|  |  | 

Zločin bez kazne ZP Izdvojeno

TKO SABOTIRA SPLIT?

 

Foto: DKPhotography

Dok Crkva prepušta zemljište gradu Zagrebu za gradnju žičare, Splitu ga oduzima da bi ga dala Crkvi (samoj sebi).

Kako to?

To je samo jedna mala ilustracija pogodovanja Zagrebu na račun ostatka Hrvatske.

Pogodovanjem glavnom gradu ostatak Hrvatske postaje neugledna kolonija. Zagreb isisava ono najbolje. The best of odlazi, ostaje talog, oni koji ne mogu otići.

Poslovi koji se nude u Splitu su oni sezonski, u turizmu i državnoj službi ili upravi. Dobro, uvijek postoji opcija da budeš samozaposlen,

Filtracija je osobito vidljiva u sportu. Cibona generacijama uzima igrače iz Dalmacije, Dinamo je pobrao the best of iz Dalmacije.

Kako to?

To je preslika polarizirane Hrvatske. To se radi na očigled i dosta podmuklo.

A uvijek je odgovor u novcu. Zagreb ima status županije i samim tim neusporedivo veća sredstva za ulaganja, a Splitu županija visi kao uteg oko vrata.

Kako to?

A to što je toliko Dalmatinaca u Saboru, to je samo varka. Oni ne rade ništa da prodrmaju sistem, uživaju u benefitima (najviše glavnog grada), a u Dalmaciju dolaze na ljetovanje. Oni koriste najbolje od oba svijeta.

Kako to?

Zašto Split magnetski privlači ono najgore, zašto oni najgori postaju gradonačelnici, načelnici? Zašto oni najgori, moralno dno dna vlada Hrvatskom 20 godina od osamostaljenja?

Ti najgori su samo preslika onih koji ih biraju.

Moramo uračunati i faktor sreće. Kako to da je Split imao takav peh da dobije Baldasara kao gradonačelnika. Tko je to mogao predvidjeti baš toliki bad luck, da će netko napraviti nemoguće i nadmašiti Keruma?

Zadnji udarac Splitu je 150 milijuna kuna koje mora isplatiti vlasnicima nekih čestica. Pravno gledajući, grad Split je tu pogriješio. Ali tko točno? Gradonačelnik? Pravna služba? Običan činovnik? Kompjuter?

Tko? Kako to?

Fenomen podijeljene odgovornosti

Tko je iz državne službe dopustio da se privatnik uknjiži na državno zemljište? Ako se prema Zakonu o cestama grad treba uknjižiti na zemljište predviđeno za prometnice i vodoobskrbu, kako je neki uhljeb u Banovini mogao prodati to zemljište nekom privatniku?

Tko god da je to napravio, napravio je gradu milijunsku štetu. A taj neće odgovarati ni moralno ni financijski.

Svi su odgovorni, ali nitko neće snositi odgovornost. Odgovorni su Kerum, Baldasar i Opara, i pravne službe Keruma, Baldasara i Opare. Ali čim je više njih odgovorno, nitko ne odgovara.

Kako to?

Nijedan činovnik ne osjeća se odgovorno. Nema pojedinačne, a ni kolektivne odgovornosti. Svi oni koji likuju da “uhljebi” neće dobiti plaću uzalud se vesele jer su oni zadnji na udaru. Banovina je najzaštićenija zgrada u zemlji.

I onda većina populacije opet odabere izdajničku kastu na vlasti.

KAKO TO?

A oni drugi koji bi mogli smijeniti pohlepnu sektu ostanu doma taj jedan dan u četiri godine. Iz protesta ili lijenosti?

KAKO TO?

Možda su masoni, možda Srbi. Ili ljudi gušteri.

PORUKA NEGLASAČIMA

Činite grijeh nečinjenjem. Opasno je ne raditi ništa, a žaliti se na sve.

Zašto je problem otići do mjesta prebivališta, ili bar prijaviti glasanje u boravištu?

HDZ ima samo trideset posto, a to je manje od trećine. Samo je privid da većina u Hrvatskoj podržava kriminalni HDZ, većina je revoltirana i ostaje doma.

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

Diplomirala hrvatski i engleski. Nakon 5 godina predavanja hrvatskog jezika na Braču, dajem otkaz i radim kao predavač na internacionalnim seminarima nastavnike pod organizacijom Erasmus +. Još uvijek pripremam i održavam seminare o temama iz neformalnog obrazovanja u Pragu, Madridu, Parizu... Poželim upoznati lokalnu povijest, pa u međuvremenu završavam tečaj za turističkog vodiča, što radim sezonski. Pisanje mi je oduvijek bilo strast i potreba, pa pišem za sebe i lokalne portale. Solin live je zadnji u nizu :)

Solin Info

Solin Live na Instagram-u