|  |  |  | 

Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

Broj ministarstava i rastrošnost

 

Foto: Ministarstvo uprave

Da Hrvatska ovih dana ne bude prvak samo u tenisu potrudio se naš javni sektor. Među njima dakako i onih stotine zaposlenih u Gradu Solinu i tvrtkama kćerima (o stvarnom broju onih na sisi poreznih obveznika Grada Solina u nekom drugom Komentaru dana)

O čemu se zapravo radi?

Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) objavio je zabrinjavajuće podatke o broju ministarstava i rastrošnosti država članica Europske unije za potrebe administracije. Hrvatska je po gospodarskom razvoju ugl. uvijek na zadnjem ili oko zadnjih mjesta, međutim ovaj put smo osvojili treće i prvo mjesto.

Broj ministarstava

Najviše ministarstava u zemljama EU-a ima Velika Britanija (25), zatim slijedi Rumunjska (24) pa Hrvatska (20). Irska ima 17, Francuska 16, Njemačka ima 14, Švedska 11. Pošto Velika Britanija ubrzo napušta EU Hrvatska će zauzeti drugo mjesto.

Jupi!

Troškovi administracije

‘Najvelikodušnija’ država u Uniji po izdvajanjima za izvršnu i zakonodavnu vlast (dakle, ministarstva, županije, gradovi itd.) je, pogađate, naša Hrvatska, koja u te svrhe izdvaja 4,7 posto BDP-a.

Pazite, dragi čitatelji, 4,7 posto.

Slijede nas, za čitav postotak manje, Cipar i Mađarska (3,6%). ‘Nerazvijene’ zemlje kao Švedska izdvajaju 1,5%, Velika Britanija 1%, a Irska 0,9%.

Irska za svoj javni sektor, od milja kod nas nazvani- uhljebe, izdvaja 5 puta manje novca (dakako u postotku). Poradi tako malih izdvajanja za javni sektor Irska, Velika Britanija i Švedska su među najslabije razvijenim državama Europe i masovno se sele u Hrvatsku u potragu za radnim mjestima.

Ili je ipak obrnuto?

Dragi sugrađani, kada sljedeći put budete plaćali gorivo ili PDV 25% ili taksene marke ili kad budete gledali omjer vaše bruto i neto plaće sjetite se da dio poreza svakako ide na naše ‘sportaše’ iz javnog sektora. I na sve one uprave vrtića, knjižnica, inkubatora, fondova itd.. Na sve one koji su tu uvijek za vas da vam pomognu osim nakon 14:30 i kad spoje praznike.

Jer, kažu, lako je doći na pobjedničko postolje- teško je tamo ostati. Ali mislim da ćemo mi još dugo ostati na njemu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u