|  |  |  | 

Sport Sport ZP Izdvojeno

Ana Viktorija Puljiz: “Bila sam opuštena jer sam znala da mogu do zlata”

 

Ana Viktorija Puljiz osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 48 kilograma na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Bakuu (Azerbajdžan). Za Hrvatsku su prvi dan na strunjaču izašli i Nikola Zorotović u kategoriji do 55 kilograma, te Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma.

EYOF (European Youth Olympic Festival) svake dvije godine okuplja najbolje mlade (U18) judoke iz Europe. Ove godine okupio je 299 judoka iz 40 država. EYOF u Bakuu prikazuje natjecanja iz deset sportova na kojima se natječe mladež iz ukupno 48 država. Ovaj festival simulira okružje Olimpijskih igara za kadetski uzrast, (ceremonije otvaranja i zatvaranja, olimpijsko selo) pa tako cijelo natjecanje odiše posebnom atmosferom.

Puljiz je dan otvorila na sebi svojstven način, dominantnom  pobjedom – ipponom u roku od jedne minute (poluga) svladala je gruzijsku predstavnicu Dianu Gagoshidze-Filkinu. Obzirom da je kao nositeljica prvo kolo bila slobodna, pobjeda nad Gruzijkom već je bila dovoljna za ulazak u četvrt završnicu. Svoju superiornost u parteru Puljiz je prikazala i u četvrtfinalu – britanska predstavnica Mae Bostock savladana je ipponom za jednu minutu i 37 sekundi zahvatom držanja (sankaku). Polufinalna je borba s belgijskom predstavnicom Celine Dierickx ipak bila nešto zahtjevnija, jer Viktorija nije pronalazila način za poentiranje. Ipak, ovdje je još jednom došla do izražaja sjajna taktička potkovanost – Puljiz je svojom aktivnošću Belgijku u nešto manje od tri minute natjerala na tri kazne i tako osigurala finale Europskog olimpijskog festivala mladih. U ovoj se borbi vidjelo kako ju je njen trener Dragan Crnov pripremio za ovakvu situaciju, jer Puljiz čak i onda kad ne može poentirati pronalazi način za pobjedu i to radi gotovo rutinski. Viktorija je finalni ogled protiv Portugalke Raquel Brito odradila superiorno. U borbu je ušla rasterećeno i bacila wazari već prvi napad (13 sekundi). Do samog je kraja nastavila  biti aktivnija od Brito, pa zadržavanje vodstva nije predstavio nikakav problem. Svoje dojmove o natjecanju iznijela je odmah poslije finalne borbe:

“Danas sam imala četiri teške borbe, no kroz cijeli sam dan bila opuštena. Osjećala sam se opušteno jer sam znala da mogu doći do zlata. Jako sam sretna što sam to i ostvarila.”.

Puljiz je tako europskoj bronci iz lipnja pridodala zlato s Europskog olimpijskog festivala mladih. Viktorijine uspjehe u protekle tri godine jednostavno je preteško za nabrojati, no da bi kompletirala sve medalje s velikih natjecanja u kadetskom uzrastu, preostaje joj još samo osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu u kazahstanskom Almatiju. Ono se ove godine održava u rujnu, na kojem Puljiz i njenom treneru Crnovu želimo svu sreću da osvoje medalju koja im još jedino nedostaje. Pitanje je dali je sreća Puljiz uopće potrebna, jer ipak, zove se Viktorija (lat. pobjeda).

Hrvatski predstavnik prvog dana EYOF-a u kategoriji do 60 kilograma Nikola Vdović  ponovno nije uspio protiv Čeha Antonina Dvoraceka. Prisjetimo se, krajem lipnja na Europskom kadetskom prvenstvu u Varšavi ždrijeb mu je također dodijelio Dvoraceka. Ovaj puta je bio bliži pobjedi, no Antonin je jednim wazarijem ponovno bio bolji.

U kategoriji do 55 kilograma za Hrvatsku je prvog dana  izašao i Nikola Zorotović. U prvom kolu ipponom je izgubio od njemačkog predstavnika Davida Ickesa. Ovo je bilo prvo pravo veliko natjecanje za Nikolu, tako da će s iskustvom EYOF-a sigurno nastaviti napredovati.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u