|  |  | 

Kultura Kultura

NOĆ KNJIGE U SOLINSKOJ KNJIŽNICI – IZLOŽBE, PREDAVANJA I BESPLATNI UPISI!

 

Pandemijski uvjeti u posljednjih godinu dana puno su toga promijenili pa tako i način obilježavanja tradicionalne manifestacije Noć knjige koja se organizira 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ova manifestacija održava se od 2012. a cilj joj je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Solinska gradska Knjižnica i ove se godine priključila obilježavanju ove manifestacije te je za svoje korisnike i sugrađane priredila nekoliko zanimljivih događanja, naravno, prilagođenih pandemijskim uvjetima. Kako je 2021. godina proglašena Godinom čitanja tako su i u solinskoj Knjižnici, a u cilju poticanja čitanja, odlučili na sam dan manifestacije, u petak 23. travnja, svima koji se upisuju po prvi put u Knjižnicu omogućiti besplatan upis.

Obilježavanje Noći knjige u solinskoj je Gradskoj knjižnici inače započelo otvaranjem izložbe Ilustracija dječjih slikovnica autorice Hane Lukas Midžić koja će se moći razgledati do kraja svibnja, a koja se nalazi u Teatrinu. U prostorima središnje Knjižnice postavljena je i izložba „Sveti Jeronim: ljubitelj i prevoditelj Božje riječi“ na kojoj su izložene knjige sv. Jeronima te knjige koje su o sv. Jeronimu napisali drugi autori, a moći će se razgledati do 8. svibnja. Na sam dan Noći knjige, u petak 23. travnja, u virtualni svijet odletjet će još jedna zanimljiva izložba knjiga pod imenom „Književne epidemije“. Radi se o virtualnoj izložbi knjiga koje se bave epidemijama kroz povijest, ali i u budućnosti. Izložbu je priredio Jurica Benzon, a moći će se pogledati na mrežnoj i Facebook stranici Knjižnice te na Youtube kanalu.

Obilježavanje Noći knjige u solinskoj će Knjižnici biti zaokruženo s dva zanimljiva predavanja. Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 22. travnja u 18 sati, a na njemu će mag. bibliotekarstva, Ana Bebić govoriti na temu „Ljekovito bilje u ulozi melema za osobnu njegu i zdravlje“. Drugo predavanje pod imenom „Utjecaj čitanja na kvalitetu roditeljstva“, a koje je namijenjeno roditeljima djece predškolske i školske dobi, održat će dr. sc. Toni Maglica, psiholog, u petak, 23. travnja u Teatrinu GK Solin također s početkom u 18 sati.

Iz Knjižnice poručuju da je ulaz na sva događanja slobodan, ali je zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen. Upravo iz tog razloga će se sva događanja naći i u virtualnom svijetu, neka će tamo biti privremeno, a neka će ostati trajno.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL