|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

USKORO Novi libar u vašim rukama “DOĐI, TRIŠNJE SU SAZRIJALE”

Informacije, nove, nas svakodnevno sustižu te je red, kao vaš Portal, da vas o njima izvjestimo. Među tim informacijama peška san jednu koja će vas zasigurno zainteresirati.

Naime, naš suradnik, Ante Tešija, svaki tren očekuje svoju novu knjigu iz tiskare te je red da sa njim popričamo o istoj.

 

Foto: Solin Live

Ante, o čemu se radi?

-Evo san konačno dočeka dan da se financijska konstrukcija ostvarila, te se tako stekla mogućnost tiskanja knjige koja će za kratko vrime bit vani, dostupna onima koji ju budu želili uzest u ruke i pročitati. Radi se o zbirci priča naslovljenoj po jednoj priči iznutra, DOĐI, TRIŠNJE SU SAZRIJALE.

Može li malo detaljnije. Zasigurno će naše portaliste to zanimati.

-Pa kad san prošlu godinu na festivalu književnosti u Poreču, osvoija prvo misto sa pričom “Monika”, te tako ko nagradu dobija pedeset posto novca za tisak ove knjige, nije mi drugo preostalo već da sve svoje priče, još tri su nagrađene, ukoričim u zbirku tako da je unutra devetnaest priča. Nadan se kako će moji čitatelji uživat jer su iste ispričane na jednostavan, moj, način. Pitke su i svakodnevne. Opisa san neka događanja, koja san sam doživija te mnoga koji su mi se nekada, negdi, urizali u memoriju. Puno je tematike između muškarca i žene, između obitelji, tri poratrne teme i malo ljudskog muljanja. Dosta priča je napisano na razumljivoj dalmatinskoj čakavštini, jednostavno što su bile tražena tema a usput obožavan pisati na tom dijalektu. Sve u svemu, nadan se čitateljskoj pozornosti. Ustvari, to mi je jedina želja.

Hoće li biti promocija, i gdje?

-Normalno. To je jedini način da se javno predstavim, i ja i knjiga. Moja želja je da to prvo bude u mom Solinu. Tek triba da se utanači vrime i način. Nadan se da ću postić dogovor. Promocija će biti i prodajna jer moram doći do novih sredstava kako bi nova knjiga mogla u tiskaru. Nadam se da ću imati promociju i u knjižnici Marka Marulića u Splitu, no to tek moram ispitati. Još jedna promocija je moguća i to na mom Braču.

Što na Braču?

-Pa mnoge priče za svoje dešavanje su upravo smištene na tom škoju kojega iskreno volim, gdje san proveja i puste godine rada, pa sam samim tim silno upoznat sa karakternim osobinama tih sjajnih ljudi, a i opisna mista su mi jako poznata. Neki moji prijatelji su prihvatili tu ideju, da im budem gost, no dug je to put i tek triba vidit opravdanost i mogućnosti. Neka oni pročitaju libar pa nek onda donesu odluku opravdanosti. Malo se plašin te promocije.

Spominješ financijsku konstrukciju. Znam iz tvojih pričanja da se teško dolazi do sponzorstva. Tko je pomoga?

-U knjizi su navedeni svi sponzori kroz zahvalu. Pedeset posto potrebitog san pokrija od nagrade u Poreču, a drugih pedeset posto su osigurali, redom; Općina Primošten, moj prijatelj Stipe Petrina, Općina Marina, prijatelj Ante Mamut, Grad Solin te “Plovput” Split dok mu je na čelu bija naš solinjanin Meštrović.

Grad Solin. Zar nisi spominja neke druge momente?

-Da, iznenadija san se kad me je naš tajnik Grada, za čestih susreta u prolazu, priupita o mom radu te je saznavši da mi fali, poduzeja nike korake i na mom računu je osvanija iznos naveden kao pomoć pri tiskanju knjige. Moran priznat da san se vidno oduševija te se i ovim putem zahvaljujem uz napomenu kako ću taj iznos vratit kroz pomaganje potrebitima iz našeg grada. U dogovoru sa njima. Nadam se da će prodajom ta sredstva biti namaknuta, a važi i kao obavjest da se kupnjom pomaže upravo potrebitima.

Znači li to da se Grad okrenija ka pomaganju u kulturi?

-Ne bi o tomu. Zahvalan sam i neka na tomu ostane. Moj stav se znade a na gradskim ocima je da svojim programima budu pri pomoći, nama koji kroz kulturu, sport, socijalu i slično, naš Grad činimo posebnim.

I na kraju, što ti osobno očekuješ od ove knjige?

-Sad san u nelagodi, isčekivanju, jer san skroman čovik, a u spoznaji da nisan neko ime, bojin se reakcija. Po meni, uspjeh knjige je njena čitanost. Uspjeh su i nagrade, no mene samo zanima reakcija onih do kojih mi je stalo.

Približno, kad možemo očekivati promociju u Solinu?

-Ako ne bude nekih zapreka, mislin da je kraj veljače izgledan.

Gdje?

-Ondje gdje je optimalan, i očekivan, broj posjetitelja. To tek triba izanalizirati.

Hvala Ante, eto i nas na promociji.

-Radujen se.

mm

ABOUT THE AUTHOR

Vlasnik, glavni urednik, novinar i fotograf Solin Live portala...

Solin Info

Solin Live na Instagram-u