|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

PUČKO SLAVLJE ŽETVE I VRŠIDBE – STARI SPORTOVI: Udruga Blaca priredila 14. feštu i natjecanje u starim sportovima

 

Praćkom najbolji Kajo Čerina a konopom Udruga Solinjani  

SOLIN / BLACA – Udruga Blaca iz Solina je i ovog ljeta organizirala četrnaestu pučku feštu na kojoj su bili nazočni prijatelji Blaca i starih običaja, među kojima i vršidbu žita konjima. Posjetitelji su imali priliku jahati na konjima KK Natura iz Broćanca, a posebice su uživali najmlađi sudionici fešte, zbog kojih ovaj povratak u stara vremena ima posebnu vrijednost. Udruga Blaca vrača nam sjećanja na naše stare običaje.

Pučko slavlje „Žetve i vršidbe“ održano je u subotu, 29. lipnja 2019. kod Gospe od Zdravlja na Blacima.   

Organizator na čelu sa predsjednikom Ivicom Čerinom Ćirom i glavnim sudcem Tihom Grubišićem osmislio je i program starih natjecanja, potezanje konopa, trčanje u vreći i gađanje praćkom (praćicom). Nagrade najboljima uručili su Ćiro Čerina, Tiho Grubišić i Tanja Rožić Vukšić.     

U gađanje praćkom prvo mjesto pripalo je Kaji Čerini Anicinom, drugo Ivici Žaji Bjatu, treće mladoj Barbari Župa. U trčanju u vrećama najspretnija je bila Barbara Župa, a slijede Stela i Klara Bubić. U potezanju konopa pehar je pripao članovima i članicama Udruge Solinjani bez pripetavanja nakon 1:1, jer su mlađi Žižići respektirali starije Solinjane!

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.