|  |  |  |  | 

Grad Solin Komentar dana Komentar Dana ZP Izdvojeno

APP (čitaj: selfie stup by Luca) OSLOBOĐEN

 

U naslovu nisam mislio na Andreja ‘Plenkija’ Plenkovića, već na onu staru “Ako prođe prođe”

Kad malo vratite film unazad i bacite oko na Hadezeovsku politiku, čak će i površni laik prepoznat “modus operandi” vladanja Hrvatskom odnosno trošenja novca poreznih obveznika.

Ukratko, sve se svodi na sistem pokušaja i pogrešaka, većinom ovo drugo gdje u konačnici ispaštaju, a tko drugi doli porezni obveznici.

I tu dolazimo do jednog u nizu projekata kojim se guraju mlade snage, stranački poslušnici, wanabe poduzetnici sa siromašnijim CV-om od ponude u pučkoj kuhinji, famoznog selfie stupa iz 2019.g.

Onaj koji još nije upoznat o čemu se radi, riječ je o projektu,  pompozno najavljivanom u ono vrijeme kao “the next big thing” nakon Mrvoševe “pametne klupe”. Mladi poduzetnik preko noći iskače u prvi plan, firma otvorena “par dana prije”, kreću slikavanja ispred općine, hvalospjevi se nižu, euforija se zarazno širi Solinom.

Lokacija: a gdje drugo nego Salona, najpoznatija solinska turistička atrakcija, biser koji puni gradsku blagajnu ko ljetno kino Gradina u vrijeme mog djetinjstva. Sve je sjajno, selfie stup je postavljen, slikavanje na Njemu ili s Njim može početi.

Godina je 2024. i ja se upravo vraćam sa Suda gdje sam izvojevao pobjedu protiv Luke “Selfie Stup” Vukovića.

O čemu je riječ? Ukratko, ja sam te 2019 postavio jednostavno pitanje: Što kupuju porezni obveznici svojim novcem?

To pitanje sam postavio kao aktivist, porezni obveznik, žitelj grada Solina i slobodni građanin kojem je Ustavom zajamčeno pravo slobode govora i izjašnjavanja, kao i propitkivanja za dobrobit zajednice u kojoj živi. To pitanje je, naravno, krivo protumačeno, mladi Lavić Luka se osjetio prozvanim, uslijedile su dvije tužbe, a epilog je došao 5god. kasnije, presudom u moju korist, 2:0.

Za to vrijeme, stup s početka priče je još uvijek u Saloni, al ne kao korisna naprava već kao neka vrsta artefakta koju turistički vodiči tijekom tura koriste za polaznu točku obilaska, rekreativci se naslone kod istezanja, a kruže priče da ga i korov izbjegava pa nikako da zaraste i stopi se s okolinom.

Sve je krenilo od jednog pitanja i to je poanta cijele priče. Ja sam postavio pitanje u svoje ime i ime svih nas. Oni, ne znajući odgovor na njega jer ga nemaju, odgovorili su tužbom želeći ugušiti pitanje i sva sljedeća pitanja koja bi mogla biti postavljena. Oni ne znaju drugačije, oni ne znaju za bolje, misle kako su bogomdani, iznad nas, iznad zakona i da naš novac mogu rasipati kao pijani milijarderi.

Postavljanjem jednog pitanja spriječena je potencijalna šteta od nekoliko milijuna kuna, zamislite da su ovi “monoliti” osvanuli u svim gradovima i općinama pod paskom HDZ-a?

Postavljajte pitanja, zahtijevajte odgovore, upućujte konstruktivne kritike i nudite rješenja. To je vaše pravo i na kraju krajeva, vaš novac. Kad ga već netko mora potrošiti, zašto to ne biste bili Vi?

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik Solin Live portala...