|  | 

Grad Solin

Treća međunarodna konferencija „Sigurnost povijesnih gradova– izazovi turizma“ i Zaklada Ana Rukavina u Solinu

 

U organizaciji Regionalnog kluba policijskih djelatnika International Police Association – Splitsko dalmatinska, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti i Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, u Solinu će se 7. i 8. studenog 2019. održati Treća međunarodna konferencija na temu „Sigurnost povijesnih gradova – izazovi turizma“.

Konferencija se organizira pod pokroviteljstvom Splitsko dalmatinske županije, Odbora za sigurnost SDŽ, grada Solina i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Solin, grada Splita, općine Klis i uz potporu HGK Županijske komore Split te tvrtke Cemex.

Nakon dvije održane konferencije u hotelu „Le meridian Lav“, ove godine domaćin je solinski hotel „Salona Palace“.

 

Dvodnevni program je funkcionalna kombinacija znanja i prakse u međunarodnom okruženju, znanstvenika i stručnjaka iz polja sigurnosti, marketinga, arheologije, forenzike, privatne zaštite i lokalne uprave. Bit će zanimljivo čuti saznanja o utjecaju neuromarketinga na percepciju sigurnosti o čemu će govoriti prof. Neven Šerić, ali i o iskustvima stručnjaka prevencije u Stuttgartu, sigurnosti podzemne željeznice u Barceloni, kao i upoznavanje s pripremama za veliko međunarodno vojno – policijsko hodočašće u Lourdesu, o čemu će govoriti predstavnik francuske policije.

Promišljanja o solinskoj baštini s prisutnima će podijeliti predsjednik Društva prijatelja solinske baštine, a govoriti će se i o problemu korupcije koji utječe i na gradove s bogatim arhitektonskim i povijesnim naslijeđem te posebno o potencijalima djelatnosti privatne zaštite u partnerstvima za sigurnost lokalne zajednice.

Američki forenzičar dr. Thimoty Palmbach pripremio je sadržajnu radionicu za sudionike konferencije, ali i druge zainteresirane iz redova forenzičara, policije, vojne policije, odvjetništva, sudova, studenata zainteresiranih za ovo dinamično znanstveno polje.

Posjetitelji i sudionici konferencije moći će posjetiti antičku Salonu, uz pratnju i stručno vodstvo djelatnika Turističke zajednice grada Solina i Arheološkog muzeja u Splitu.

Uz konferenciju i u suradnji organizatora konferencije, Zaklade Ana Rukavina i Kluba dobrovoljnih darivatelja krvi PU splitsko dalmatinske, u petak, 8. studenoga, od 10 do 15 sati, u hotelu Salona Palace, održati će se akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je „Lijek je u nama“. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.774 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 111 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu. Prilika je ovo za pokazati humano srce građana Solina i svih drugih ljudi dobre volje dobrodošlih u naš grad.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL

Solin Info

Solin Live na Instagram-u