|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

ŽIVOT U OKVIRU

 

PRKAČINOVO PRČKARANJE

Oni Prkačin mi je čak bija simpatičan! Ono kad svojom teatralnošću, cvrkutavim glasom i muškom mimikom pokušava objasniti stanje. Nije se baš uklapa u moj pogled našeg stanja ali je bija dosljedan i zna si tko je.

E sad, ovo najnovije, „Ustaše su domoljubi a partizani izdajnici“ ne nudi više sipljanje simpatičnosti već ozbiljno pokazuje da je pinkicu previše skrenija.

Lako što on to ko jedinka bljuje ma sljedbenici su se već počeli stivavati u redove poza svog vođe. Po njemu bi se ja sad triba počet sramit svog ćaće „izdajnika“ i slavit „domoljube“ koji su ga držali na nišanu.

A da jednom konačno prekinemo ovo sranje!? Zar čitav svjet nije te teme, i dileme, turnija u duboke škafetine i zaključa bacivši ključ u duboku jarugu.

Anti prepopručan da iznađe novu zanimaciju pomoći najkorumpiranijoj državi u EU a ujedno skoro najnerazvijenijoj članici istog društva.

LAURA KAUSI

Cura je sve pospremila iza brave u Rumunjskoj pa kad joj je ponestalo materijala ode ona u EU i sad ima puno više prostora da mete.

Čitan da je EU opasno zapritila našim lolalama koji bi da se bogate na grbači bidna naroda pa nam ostaje uzdanje kako će Remetinac bit tisan.

Zaista, nakon trideset godina samostalnosti Lipe naše, nismo se pomakli centimetar od dna. Svaki dan doznajemo za velebne gutače tuđeg a da im se ritko kada obiljuži trag i navuče omču oko ručica. Zašto smo okrenuli leđa sami sebi? Zašto se bojimo pomoći sami sebi?

Strah! Taj fenomen koji se razasuja među ljudskim glavama je toliko zla nametnija da se bojin kako ni smišna Laura neće lako dobakat domaćim bikovima.

FREDA ZA FRENDA

Meni je Fred skroz dobar čovik. Elokventan, jasan i hrabar. Zar za tu tvrdnju hrabrosti nije dovoljan njegov bliski susret sa tenkovima po cestama zauzetosti neprijateljskog nauma!? Zar biti u logoru smrti i ostati normalan nije posebna kvaliteta.

Oša je u Brisel i bilo mi drago ma san se pita što on tamo ima radit kad tamo obično odu muljatori i oni koje nitko ne razumi u obrazlaganju tuđinsko vladajuće politike.

Aj dobro, čovik će odradit mandat, zaradit koji šold i bar nas neće osramotit.

I šta se bidnu čoviku desi!? Evo ga po drugi put na stupu „srama“. Prvi put su ga njegovi branitelji pokušali zastrašit šatorom isprid ministarstva a evo danas oni koji imaju drugačije mišljenje o svemu.

Da buden iskren ja se teško itan u ta ljudska prava, naročito u nijanse, jer je za mene ljudska sloboda i pridržavanje zakona osnovni uvjet blagostanja.

Kad vidin tko mu sve servira „batine“ znan da je uradija dobar posal. Kad pročitan tko mu sve daje za pravo onda san još uvjereniji kako je naš Fred posta ženama , i ugroženima, pravi frend.

MIRO SA METLON

Mira san upozna dobro a da sa njin nisan janjci rič progovorija. Kako neš kad se taj u isto vrime zna nać na tri različita mista. Kad nisi moga pogledat tv a da ti se njegova faca ne nametne, otvorit novine a da njega tamo nema, nezamislivo.

Taj čovik je hodajući aktivizam. Moran priznat da je malo i smeta! Kako jedan čovik može sve to stić!?

E, on je moga. Kad se uvatija ideje da uz Sabor, SDŽ, postane i gradonačelnik svog Sinja, nema tko nije promislija da se malo zaletija.

Ma jok. Pomeja sve okolo sebe!

Evo ga sad kako mrtav ladan mete ulice svog Sinja. Njemu je sasvim normalno da uzme sić u ruke i pravac čatrnji da napoji bidne krave koje bauljaju žedne po okolnim ledinama.

Kažen, nije baš normalno da jedan čovik sve to sam radi, ne može se fizički stići, ma Miro prkosi zakonima fizike i očito je da smo dobili sasvim nov tip upravljača.

Kaže mi jedna moja iz Udruge podnosvilajskih sela, sasvim ozbiljno, da zašto se mi nebi odvojili i amo kod Mira! Zašto, pitan? Pa Boga ti draga jes vidija kako je u 48 sati, od kad je sazna, asfaltira put na kojem se lome noge.

Eto vidite kako je čovik sa sitnicom zadovoljan!

TONKA TRAŽI CVRČKA PO DRVENIKU

To da pomalo gubimo Jadran znaju i gušterice po njegovim sikama a najnoviji svjež podatak daje pravo za tu tvrdnju.

Tonka Alujević, jedno sjajno i čestito čeljade, moja prijateljica, svojim postupkom je odškrnula vratašca na koja nan valja ući i krenut u odlučan boj za svoje. Spašavati Jadran.

