|  |  |  | 

Kultura Kultura ZP Izdvojeno

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin postavljena izložba ilustracija kalendara “Di si bija ’21?”

 

Otvoriti izložbu bez publike postala je naša svakodnevica pa je tako i u četvrtak, 4. veljače u Teatrinu Gradske knjižnice Solin napola virtualno otvorena izložba „Di si bija ’21?“ mlade autorice Mihaele Erceg. Radi se o izložbi ilustracija, odnosno, karikatura kojima je autorica ilustrirala kalendar za 2021. godinu. Kroz svaki mjesec u godini Mihaela je karikirala naš dalmatinski mentalitet, učinila je to na vrlo duhovit, ali i kritičan način i kao što je u predgovoru kataloga izložbe kazao profesor Darko Kreč, teme su svakodnevnem ljudske, obične, viđene očima mladog čovjeka te su nevjerojatno tople i šarmantne.   

„Inspiraciju za svoje karikature i stripove nalazim u svakodnevici, jednostavo iziđem vani i sve je tu oko mene, samo treba uhvatiti pravu misao kojom ćeš opisati trenutak svojstven našem dalmatinskom mentalitetu. Takvi trenutci zapravo su sami kreirali ovaj kalendar – kazala nam je Mihaela koja se i sama iznenadila reakcijom okoline na kalendar jer ono što je trebao biti simpatični dar za prijatelje i rodbinu pretvorilo se u darove za prijatelje prijatelja i rodbinu rodbine pa je tako naklada od prvih stotinjak komada narasla nekoliko puta – Stvarno sam bila ugodno iznenađena reakcijom okoline i to mi je dodatni poticaj da nastavim raditi u istom smjeru, nadam se da će i sljedeća godina dobiti svoj kalendar na Mihin način – zadovoljna je autorica. 

Autorica se svima zhvalila na podršci jer bez podrške njen rad ne bi imao smisla, a posebnu je zahvalu uputila gradu solinu koji je među prvima prepoznao vrijednost njenog rada i sufinancirao je tisak kalendara. 

Izložbu u Teatrinu otvorio je Tomislav Primorac, Mihaelin dobar prijatelj, ali prije svega kolega po zanimanju, naime, on je stand up komičar koji je zajedno s još nekolicinom kolega prije koju godinu pokrenuo stand up splitsku scenu. Tomislav voli i strip pa je tako na jednoj od radionica stripa i upoznao Mihaelu. 

„Mihaela je iznimna mlada umjetnica koja itekako osjeća bilo naše svakodnevice i izvrsno je komponira u svoj rad. Posebno mi je drago što je oko nas sve više mladih talentiranih ljudi među koje svakako spada i Mihaela, ona je jedna svestrana mlada umjetnica koja je vrlo vješta u pričanju priča, vrlo duhovitih priča, i to u kojem god formatu ona pričala, kroz stand upa komediju, strip, ilustraciju ili karikaturu. Ovaj kalendar napravljen u formi karikature zorno pokazuje kako karikatura ne mora nužno biti dnevno politička da bi bila zanimljiva. Ovaj humor koji se referira na našu svakodnevicu i obične životne situacije po meni je daleko bolji i dugovječniji od dnevno političke kritike jer smisao tih karikatura vrlo brzo se zaboravi van trenutka u kojem se događa.  Ovaj humor je pozitivan i svi se u ovim situacijama više ili manje pronalazimo i zato sam ja radije za ovakav humor. – ovim je riječima Tomislav i službeno otvorio izložbu. 

Izložba će se moći razgledati do 20. ožujka u Teatrinu Gradske knjižnice Solin, dođite i razgledajte, nasmijte se i odmaknite malo od čudne nam ove kovid 19 svakodnevice. 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL