|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

ZLOČIN BEZ KATARZE

 

 

Ovo je suludo“ – rekao je Ivo Sanader nakon što je napokon pravomoćno osuđen na 6 godina zatvora.

Da, suludo je da je od svih afera osuđen zbog neke minorne afere u usporedbi s drugima.

Suludo je to što je oštetio državu za 80 milijardi kuna (cijeli jedan državni proračun), a pravomoćno je kažnjen „samo“ zbog 17 milijuna.

A najviše je suludo to što je samo on kažnjen. Ljudima ga je čak žao. Samo on je u zatvoru, a hobotnica je ostala.

I uza sve to što je otkriveno, sve afere, provizije, nema nikakve katarze. Nema katarze kod Sanadera, a ne vidi se ni u tragovima u njegovojbivšoj stranci. Nema ni traga osjećaju krivnje, pokajanju, žaljenju.

HDZ –ov modus operandi je obrambeni mehanizam negacije – negira da stranka ima odgovornost, oni su se jednostavno odrekli glavnog bad guya i tako riješili problem. Taj antiheroj je nekad bio alfa i omega stranke, da bi ga se odrekli kao je izgubio imunitet.

Jer deep state (Croatian Democratic Union) je jači čak i od tog takvog autokratskog vođe.

Isto kao što je deep state u Americi jači od Trumpa, Obame i bilo kojeg američkog predsjednika. Bez obzira koji predsjednik bio, doveli bi Venezuelu u isto stanje. Bez struje i vode dok se ne smijeni kandidat koji nije njihov.

Stranka nije doživjela osudu osobno, njihov službeni stav je da je to osuda jednog čovjeka, makar to bio prvi čovjek stranke 6 godina kojeg se pitalo za apsolutno sve. Ali lako je šibati mrtvog konja.

To pokazuje da je stranka kancerogena u podmaknom stadiju, i nikad neće ozdraviti. HDZ je kronično zaražen i nikad neće postati pristojna stranka. A nema ni potrebe jer i ovako puni korupcijskih metastaza imaju najmasovnije glasačko tijelo. To je najneinteligentnije, najzadrtije glasačko tijelo. To tijelo vjerojatno bi glasalo za Otomane, Osamu bin Ladena ili Al Bagdadija samo da se pojavi pod imenom H-D-Z.

Sanader odlazi u zatvor za stavom da je nevin, izvodi svoju predstavu u kojoj je on najveća žrtva.

Koja je svrha njegovog zatvaranja ako nema katarze ni kod njega osobno, ni u stranci? I oduzet će mu se samo mali dio imovine, država se neće namiriti.

Naravno, bolje da je u zatvoru nego na slobodi, da se vidi bar neka naznaka pravde.

Ali nema katarze, i ništa se neće promijeniti. Raskoljnikov iz Zločina i kazne sam se prijavio da bi odslužio kaznu jer je znao da mu je to potrebno. Ali Sanader nije takav pokajnik, on je spreman negirati svoju odgovornost do kraja. I njegova kćer u New Yorku vjerojatno ne razmišlja o grijesima otaca dok njezinom dečku neki očevi partneri u pljačkanju zemlje plaćaju apartman. Ona isto živi u negaciji, vjerojatno nikad neće početi razmišljati u smjeru katarze, iako je učila što to znači na studiju glume. Ali negacija može biti tako jaka da ona cijelog života ne postavi pitanje tko je sve to platio.

9 godina traje kazneni progon, i još nema naznaka osjećaja krivnje, pokajanja. Imao je moć i umjesto da je iskoristi da ovu zemlju digne na noge, on je bacio u provaliju. Odabrao je da bude egzekutor umjesto icjelitelja, demon umjesto dobrog duha.

I zato Hrvatskoj nikad neće biti dobro dok bira stranku koja je sad na vlasti. Jer to znači poticanje negacije zlodjela, izbjegavanje odgovornosti, nijekanje istine. Ta stranka zna samo tako, to će uvijek biti njihova retorika. Sve je fake, lažno, jedan veliki vomitorij.

To što je glavni akter korupcijske hobotnice u zatvoru ne znači nam puno kad znamo da je još uvijek na snazi deep state. I oni se nikad neće pokajati, ali njihovo glasačko tijelo im to neće zamjeriti.

I svi će biti zadovoljni. Osim emigranata.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u