|  | 

Pametnomu dosta

BRALE, DOKOPA SAM SE PEĆICE NA TRI SPIRALE

 

pecica na tri spirale filip

Kaže jedna mudrost da je život ono što prolazi kraj nas dok čekamo posao u državnoj firmi.

Pod dojmom teksta koji sam danas pročitao, o prekrasnoj mladoj ženi, poduzetnici za koju ne postoji ne mogu i neću, koja ruši sve barijere u privatnom sektoru, koja ulijeva nadu u bolje sutra, odlučih sjesti i napisati par redaka.

Pokušavam pronaći odgovor na pitanje kako i kada se desilo da mahom mladi ljudi u naponu snage umjesto izazova koje donosi privatni biznis sa svim svojim prednostima i manama, radije biraju udobnost uhljebničkog državnog ureda kojeg grije pećica na tri spirale. Tim mladićima i djevojkama koji bi trebali biti zamašnjak nove i bolje sutrašnjice su draže državne jasle od vlastite braće jer dok je jasli nosit će se i četvere gaće.

Izgubili su svaku volju i želju za osobnim napretkom, u glavi im je samo “Bože sveti, kad će peti”, da kapne sigurna lovica iz proračuna. 

Na svaki posao u privatnom sektoru dolazi njegov zao brat blizanac u javnom sektoru.

Ovdje poduzetnicki centar, tamo isti takav inkubator, ovdje portal koji piše o gradu tamo kronika koja piše za grad, ovdje pametna klupa tamo tobože pametni da sjede na klupi i u klupama i čekaju kraj radnog vremena. Nisu svjesni da čekajući kraj radnog vremena oni ustvari čekaju da im život prođe. Kad sjednem na jutarnju kavicu, a oni u čoporu izlete na marendu, uvijek u istim grupama, jer nemaju nikog osim sebe samih, dođe mi ih i milo i žao.

Moj grad je malen, sve se zna, pretpostavljam da je tako i u drugim sredinama, gdje je ove lako prepoznati po pognutoj glavi, kiselom osmijehu, nesigurnom hodu dok prolaze kraj nas. Kako postajem stariji sve više shvaćam kako nikad ne bih mogao biti takav. I zato biram “bussines caffe” sa mladom poduzetnicom umjesto kave sa gradonačelnikom, druženje u udruzi na Jadru spram sektora za udruge u gradu, ekološko buđenje kad se sunce digne dovoljno visoko a ne da me budi sat.
Oni su svoj put odabrali, ja svoj još uvik tražim. Ima neke ljepote u tome. Odnijo đavo pare i ko ih je izmislijo !!!

mm

ABOUT THE AUTHOR