|  |  | 

Vijesti ZP Izdvojeno

U Hrvacama održan prosvjedni skup protiv izgradnje plinske elektrane Peruća

 

U sportskoj dvorani OŠ Dinka Šimunovića u Hrvacama održan je prosvjedni skup protiv gradnje kombi kogeneracijske plinske elektrane Peruća.

prosvjed_hrvace_2

Na prosvjedu se okupilo oko 200 mještana Hrvaca i okolnih mjesta. Na skupu su nazočili, uz mještane, donačelnik općine Hrvace Jakov Titlić, župnici Hrvaca i Bitelića fra Neven Pavlinušić i don Ante Bekavac, čelništvo HSP-a Splitsko-dalmatinske županije predvođeno predsjednikom Ivicom Đovanijem Vladovom, te predstavnici braniteljskih udruga s cetinskog područja. Prvi govornik na ovom prosvjednom skupu bio je jedan od njegovih organizatora Željko Domazet.

– Mi moramo svakako zaustaviti tajkune i korumpirane političare u njihovom naumu da nam ne unište ovo od Boga dano područje’, kazao  je Domazet.

Domazet je istaknuo kako se ovaj projekt već nekoliko godina radi u tajnosti.

– Mi doista o ovom projektu ne znamo ništa, samo rekla-kazala. Lokalni čelnici, Županija i gospoda iz ministarstava mislim da znaju o ovom projektu, zato je vrijeme da javno kažu puku i narodu ovdje o čemu se radi. Mi, decidirano, smo protiv bilo kakve gradnje plinske elektrane na području Perućkog jezera. Gradnja ove plinske elektrane je kraj nas, naše priče i naše djece ovdje. Mi želimo ovdje ostati, mi želimo ovdje živjeti i graditi našu budućnost. Gradnjom bilo kakvog zagađivača u obliku plinske elektrane je kraj ove priče’, kazao je Domazet

Potporu prosvjednicima dao je saborski zastupnik, general Željo Glasnović.

– Drago mi je da sam o meni dragoj junačkoj Cetinskoj krajini i da mogu pružiti potporu svima koji su protiv ove sulude ideje o gradnji plinske eletrane. Ovime se sustavno uništava hrvatski narod. To me podsjeća na bivši sustav, koji je izvršio ekocid na ovim prostorima i drugdje. Sjećamo se azbesta, vidimo sad kakve probleme imamo u Bosanskom Brodu, zastarjela postrojenja, a ne smijemo staviti profit ispred najvažnijih resursa, to su voda i zrak. Sljedećih 10 godina će se voditi ratovi za te resurse, recimo za vodu, hranu i za obnovljive izvore energije’, kazao je, između ostalog, general Željko Glasnović

Okupljenima u sportskoj dvorani obratili su se predsjednik HPB-a BiH i član Hrvatskog Narodnog Sabora Željko Koroman, koji je okupljene pozdravio u ime hrvatskog naroda koji živi u susjednoj BiH. Kritički o planiranom projektu plinske elektrane okupljenima je govorio dipl. ing. strojarstva Mirko Miloš ističući kako treba žurno zabraniti gradnju plinske elektrane Peruća i brisanje iste iz prostornih planova Županije, općine Hrvace, te poništenje svih odluka o gradnji donesenih od strane državnih institucija.

izvor: Ferata

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u