da smo svi na kraju ostani ganuti, i očarani, mogućnostima interprentacije kad se voli ono što radiš. A ova dramska udruga već dugo nudi razloge za zanimanje jer se radi o umjetnicima amaterskog predznaka ma profesionalnog uratka.

Divna je spoznaja da su oni naprosto zaljubljeni u svoje uloge te da ni malo ne zaostaju za profesionalcima tako da bi slučajan posjetitelj bio siguran u ovu tvrdnju.

Ovo djelo, zasnovano na najznačajnijem događaju u ljudskoj povjesti, kroz sporednost, dočarava na silno emotivan način, kroz dijaloge, savršenu glumu, uz prateću muziku ko začin na osjećaje, onu fetu ljudske prošlosti kojom se dičimo i koja nas je vično vezala za najblagoslovljeniji trenuk koji vično živi sa nama, i u nama.

Režiju potpisuje sjajan umjetnik koji se očito snalazi u svim žanrovima predstavljanja, koji nekim čudom nije probija ogradu na putu u veću društvenu zanimljivost. Za ovu predstavu, gdje nastupa kao Petar apostol, dokazuju svu svoju talentiranost oko scene.

Mene je posebno zadivila iskrenost u glumi Tea Leko kao Veronika, sa suzama u očima i uvjeljivosti njenih rečenica.

Antonija Grabovac kao Marija Magdalena, Ante Knezović kao Šimun Cirijenac i Tatjana Meter kao majka Judita u potpunosti su zadivili svojom interpretacijom povjesnih likova na način kako se od tih uloga i očekuje, dok je mlada Mila Knezović kao slijepa djevojčiva Ester na uvjerljiv i osjećajno bogat način sebe ravnopravno predstavila kao budućnost ove dramske udruge od koje se još puno toga novoga očekuje.

Odabir scenske muzičke pratnje, Dragun, do te mjere je predstavu ugura u naša srca da sam se sam ćutija ko netko ko svidoči tom povjesnom trenutku vične inspiracije i nauka. Naprosto se sve sjedinilo u jednu cjelinu suživota pozornice i gledatelja.

Volim kazalište, scenu, dobra djela i dobre glumce pa moram priznat da ovu predstavu stavljam na sam vrh svega čemu sam svidočija pred pozornicama u zadnje vrime.

Bit ću slobodan i predložit HNK-u Split da ovi umjetnici sa “Veronikin rubac” zaslužuju pažnju njihove pozornice.
Svjet bez umjetnika, bez tih dragulja suodnosa, bi bio osiromašen i jednoličan, stoga ovu, i sve druge skupine nam valja njegovat, pratit, pomagat, jer ono što nam oni nesebično nude vrijedi puno više.
Bravo.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.