|  | 

Grad Solin

Solin postao Grad prijatelj izviđača

 

Blago nam se koliko naš grad ima titula…uskoro “GRAD PRIJATELJ PRIJATELJA”

Foto: Jakov Teklić

Cilj projekta je promicanje volonterstva, važnosti zaštite prirode, rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta i aktivnog sudjelovanja mladih u izgradnji modernog društva.

U utorak 9. travnja 2019. u gradskoj vijećnici upriličeno je potpisivanje sporazuma i povelje, Solin grad prijatelj izviđača. Sporazum o suradnji na projektu grad Solin prijatelj izviđača potpisali su gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i predsjednik Odreda izviđača pomoraca Posejdon Solin Igor Spetić, a potom povelju Solin grad prijatelj izviđača gradonačelnik Ninčević i predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić.

Potpisivanjem svečane povelje, Savez izviđača Hrvatske dodijelio je Gradu Solinu, prvu titulu Grada prijatelja izviđača u Hrvatskoj. Riječ je velikom projektu Saveza izviđača Hrvatske, prvog takve vrste u izviđačkom svijetu, kojeg su službeno podržali Svjetska organizacija izviđačkog pokreta (WOSM) i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Cilj projekta je promicanje volonterstva, važnosti zaštite prirode, rada s mladima te razvijanje izviđačkog pokreta i aktivnog sudjelovanja mladih u izgradnji modernog društva.

– Poslije dvije titule koje s ponosom nosimo, a to je Grad prijatelj djece i Grad prijatelj obitelji, imali smo priliku kao prvi grad u Hrvatskoj potpisati i ovakvu povelju, odnosno sporazum. Za grad Solin ovaj sporazum i povelja su priznanje za dosadašnji rad s udrugama na području Grada, a u ovom slučaju Odredom izviđača pomoraca Posejdon. Plod je to dugogodišnjeg rada i suradnje koja traje 10 godina. S izviđačima sudjelujemo na projektima unutar kojih su uključena djeca i mladi. Ovdje prvenstveno mislim na Erasmus+ projekte. Krajem prošle godine zajedno smo sudjelovali u pripremi jedne iznimno vrijedne akcije, pošumljavanju opožarenog područja na području Kučina-Kučinski gaj, a pokretač cijele akcije i organizator bili su upravo izviđači Posejdona – kazao je gradonačelnik Ninčević nadodavši kako gotovo da i nema aktivnosti u radu s djecom i mladima u koje izviđači nisu uključeni, a potpisivanjem sporazuma i povelje Grad se obvezuje i dalje razvijati tu suradnju.

Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić pohvalila je odnos Solina i aktivnosti solinskih izviđača. – Sretni smo što je Solin kao prvi grad u Hrvatskoj, a time i u svijetu, pošto je aktivnost jedinstvena, postao Grad prijatelj izviđača – rekla je Pozaić Frketić te objasnila kriterije kako postati Grad prijatelj izviđača
– Prvenstveno nužna je dobra suradnja između izviđačke jedinice koja djeluje u gradu i grada na različitim aktivnostima. Solinski izviđači, osim što rade na svojim redovitim aktivnostima, sudjeluju u nastavi u prirodi, raznim odborima, prevencijama dječjeg kriminaliteta, rade na neformalnom obrazovanju i u suradnji su sa osnovnim solinskim školama gdje provode u suradnji s Gradom Erasmus+ projekte. U Solinu se vidi ta sinergija i izrazito dobra suradnja između grada i izviđača. Solinski izvođači su najveća jedinica u Hrvatskoj i sigurno doprinose tome – zaključila je predsjednica Lidija Pozaić Frketić.

Kroz edukacije Odreda izviđača pomoraca Posejdon Solin u desetak godina prošlo je više od 600 djece s područja grada, a sporazumu i povelji kazao je njihov predsjednik Igor Spetič – Jedna velika čestitka svima koji su u ovih 10-tak godina sudjelovali u projektima s izviđačima. Ovo je nagrada svima njima. Mnogo je aktivnosti koje provodimo s gradom od dječje prevencije kriminaliteta, Erasmus+ projekata razmjene mladih od kojih je već pet organizirano, sudjelovanja u projektima Grad Solin prijatelj djece. Spomenut ću Dječji tjedan, Međunarodni dani obitelji, Svjetski dan zdravlja, sudjelujemo i na Danu grada Solina i Mala Gospe, donosimo Betlehemsko svjetlo, koordiniramo sa svim školama unutar kurikuluma, formalno i neformalno, što je jedan veliki uspjeh baš u ovome gradu – kazao je Spetič – Ovim smo zakoračili u jedan novi sadržaj ne samo na nivou Hrvatske već i Europe. Rijetki su gradovi u Europi u kojima se može povezati neformalno i formalno, odnosno formalna edukacija – kazao je Spšetič.

Potpisivanju su nazočili uz gradonačelnika Ninčevića i predsjednicu Saveza izviđača Hrvatske Lidiju Pozaić Frketić, zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić, Dan Špicer poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i Nataša Sunara programska voditeiljica i zamjenica predsjednika Odreda izviđača pomoraca Posejdon.

Navedimo, kako je projekt Saveza izviđača Hrvatske Boranka, projekt pošumljavanja opožarenog područja proglašen najboljim projektom u Europi za 2018. godinu, a akcija na području grada Solinu proglašena je naj-akcijom u Hrvatskoj za 2018. godinu. Upravo je Boranka bila startni dio da Grad Solin postane Gradom prijateljem izviđača, a Savez izviđača Hrvatske je upravo kroz navedeni projekt otkrio izvrsnu suradnju grada Solina i Odreda izviđača pomoraca Posejdon. Kako navede iz Saveza izviđača Hravtske osim pokretanja akcije ona je prikupila najveći broj volontera gdje se samo u jednom danu do popodnevnih sati zasadilo više od 1500 sadnica, zahvaljujući sinergiji grada, izviđačima, ostalim udrugama, školama, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Hrvatskim šumama, volonterima Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina te solinskim vatrogascima, mještanima…
Nakon svečanog potpisivanja uručene su zahvalnice svim sudionicima i akterima projekta Boranke na području grada Solina.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL