|  |  |  | 

Sport Sport ZP Izdvojeno

1.NL – NK SOLIN: Solinjani pod vodstvom predsjednika Miroslava Delića i trenera Tonija Golema ostvarili ciljeve

 

Postali prvoligaši i osvojili Županijski Kup!

SOLIN – Nogometni drugoligaš Solin je sezonu završio na najbolji mogući način, pobjedom u Zaprešiću (1:0) osigurao je ostanak u drugom razredu natjecanja. Službeno sezonu završili na osmom mjestu, a u narednoj sezoni igrati će u ligi pod novim nazivom 1.HNL!

Cijelu su sezonu Modri s Jadra plesali su na rubu što se tiče ostanka u drugom hrvatskom nogometnom razredu, jer su bili među onima kojima je prijetilo ispadanje, ali su na kraju uspjeli ostati i službeno u 2.HNL. A po novome postati prvoligaši, jer će se drugi rang iduće sezone zvati Prva HNL.

U zimskoj stanci Izvršni odbor NK Solin, na čelu sa predsjednikom Miroslavom Delićem, jednoglasno je izabrao novog trenera prve momčadi, nakon Ivana Matića i Duje Tokića. Novi kormilar modrih s Jadra je postao Splićanin sa zagrebačkom adresom Toni Golem (40), koji je igračku karijeru započeo u hajdukovoj školi nogometa, a kao junior nastavio sa Ivicom Matkovićem u Mosora, u drugoj ligi tri godine. Slijedi šest mjeseci u Hrvatskog Dragovoljca i tri sezone u poljskim prvoligašima Gorniku i Ruchu. Nastavlja dvije sezone u Inter Zaprešiću i na poziv Igora Pamića prelazi u tada prvoligaša Karlovca. Slijedi lom noge i četiri operacije, i prestanak aktivnog igranja u 28. godini. Stoga je odmah upisao Akademiju, i pet godina radio u školi nogometa Hrvatskog dragovoljca. U seniorima započinje kao pomoćnik Kopiću u Slavenu Belupu, a potom i u Hajduku. Prvi samostalni posao imao je u mađarskom Balmazujvarosu, s kojim je ispunio cilj ostanak u ligi ali klub je ukinuo seniorski sastav! Slijedi epizoda u Lučkom u trećoj ligi, te ponovno u Hajduku, gdje je bio pomoćnik Vukasu, Primorcu i Tramezzaniju.

– Mogao sam ostati u školi nogometa na Poljudu. No želja mi je bila samostalno voditi seniore, i dočekao sam poziv predsjednika Solina Miroslava Delića. Prihvatio sam i preuzeo momčad 7. siječnja ove godine. Zadovoljan sam odlično surađujemo, i na kraju smo ostvarili ciljeve. Ostanak u drugom stupnju natjecanja, plus osvojili županijski Kup i otvorili put prema završnici – rekao je trener Toni Golem, koji je Solin preuzeo na pretposljednjem mjestu sa 14 bodova, a kraj prvenstva dočekao na osmom mjestu sa 41 bod!

Solinjani su u drugom dijelu prvenstva osvojili čak 27 bodova, prisjetimo se toliko je na kraju jeseni imao Varaždin današnji prvoligaš! Premda tolikom bodovnom učinku borba Solinjana za ostanak bila je stresna i iscrpljujuća, a drama je dosegla vrhunac kada su u pretposljednjem kolu izgubili od Cibalije uz Jadro, a u posljednjem 30. kolu, su morali pobijediti na jednom od najtežih gostovanja u ligi, kod momčadi proljeća Inter Zaprešića.

Trener Solina Toni Golem (40), koji je momčad preuzeo na početku zimskih priprema napravio je dobar posao, te je zadovoljno rekao:

– Odradili smo odličnu polu sezonu, a sve je na kraju stalo u utakmicu u Zaprešiću. Rekao sam igračima uoči i poslije utakmice da sam prezadovoljan s njihovom igrom i rezultatom. Svaka čast momcima, izborili smo ostanak što je bio glavni cilj, a i finale Županijskog kupa odradili smo profesionalno, pobijedivši iskusnog i jakog GOŠK-a na njegovom terenu, istina u završnici sa 3:0 – a o planovima i ambicijama kaže:

– Sad sam u Zagrebu na zasluženom odmoru. U Solin i Split dolazim sredinom lipnja i finalizirati ćemo moj status u Solinu. Svakodnevno sam u kontaktu sa predsjednikom Delićem i mojim pomoćnikom Zoranom Roglićem. Zašto definirati, jer smo službeno potpisali do kraja ove sezone. Naravno da je aktualan nastavak suradnje, jer je tako dogovoreno. Moje su ambicije poznate, kontakti postoje i sa drugim klubovima. No, Solin je na prvom mjestu ako je u pitanju isti rang natjecanja. To sam izričito obećao predsjedniku Deliću, pa i mojim suradnicima. U Solinu sam imao vrlo dobru suradnju, sa kolegama i igračima, dakako i sa čelnicima kluba – zaključio je Toni Golem.

Predsjednik kluba Delić hvali Golema gradeći stabilan klub

I predsjedniku novog prvoligaša Solina Miroslavu Deliću pao je težak teret s leđa, slavili su Solinjani veliku pobjedu u Zaprešiću i ostvarenje cilja, ali sezona za njih je bila gotova, 31. svibnja nakon utakmice finala Županijskog kupa i pobjede protiv GOŠK-a u Kaštel Gomilici (3:0). U međuvremenu počela je kompletna rekonstrukcija klupskih prostorija i svlačionica na stadionu Pokraj Jadra. Usporedo će se urediti i natkriti zapadne tribine.

– Svlačionice i klupske prostorije će biti gotove nadamo se do početka sezone. No, radovi na tribinama će potrajati malo duže, stoga će Solin biti domaćin nekoliko utakmica na stadionu Hrvatskih vitezova u Dugopolju. Još jednom čestitam struci i igračima na ostvarenom konačnom cilju i osvajanju županijskog Kupa – rekao je predsjednik kluba Miroslav Delić, a o nastavku suradnje sa Golemom je ponovio još jednom:

– Tu nema izbora, on je naš trener i slijedeću sezonu. Kliknuli smo na zajedničkoj frekvenciji od prvog kontakta. No, poznate su mi njegove karijerne ambicije i to poštujem. Biti ćemo pametniji i konkretniji za desetak dana – rekao je zadovoljno predsjednik Delić, a o nekim najavljenim promjenama u ustrojstvu kluba je dodao:

– Gradimo i osnažujemo klub u svim segmentima. Nakon svršetka sezone održali smo sjednicu Izvršnog odbora, koji je potvrdio ostvarenje natjecateljskih ciljeva, od seniorske momčadi do pionira i kadeta u 1.HNL. Plan je održati i sjednicu Skupštine kluba tijekom srpnja mjeseca. Treba sve dobro pripremiti i odraditi za novu još težu i zahtjevniju sezonu.

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.