|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

ZLOČINAČKI UMOVI

 

 

Kad otvore naslovnicu nekog portal, ljudi nagonski prvo klikaju na crnu kroniku. Rubrika crne kronike morbidno privlači, zove za klikom.

Imamo potrebu za senzacijom koja je nezasitna, i šta je više hranimo, veća je potreba da joj damo još.

Instinktivno klikamo na te naslove kad se netko otrovao, pregazio gliserom, slučajno upucao djevojku.

Što je to u nama što se mora hraniti tragedijama?

Sve te tragedije imaju kratki rok trajanja, nakon tri dana već čekamo novu tragediju da nahrani nezasitnu potrebu

To je kao gledanje horror filmova – trebamo taj osjećaj zgražanja i straha, ali onda kad se ne događa nama, onda kad smo samo voajeri a ne sudionici tragedija.

Mediji to znaju i onda recikliraju svaku tragediju da bi nam dali više hrane.

Ali rok trajanja je sve kraći. Što je sad sa ubojicom u gliseru koji je otkinuo nogu ausrijskoj turistkinji? Što ako svi zaborave na pripadnika zlatne mladeži koji je u punoj brzini ušao na naplatne kućice? Ili na dvojicu koja su ugradili agregat sa zračnim hlađenjem unutar broda i tako otrovali turiste?

Tražimo uzroke tih neshvatljivih postupaka.
Kakav kratki spoj se mora dogoditi u glavi da pobiješ šestero ljudi?

Ako seciramo zločinačke umove, ispod svakog od njih možemo pronaći neko napušteno, ranjeno, oštećeno dijete.

Svi smo oštećeni u nekoj mjeri, nitko nije imao savršene okolnosti da izraste u potpuno zdravu ličnost. Ali kad, u kojem trenutku taj razvoj krene toliko krivo da se dogodi nezamislivo, da osoba počini zločin u stilu Teda Bundyja ili Charlesa Mansona?

Jesu li uzroci u društvu ili u pojedincu?
Kad tražimo uzroke u društvu, ekonomska pozadina može biti dvosjekli mač. Djeca zlatne mladeži možda su imala dobru ekonomsku pozadinu ali nisu primili emotivno ono što su trebali. I opet su oštećeni, bez obzira na materijalnu sigurnost. Zato iz obijesti u punoj brzini ulijeću u naplatne kućice. ili kao kamikaze voze po cestama – novim gladijatorskim arenama; samo što uglavnom ubiju nekog drugog, a oni prežive.

Presudan je faktor kako su se njihovi očevi obogatili.

Oni su tempirane bombe, i iz njihovog vlastitog beznađa . S druge strane imamo “spavače” – duboko bolesne ličnosti koji su mimikrijski uklopljeni u društvo.

Kako prepoznati spavače? Kako prepoznati potencijalnog ubojicu cijele obitelji ako je on naizgled integriran u društvo? To se čini nemoguća misija. Moramo li imati zaposlene vidovnjake koji će vidjeti te tragedije u kartama?

Najviše kriminala se događa u zemljama u kojima se produbio jaz između bogatih i siromašnih.

Ovaj šesterostruki ubojica nije rođen kao psihopat. Obitelj, pa zatim društvo napravi psihopate. Mislim da je tu i odgovor na pitanje:

Gdje počinje psihološko zdravlje?

Koji je to strašan triger, zašto osoba potpuno izgubi kontrolu nad svojim postupcima? Dubinska nesigurnost koja preplavi osobu – počinitelja – prevlada osjećaj za dobro i zlo, preostaje samo ta frustracija.

…koja u nekim slučajevima može postati toliko intenzivna da sve ostalo nestane, ostaje samo nagon da se isprazni ta frustracija kroz strašan čin.

Nažalost, crna kronika nikad se neće isprazniti i uvijek će biti novih slučajeva. Čitat ćemo o novim slučajevima o kojima će 3 dana pisati svi portali, a da na kraju nećemo imati odgovor na pitanje zašto. Umjesto obdukcije na prisustvo alkohola i droge, moramo se pozabaviti psihološko-emotivnom obdukcijom – što se presudno dogodilo u svakoj obitelji da je dovelo do ovoga.

Saznajemo samo za završan čin, a što je sa uvodom i zapletom?

Trenutak kad je psihološko zdravlje prešlo u patologiju.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u