|  |  | 

SD Županija ZP Izdvojeno

U OGORJE DOCURILA VODA U RADUNIĆU STRUJA

 

 

Dan 03.06.2019 g bit će zlatnim slovima upisan u povjest Ogorja ispod planine Svilaje.

Točno u 9,30 sati pored crkve Svi Sveti, na Zlopolju, a pola sati kasnije ispred crkve Sveti Jure u Ogorju Gornjem, iz vatrogasnog crijeva sa hidranta, put neba je zašikljala ladna voda na opće raspoloženje prisutnih, a malobrojnih stanovnika okolnih sela.

Dugo najavljivan “mokri” dan se eto desija i postavija nove probleme. Kad će i kako krenut sekundarna mreža do okolnih sela, jer valja bit pošten i priznat da ova dva hidranta malo vride ako žedno Ogorje ne bude opskrbljeno na svim kućnim špinama.

Projekt je izuzetno skup pa ogorani ne viruju da će nastavak kopanja tako skoro započeti. Reklo bi se, da su siti obećanja.

-“Sinko moj ja ti u to ništa ne virujen. Puno san se ja nasluša obećanja, vaki i naki, a nek’ meni moje dvi čatrnje u koje se ja uzdan. U njih i dragog Boga da dade kišu”- bile su riči jednog starijeg ogoranina kojeg san priupita za mišljenje.

-“Pa Župan Boban je ispunija svoje obećanje koje ovdi da u predizborno vrime”-provociran.

-“Je, šta je, je. Un mi se čini nikako pošten. Vidi se da čovik razumi probleme naše, ma un je sam, pulitika je to, znaš. Ne more un sam sve. Svaka mu čast i za ovo. Sad kad prisuši imamo vodu ode, ne triba cisterna ić na Muć. A kolko san čuja, uzimanje vode ode će plaćat Županija. Svaka mu čast.”

Ali poslije izgovorenih riječi na licu mista, iz ustiju Župana Splitsko Dalmatinske Županije, gospodina Blaženka Bobana, da se naslutiti kako je odlučan da obećanje koje je dao na početku mandata ne kani prekršiti.

-“Ovim činom pokazujemo da SDŽ nije zaboravila na svoje obveze te smo odlučni u suradnji sa Općinom Muć i VIK-om Split projekt, što je moguće prije, privesti kraju. Radi se projektna dokumentacija sekundarne mreže te potom voda kreće prema selima”.

Načelnik Općine Muć, gospodin Filip Stupalo, iako vidno ljutit što je proteklo ovoliko dugo vrimena do realizacije, nije krija svoje zadovoljstvo što se tako maloj i siromašnoj općini smiješi realizacija gorućeg problema.

Svoju ljutitost je iskazivao pred uzvanicima i mnogobrojnim medijima, opravdano, prozivajući mnoge poznate ogorane koji mogu no ne žele “dat ruku” pomoći razvoju kraja iz kojeg su potekli, di su se školovali, te zaputili u svit, zaboravivši od kud su.

No valja uputit jedno malo pitanje gospodinu načelniku Općine Muć.

“Kad i koliko ste puta inicirali susrete sa tim, i svim poznatim, ogoranima te zatražili njihova mišljenja i pomoć”?

Uvjereni kako su podaci koje je izgovorio Tomislav Prljević iz VIK-a Split, istiniti, bude razlog veselju jer se radi o dosta velikom iznosu od 110 miliona kuna namjenjenih upravo za ovu Općinu i ovaj prijeko potreban projekt.

Potpisnik ovih redaka je ogoranin, iz Radunića, te mu je izuzetno stalo da se ovaj projekt privede kraju na veliko zadovoljstvo onih koji su odlučili da svoj život nastave upravo na tom kršovitom terenu. Ali je izuzetno tužan zbog velikog neinteresa samih ogorana, opradavajući ljutnju i bjes načelnika, što su zaboravili na svoje korjene.

Nakon svečanog puštanja vode i razlaza uz bogatu gozbu kod OPG-ovca Jale Čolaka, dešavao se još jedan paralelni , mali, vrijedan humani projekt gdje je HEP-ova mehanizacija postavljala elektro stupove kako bi nakon dugih godina “mraka” jedna potribita obitelj mogla upalit žarulju u svom skromnom domu.

Akteri tog humanog čina su sa zadovoljstvom primili tu činjenicu a nepravedno bi bilo ne istaći njihova imena. To su župan Boban, načelnik Stupalo, arhitektica Jakšić, novinarka Barčot i potpisnik ovih redaka.

Eto, 03.06.2019 g. u Ogorju i Raduniću su potekli, paralelno, voda i struja.

Lip , sunčan, dan za sićanje i uzor za još puno tako kvalitetnih dana u našem Ogorju.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u