|  |  | 

Zanimljivosti ZP Izdvojeno

Zaboravljeni ruski desert: Varenjec s brusnicama

 

Restoran “Uhvat”

Ova poslastica od mlijeka na carskim primanjima u 19. stoljeću služila se pored torti i drugih profinjenih kolača.

Prije dvjesto godina varenjec je bio poslastica za posebne goste. Služio se čak i na dvorskim primanjima, premda su za njegovu pripremu bili potrebni samo peć i mliječni proizvodi.

1822. godine udovica ruskog cara Pavla I. Marija Fjodorovna održavala je primanje za časnike u Pavlovskom dvorcu (u predgrađu Sankt-Peterburga). “U dvorani su bili postavljeni stolovi” – zapisao je jedan suvremenik – “s različitim vrstama kolača, torti, varenjca, pecivom, narančama, bombonima i drugim poslasticama”.

Prema riječniku iz 1834. godine, varenjec je “na toplini zgusnuto mlijeko, a zatim ukiseljeno vrhnjem”.

U kuharici “Ručak za Lava” Sofije Tolstoj, supruge Lava Tolstoja, nalaze se recepti za običan i ukiseljeni varenjec.

“Kada se varenjec ohladi do topline svježe pomuzenog mlijeka” – opisuje ukišeljeni varenjec Sofija Tolstoj – “treba uzeti, ovisno o količini, jednu do dvije žlice svježeg vrhnja, staviti ga u varenjec, promiješati i ostaviti nekoliko sati na toplo mjesto, a kada se varenjec opusti, spustiti ga u podrum i staviti na led”.

Zbog niske temperature na kojoj se kuha varenjec dobiva krem boju i finu teksturu. Mi vam nudimo recept šefa kuhinje restorana “Uhvat” Viktora Beleja. U njegovoj obradi dodatnu kiselost ovoj poslastici daju šlag s pireom od jabuke i brusnica.

Sastojci za 4 porcije:

Varenjec:

Kondenzirano mlijeko – 2 l

Vrhnje – 300 g

Šećer – 200 g

Šlag s jabukama:

Jabuke – 1 kg

Slatko vrhnje 33% – 200 ml

Voda – 100 ml

Med – 100 g

Obrađena brusnica:

Šećer – 100 g

Zamrznuta brusnica – 200 g

Crno vino – 200 ml

Restoran “Uhvat”

Priprema:

1. U jednu litru kondenziranog mlijeka dodajte vrhnje, a u drugu litru šećer. Stavite obje posude u peć ili pećnicu da stoje 12 sati na temperaturi od 100 do 120°C. Nakon toga mlijeko stavite u cjediljke na 3-4 sata da izađe višak vode. I jedno i drugo mlijeko sjedinite u posebnoj posudi i promiješajte.

2. Pire od jabuka: Očistite zelene jabuke, pomiješajte s vodom i medom, i pecite u pećnici 20-25 minuta na temperaturi od 160 °C. Omekšale jabuke zatim izgnječite viljuškom i ohladite do sobne temperature.

3. Obrađena brusnica: Šećer istopite u tavi, dodajte crno vino, promiješajte dok se šećer sasvim ne otopi, dodajte brusnicu.

4. Ulupajte slatko vrhnje da se dobije šlag i dodajte pire od jabuka. Za serviranje u restoranu dobivena se masa propušta kroz sifon u tekući dušik kako bi se dobio oblik lopte. Kod kuće šlag možete pažljivo sjediniti s pireom od jabuke kuhačom ili špatulom, a zatim ga staviti u centar posude (2 jušne žlice), okolo poredajte varenjec (2-3 jušne žlice) i pospite brusnicom po ukusu.

 

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

MEDIJ PARTNER RBTH Hrvatska je dio ruskog medijskog projekta Russia Beyond the Headlines (RBTH) koji održava 16 stranica na 15 jezika, od kojih je jedna upravo hrvatska. RBTH predstavlja događaje i pojave u Rusiji, oslanjajući se na rad profesionalnih, neovisnih ruskih i stranih novinara. Uz to RBTH objavljuje širok dijapazon stručnih mišljenja o potezima Rusije na međunarodnoj sceni i o procesima koji se odigravaju unutar zemlje. Mi surađujemo sa preko 100 partnera u elektronskim i tiskanim izdanjima u Europi i svijetu.