|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

ČAROBNA FORMULA: ZIMMER FREI

 

 

Foto: Solin Live

..cijela će zemlja samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju“ – Hladno pivo

Zavladala je opijenost turizmom, koja je upravo ovih dana na vrhuncu. Bez obzira koliko bio otrcan slogan koji predstavlja Hrvatsku, moramo priznati da je i više nego puna života. Čak prepuna života. Život je posvuda.

Zimmer frei je čarobna formula. Navodno je čak na Baščanskoj ploči na glagoljici bilo nadopisano „Zimmer frei“ kao začetak turizma na Jadranu..

Ovih dana, na vrhunci sezone, može se osjetiti kako su svi na rubu. Ali nema veze, iscrpljenost je vrijedna dijela turističkog kolača.

Činjenica je da se pretvaramo u servilnu naciju, jer turizam je uslužna djelatnost. Samo im dajmo ključ, poslužimo ih, otvarajmo vrata. Objašnjavajmo, pokazujmo smjer.

Turizam je važan moment jer bavljenjem turizmom više ne ovisimo o državi da nas hrani – ovisimo samo o sitnicama kao što su sigurnost, geopolitički uvjeti i samilost prirode. Na jedan način možemo se osjećati neovisni, izvan sistema, jer je čak lakše ovisiti o geopolitičkim uvjetima i prirodnim pojavama nego o samoj državi. Toliko su ljudi izgubili povjerenje u institucije da radije ovise o bilo čemu drugome nego o vlastitoj državi. Ali nije problem biti servilan ako znaš da od toga živiš.

Jer, ključ koji dajemo turistima daje nam sigurnost da ćemo preživjeti zimu.

Više nije toliko važno koju odluku će donijeti političari, dokle god je Hrvatska tako zanimljiva turistima. A oni dolaze u svakom slučaju, imala li Hrvatska strategiju ili ne. Koliko god se trudili da nemamo plan razvoja, oni svejedno dolaze. I oduševljeni su Hrvatskom. Koliko god stvarali gužvu, bili zahtjevni ili čudni, oni su trenutno nosioci ekonomije.

Turizam je definitivno najpozitivnija činjenica koja se događa Hrvatskoj, bez obzira koliko stihijski sve to izgledalo. Dokle god turisti žele dolaziti imamo samo slatke brige i kao što je cijena kave na Stradunu (koja se sasvim dobro prodaje), liste nepoželjnih gostiju i prometna zakrčenja.

Iako stojimo na mjestu, turisti nas mijenjaju – njihova raznolikost i otvorenost razbija naše predrasude.

Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda. – Carlo Goldoni

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u