|  |  | 

Pametnomu dosta ZP Izdvojeno

VITEZ NOVOG SOLINA

 

 

Viteže, zanima me samo jedno, zašto radiš to šta radiš?

E sad ću ja tebi ispričat svoju priču.

I tako je krenilo. Nas dvojica na večeri, on priča a ja slušam. Oni koji me znaju, znaju koliko je to rijetka pojava jer sam obično ja taj koji uvik ima šta za reć. Slušam i ne mogu doć sebi kad vidin tu predanost, pomno osmišljavanje svakog koraka do u detalje, šahovski odrađeno za svaku pohvalu.

Za lakše razumijevanje pojma “razvedravanje” kojim je mladić čije se ime krije u pojmu krenuo u bitku za svoj grad, nužno je i razumijevanje pojma “vitez” u našem solinskom žargonu. Onako laički, to je osoba visokih moralnih vrijednosti, nepotkupljiv i nepokolebljiv u svakom pogledu, fajter koji je spreman cilog sebe dat drugima kao zalog za veće dobro a da je pritom on najmanje bitan u ciloj priči.

U gradu mladih ili kako se neki vole hvaliti najmlađem gradu u Hrvatskoj, pojam “mladost” je često pogrešno korišten i tumačen i samim time se svodio na puko bildanje nebitne statistike u svrhu ničega.

Tek ulaskom mladih u cilu ovu priču, ovaj grad dobiva priliku taj epitet prigrliti na najljepši mogući način, dopustiti mladosti da raširi krila i poleti u neslućene visine. Kako oni sami kažu, nisu mladost samo njihove godine, već nove i svježe ideje, školovanost i kompetentnost, empatija prema gradu i ljudima u njemu.

Ti isti mladi su izabrali svog viteza, prvog među jednakima, vidjevši u njemu volju kojom pomiče planine, ruši predrasude, a da pritom stoji s obe noge čvrsto na zemlji i dobije te na prvu sa jednim iskrenim mladenačkim osmijehom. Kao čovik koji je u sportu cili život, prihvatio je ogromnu odgovornost povesti svoj tim u utakmicu u gradu koji očajnički triba rezultat. Poraz nije opcija, nikad nije ni bila, a pobjeda, kad dođe, poslužit će kao dobar zalet za dovest grad i njegove ljude tamo di im je i misto, na vrh.

I zato san uvjeren kako će vitez dobiti priliku ovom gradu, umornom od oluja, ponuditi razvedravanje u vidu mladosti koja će svojim idejama vratiti onaj epitet “grad mladih”.

mm

ABOUT THE AUTHOR