Valjda svi znadete za slučaj Drvenik Veli i Tonkino sunčanje no moram krenuti dalje i postaviti jedno logičko pitanje. Zašto smo digli ruke od našeg mora?

Jednom davno, kad su crni oblaci kružili nad Evropom i kad je moćna ratna mašinerija marširala u tuđe, neki naši, vraga naši, su potpisom na bilu kartu predali dvi trećine Jadrana dušmanima. Vratili smo to ma smo platili visoku cjenu.

Sad u miru i kad sami krojimo svoje zakone, jedna druga mašinerija, mic po mic, otima to isto što smo krvlju spasili.

Čovik se naježi kad spozna kako se sve to radi i prolazi pored nas. Neki DUP-ovi i slična sranja lokalnih zajednica naprosto vabe investitore koji nemaju milosti. O poštivanju prostora tu nema spomena.

SDŽ je najavali zaštitu obale i moli da ljudi javljaju svaku devastaciju no kad čovik vidi da se ništa potom ne minja, odustaje.

Ispričat ću vam jednu sramotnu priču. Čovik je prijavija uzurpaciju neviđenih razmjera i potom bio neviđena meta odmazde. Od koga? Od uzurpatora i susjeda. Jer, Bože moj ko je to vidija prijavljivat bidnog čovika koji je uzeja zerko obalnog pojasa i suzija par metara put!

A da se u Sabor uputi Zakon o zaštiti našeg mora i da se taj Zakon provodi nebi nam tribale „puške“ da vratimo svoje.

Samo zajebano je kad ti nije stalo!

DRUGI OD DNA

Svi pokazatelji upućuju da smo drugi od dna po siromaštvu u EU. Stvar spašava Bugarska koja, zamislite, šalje satelit u svemir.

Ja u to ne virujen! Mes čini da ti koji računaju pojma nemaju koji smo mi bogat narod. Oni to rade ofrlje samo da zarade plaću.

Mene nitko ne može uvirit u to jer ja znan da smo mi izuzetno bogata Država. Možda čak najbogatija u EU. Pitanje je koje su to parametre za izračun uzeli statističari iz Brisela.

Oni su uzele u obzir, valjda, prosječnu plaću i tako utren rišili dvojbu.

A meni moj pobro uz kavu najbolje tumači stanje!

-Nude vako. Ko ima ovoliko obale? Jes ti vidija koje su to kućerina od Savudrije do Prevlake? A kliko otoka imamo? Pa undan samo izračunaj kliko turista dođe i ostavi šolde, koliko ima maslina i vinove loze? Amo dalje. Lika. Imal di kršnijeg kraja koji nudi toliko različitih potencijala? Nema! Amo gorika na Slavoniju. Jeba te irud možemo ranit cilu Evropu i Bliski istok. A tek stočarstvo, voćarstvo…Ma štaš pričat. Seru oni kad ti ja kažen. Bogat smo mi narod. Prebogat!

-Problem je u raspodjeli!-ukrcan se u njegov monolog.

-Da. Baš to. Najbogatiji smo i u lopovima. Ja govorin o zbroju a ne o raspodjeli.

PRAVOSUDNI BISERI

A da tim lopovima paše naše stanje uvirija san se kad san začeprka u jednu presudu. Ne triba završit pravo, pravosudni ispit i bit sudac, oli odvjetnik, da bi uočija monade koje se znaju provuć pod normalnim.

Naime, tužitelj je u tužbi naveja troje tuženika.

Počeja proces. Za dva se znade adresa a treći je davno mrtav. Sudac mrtav ladan Rješenjem tog mrtvog izbacuje iz tužbe jer je čovik umra i kud ćeš zvat leš kao svjedoka.

Sve je to ošlo dalje u presudu i pravomoćnost gdje je tužitelj pobjedija i sad je na tuženicima da plate trošak. Podiljeno na dva. A di je treći? Pa mrtav je, ko da čujen suca.

I sad se vi pitate di je tu caka!? Ma znan da znadete! U nasljednicima.

Kako jedan ozbiljan sudac može predvidit da je obveza tužitelja utužiti nasljednike jer im je prednik skonča i to davno. Eto može, i što sad.

Tužitelj se oće uknjižit jer je presuda pravomoćna. Ali nikako da su tu i nasljednici jer nije bezveze njihov prednik uveden u zemljišne knjige.

Jebi ga. Isparija treći tuženik, natovareni troškovi a tužitelj se protuzakonito i jednostavno rišija jednog.

Pa da nismo svemirski narod.

Ali tek sad slijede muke. Aj ti to sve ispravi!

RAMPA NA RAMPU

Završit kolumnu a ne spomenit Solin je nemoguće.

Kako bi to bilo da se ne pojave kočničari napretka. Radovali smo se jesenskim počecima radova na širini, izgradnji Mravinačke rampe a i rekonstrukciji ulaza-izlaza za Split.

Kako da ne. Mogućnost zajebavanja kroz razne žalbe je specijalitet ovog podneblja.

Svi su izgledi kako će se pomaknut rovanje bagera ma nije izvjesno oće li još koja žalba potom podmetnit nogu.

No meni je dobar i oni semafor. Brzo i efikasno se odvučen i dovučen kući.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.