|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

ZAŠTO PREMIJER MRZI PROSVJETARE

 

 

Agonija se nastavlja. Cijela jedna državna služba je u blokadi, Vlada prebaca odgovornost na učitelje i sindikate, a učitelji i javnost na Vladu.

Ali Vlada očito ima visoki prag tolerancije kad se radi o blokadi školstva. Čini se da bi mogli ovako do kraja školske godine.

Na temelju ovakvog stava Vlade, moramo postaviti pitanje:

Zašto Plenković mrzi prosvjetare – učitelje, profesore, nastavnike? Možda je mržnja prejaka riječ. Možda ih samo ignorira.

Ali sigurno možemo reći da je prosvjeta zadnja rupa na svirali. To jest, definitivno je iza branitelja, iza glasača iz druge države, iza propalih poduzeća u koje opet treba upumpavati.

Razlog za to je jasan – Vlada je napravila svoju kalkulaciju. Ne isplati se ulagati u visoko obrazovani sloj, jer to nije glasačko tijelo. Vlada će bez da trepne pokloniti mirovine veteraninima iz BiH, što će ih koštati više nego izjednačiti koeficijente nastavnicima, ali zato će se nastavnicima natezati mjesecima. Za bijedno izjednačavanje koeficijenata.

Prosvjetiteljstvo nije u duhu HDZ-a. Naprotiv, toj stranci odgovara niski IQ, intelektualno zombijstvo, neznanje, nepismenost, neprosvijećenost.

HDZ je u duhu antiprosvjetiteljstva.

Kalkulacija je jednostavna – ne isplati s ulagati u prosvjetu, jer netko tko je prosvijećen ne uklapa se u profil glasača vladajuće sekte. Premijer od cijelog glasačkog tijela koje broji 220 000 članova ne može odabrati prosvijećene ministre – jer ih nema. Domet koji njegovi ministri primjerice dosežu u pričanju engleskog možete poslušati na primjeru Krstičevića i njegovog sramotnog domaćeg i stranog jezika.

Di su pare ako ih nema za prosvjetu?

Evo samo nekih primjera na što odlaze pare:

Kredit od 217 milijuna kuna Sveučilištu u Mostaru ministarstvo Blaženke Divjak otpisalo je kao poklon (faktograf)

Isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, jedna je od pet zahtjeva koje je za potporu Vladi prošli tjedan tražio nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović, a sporazum su uz njega potpisali i Andrej Plenković, Tomo Medved i Zdravka Bušić. Stranka Slobodna Hrvatska podnijela je zbog toga u ponedjeljak kaznenu prijavu Uskoku protiv Plenkovića (novilist)

AJMO još malo i za Gabrijelu. Ajmo, ajmo, nema zabušavanja. Dio vašeg današnjeg rada ići će i Gabrijeli Žalac, bivšoj ministrici regionalnog razvitka i fondova Europske unije. Baš jučer se pohvalila kako ne radi ništa i za to će dobiti 294.408 tisuća kuna.

Za godinu dana. Punog nerada. (index)

Dakle, Uljanik je dobio milijarde, Uljanik je korisnik i državnih jamstava (zadnje jamstvo, od 96 milijuna eura, dobio je u siječnju ove godine), a sve skupa je aktivno nekih 660 milijuna eura državnih jamstava koja prijete sjesti državi na račun ako firma krene u stečaj. No Uljanik d.d. stoji toliko loše da nema ni za plaće. Za ovaj mjesec. Pa ni za naredni. I kako to u nas već ide, problem se pokušava riješiti na poznati način: ”Državo, daj novce!” (index)

Lako se razbacati državnim novcem, ali kad se država već razbaca, radije će to napraviti na potencijalne glasače. Zvuči nevjerojatno, ali Vlada neće popustiti čak i kad je jedna javna služba preko mjesec dana u blokadi. A nekima drugima će dati prije nego što pitaju, onako preventivno.

Zato HDZ voli ulagati u niskoobrazovane bukače, upumpavati u mostarsko sveučilište, nagrađivati svoje bivše ministre mjerom 6 plus 6. Za opraštanje dugova već propalim firmama, da bi mogli nagomilati nove dugove.

Neće taj novac pokušati namaknuti utjerivanjem dugova poreznih dužnika koji su godinama na istoj listi srama, i njihovi dugovi se samo gomilaju. Ili smanjenjem korupcije. Ili reguliranjem Bandićevih afera koji isisava najveći proračun u državi.

Prosvjeta nikad nije bila prioritet vladajućih. Ona je nužno zlo.

Glasanje za HDZ je u konfliktu sa ikakvom pameću, osim onom interesnom. HDZ se može poistovjetiti sa zadrtošću, glupošću, uskim, sebičnim interesom.

To se najbolje vidi u malim ruralnim sredinama koje postaju sve manje i sve ruralnije.

Evo nekih epohalnih izjava iz nekih od tih ruralnih sredina poput Ciste Provo, koje uporno propadaju, o tome zašto opet glasaju za isto. Samo doduše oni ne glasaju iz koristi nego iz gluposti:

“Makar bilo i gore, samo nek je desnica”

“Zašto HDZ? Zato jer je tako oduvijek bilo”

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u