|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

VRIME JE ZA STEZANJE KAIŠA

 

VRIME JE ZA STEZANJE KAIŠA

Malo po malo, biva nam jasno da ćemo se suočit sa krizom još neshvaćenih razmjera. Svaki optimizam iz sata u sat biva sve manji. Što prije se suočimo sa stanjem veće su šanse da nas zlo manje pogodi.

Naredni dani traže konkretne poteze. Kako na državnoj razini tako i u našem Solinu. Naredni dani traže nešto što do sada nismo iskusili. Valja nam zatomit svu došadašnju raslojenost, vlastite interese ugurat u zajedničko. Solin, njegova odabrana vlast, i svi mi drugi, smo pred posebnim ispitom zrelosti.

Ovo više nisu treni naših i vaših. Sad više nije bitno je li ćaća i did bija u partizane ili ustaše, ideš li u crkvu ili ne, pripadaš li HDZ-u, SDP-u ili nezavisnima. Zajednički štap nam je daljnja sudbina.

Valja odmah krenuti odlučno, pošteno i u interesu zajedničkog. Falit će svega. Mnoga domaćinstva će ući u kolaps opstojnosti. Mnogi privredni subjekti će se naći prid zatvaranjem.

Država i lokalna zajednica žive od poreza, doprinosa i drugih davanja. Drastično će se smanjit ubiranja. Naprosto neće biti mogućnost naplate. Što se tu poručuje? Kretanje u rezanje svega manje potrebnog. Valja se odreć svega onog luksuza koji u ovakvim trenucima, pa i inače, nije prioritet. Skresati rashode u proračunu do maksimuma. Treba povući nepopularne poteze bez razmišljanja o efektu političkog daljnjeg stanja.

Mnoge hranioce gradskog proračuna će valjati pomoći da opstanu kako ova kriza ne bi bila i njihov kraj. Tu treba zagrebat u zajedničku blagajnu i prioritetno pomagati.

Već sutra treba sve stanovnike Solina staviti u ravnopravan položaj. Ne smi biti razlike između privatnog i javnog sektora. Kriza ne poznaje lica. Kriza traži odricanja svih a ne samo nekih.
Možda je sazorilo vrime da se konačno podvuče crta oko zapošljavanja bez osnove i smisla u javnom sektoru, onomu gdje se plaća isplaćuje iz proračunskih sredstava bez analize potrebitosti tog radnog mjesta. To je naprosto zalog za bolju budućnost. To je obveza koja više ne bi smijela prolaziti ispod radara javnosti.

Mnogi su gradski gutači sredstava bez ikakvog razloga potrebitosti. Tu treba ovog trena zaustaviti sva davanja ako se ne odnose na ona od životne važnosti i opstanka.

Ovo je trenutak kad nam gradski dužnosnici tribaju ispostavit svoj plan i program. Ovo je trenutak koji će pokazat njihovu sposobnost.

Oni zapravo i jesu u situaciji dokazivanja.

Nažalost, ovo je taj grezi trenutak.

Na nama je da ih podstičemo, i podsjećamo, na te obveze.

Već sutra od njih očekujemo konkretne poteze.

Moj prijedlog nije van pameti i razuma. Hitno ustoličiti krizni stožer sastavljen od građana i vlasti našeg Solina. Od onih koji znaju i umiju iznać izlaz iz ovog teško nadolazećeg vrimena.

Neka budu grezi i nepopularni potezi, ma samo neka su u interesu Solina i solinjana.

Gospodine Gradonačelniče, gospodo iz Gradskog Vijeća, vi ste na potezu.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u