|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

70 GODINA ŠKOLE DON LOVRE KATIĆ

 

 

 

RAZIGRANA MLADOST U ČAST IMENA SOLINSKOG VELIKANA

Čarobna noć se spuštala niz padine Mosora i Kozjaka dok se nagovještava događaj u krilu naše povjesne Gradine. Uz žubor bistre rike, uz vratoloman let galebova, u zelenilu prolitnjeg bogatstva, graja i trka solinskih školaraca dadoše nam do znanja da se tu nešto nudi u spmen vridnotama kojima valja prisustovati i dati dodatni značaj.

Gdje biva mladost tu caruju nevinost, iskrenost i poruke kojima triba podarit pažnju i podršku jer mladost izaziva nostalgiju i budi uspomene na zemane kad smo i sami bili žedni pažnje i darivanja.

Sinoć je Gradina svidočila posebno šesnoj prezentaciji jedne čarobne škole slaveći svoj sedandeseti rođendan pod imenom velikana vične zahvalnosti i trajnog poštovanja. Večeras se ime tog posebnog čovjeka spominjalo, slavilo i citiralo sa razlogom i porukom da će još mnoge nadolazeće generacije biti pod njegovom zapštitnom svetosti.

Podastrila se posebnost nauka i odgoja u posebnoj školi sjajne tradicije gdje su pedagozi u buketu sa svojim đacima prisutne opčinili razigranošću kroz riči, ples i pismu, iziskujući aplauze oduševljenja.

Prošlu večer se ponudija dokaz kako imamo razlog virovati u sjajnu budućnost naših potomaka, jer ovaj prikaz je viran pokazatelj volje, znanja i talenta naših učitelja u odgoju.

Svidočili smo silnim uspomenama onih koji su davno zaminili klupe te škole i odjedrili u društvene uloge bitne za kvalitetan nastavak rada, ove škole Don Lovre Katić i svih drugih škola. Posebno emotivne iskaze smo čuli od našeg Župana i Gradonačelnika koji su grijali njene drvene klupe, a tek spoznaja koliko je znamenitih osoba iz tih klupa razasuto na polja dobrobiti naše zajednice.

Za „skrojiti“ ovakav program je potriban trud i talent. Isto kao i moć za potaknut razigranu mladost da nas ostavi u stanju oduševljenja a kad spoznate da se prvi put izvedena školska himna proizvela u njidrima ove škole, ostaje nam samo da ovu večer proglasimo posebnom i čarobnom nadajući se novim susretima i zajedništvu.

Nositi ovako časno ime je „teret“, obveza i dar, što triba opravdati a naš Don Lovre se zasigurno diči ovim što mu je večeras podareno u čast.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.