|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Austrijski ‘Heute’: Omiljena plaža u Hrvatskoj opasna po zdravlje

 

Domaći se svijet tamo najmanje kupa, jer navodno zna o čemu se radi, tvrde mještani i predstavnici Građanske inicijative. Međutim, ako uzbunu dignu strani mediji, kao danas u Austriji list “Heute”, očito se neće kupati ni strani turisti, ma koliko im hrvatski Jadran bio drag.

Pod naslovom “Otrov – alarm – omiljena plaža u Hrvatskoj zaražena” i nadnaslovom “Mještani traže zatvaranje”, austrijski dnevni list “Heute” danas piše kako tamošnja Građanska inicijativa upozorava da je javna plaža Kosica, koja se nalazi sjeverno od Splita u mjestu Vranjic, kontaminirana azbestom. List svoje izvješće prvo započinje opisom prirodnih ljepota turističke Hrvatske.

“Slikovita mjesta, Nacionalni parkovi da ostaneš bez daha i idilične uvale: Hrvatska se i ove godine ubraja u jednu od najomiljenijih destinacija za odmor Austrijanaca. Kulturna metropola Split, s prekrasnim plažama u okolici, nije rijedak cilj: A upravo na jednu od njih upozoravaju domaći”, ističe “Heute” i u nastavku opisuje o čemu se radi, pozivajući se na hrvatski portal Morski.

“U mjestašcu Vranjic, kojeg se rado naziva i – mala Venecija -, turisti se očito igraju s visoko otrovnim azbestom”, napominje list. Uz opasku kako tamošnja Građanska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”, već četiri godine upozorava na to, da je plaža Kosica kontaminirana kancerogenim materijalom, opasnim po ljudsko zdravlje, koji izaziva rak. Heute piše kako se je u blizini navedene plaže godinama nalazila “tvornica cementa” koja je, kako kritizira tamošnja Inicijativa, “svoj otpad odvodila direktno u more”. List ne navodi ime tvornice, ali poznato je da je riječ o nekadašnjoj tvornici građevinskog materijala Salonit na Kosici u Vranjicu i tadašnjem odlagalištu opasnog azbestnog otpada.

Austrijski list, pozivajući se na portal “Morski” ističe kako Građanska inicijativa traži da se taj sporni obalni dio, dosad otvoren za javnost, barem ogradi i tako učini nepristupačnim za kupanje. Pod naslovom “Vlasti su drugačijeg mišljenja”, list “Heute” napominje kako gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević “ne vidi na plaži nikakvu opasnost za ljude”. I prenosi Ninčevićevu poruku uzbunjenom, okolnom stanovništvu:

“Provedena su sondiranja i istraživanja, s tri sonde pregledana je plaža i na tom dijelu nije pronađen azbest. Ako građanke i građani sumnjaju da bi tamo mogao biti azbest, onda u svakome trenutku se mogu obratiti nadležnim institucijama”. Osim toga “gradski oci” tvrde da Grad nije nadležan za saniranje plaže. Stoga navodno “nije moguće ni ograditi obalni dio niti zaustaviti građane da tamo ne plivaju”.

Domaći se svijet tamo najmanje kupa, jer navodno zna o čemu se radi, tvrde mještani i predstavnici Građanske inicijative. Međutim, ako uzbunu dignu strani mediji, kao danas u Austriji list “Heute”, očito se neće kupati ni strani turisti, ma koliko im hrvatski Jadran bio drag.

Piše: Večernji list

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL