|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

BICIKLOM OKO SVIJETA

 

 

BICIKLOM OKO SVIJETA

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin 5. listopada (četvrtak) s početkom u 19 h održat će se predstavljanje knjige Ante Tokića “Biciklom oko svijeta 1991. – 1995.: Za mir u Hrvatskoj”. O svom neobičnom putovanju i misiji za mir govorit će sam autor, svjetski putnik s kanadskom adresom, uz prezentaciju fotografija s putovanja.

O autoru:

Ante Tokić, socijalni radnik, ekonomist i brodski strojar, rodio se ljeta 1969. Na svijet je počeo dolaziti dvanaest dana prije svog vremena, tijekom majčine šetnje iz krševitog sela Topići u Dalmatinskoj zagori, u pet kilometara udaljene Tokiće. Nakon majčine avanture, u posljednjem času rodio se u Splitu, preko puta Hajdukova starog igrališta. Svime je već tada bilo jasno: to dijete bit će putnik!

Kao dječak imao je po cijelom svijetu pen prijatelje s kojima se dopisivao. Odrastao je u okrilju antičke Salone, skakao s mosta na ušću Jadra u more, ronio na Barbarincu, brao i sušio cvjetove brnistre. Radio je i u tvornici lutaka. I u brodskoj strojarnici. Bicikl mu je ipak bio najveća strast. I putovanja. U Kopenhagenu se odlučio na put oko svijeta.

U Indiji ga je snašla vijest o ratu u domovini. Dvoumio se. Vratiti se u Hrvatsku i uzeti pušku? Ili nastaviti putovanje? Nastavit će, ali će sve snage odsad usmjeriti na širenje istine o ratu, o agresiji na Hrvatsku. Molit će svijet da zaustavi rat. Bit će to njegova misija za mir. U svaki grad u koji bi došao, prvo je tražio novinske kuće. Posjećivao je i radiopostaje, škole, klubove, stadione prepune navijača, i govorio o Hrvatskoj. Za njegova putovanja rat u Hrvatskoj je započeo i zaustavio se. Kad se vratio, poljubio je neovisno hrvatsko tlo. I odlučio se za tihi život na kanadskom sjeveru. Ondje je i danas, sa ženom Ann, sinovima Jakovom i Tomasom i kćerju Ljubicom. U Whitehorseu su otvorili prenoćište s doručkom La bicicletta. Navrate im kadšto i sobovi.
mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL