|  |  | 

S’moje strane pogleda ZP Izdvojeno

SVI NAŠI VIRUSI

 

 

KORONA OPASNO PRITI

Ovog virusa se ne bojin ma bi me moga gadno zajebat. Opasan je, svakim danom sve žešće priti a galop očito još dugo nećemo zabrenzat.

Koliko god gremo naprid u znanosti i otkrivanju nezamislivog, ovo je baš „lipo“ upozorenje da nije vrime spokojstva i kako nan valja malko više promišljat o sudbini koja nije prijateljski raspoložena.

Jedna činjenica zaslužuje sve pohvale i uvjerava sve nas da se može. Može kad se ozbiljno uvatiš u koštac sa problemom, i na vrime. Naše Ministarstvo, i sve okolo njega, baš ugodno biljuže sve pohvale jer čine sve da se zlu stane naput. Ćutin se sigurnim.

Svi mi koji se bavimo turizmom i koji smo uz tu rastuću gospodarsku granu trasirali budućnost svoje obitelji u ozbiljnim smo problemima.

Bojim se reć, nerazrešivim. Mi smo ona grana koja hrani proračun i mnoga druga proračunska radna mista. Mi smo oni kojih se ništa ne pita u sferi pomaganja i održavanja kapaciteta na tržišnom traženju. Mi smo jednostavno prepušteni svom privatnom „srljanju“ u bolje. Mi smo mikro jedinke koje tvore maksi uspjeh.

Mi smo sada u isčekivanju mogućeg. Virovati moramo, plašenje nam je natovareno.

Država i Vlada će u ovom slučaju pokazati koliko smo bitni i koliko je spremna da zajedno sa nama podjele zlo koje nam pristiže.

VIRUS POLITIČKOG BEZUMLJA

Virus zbog kojeg ne moraš u karantenu, ma svojim djelovanjem već dugo širi šporku zarazu na društveno stanje.

Politika u hrvata je zaražena neizlječivon pohlepon. Takav rat, borba, sukobi, i za najniže političko misto ritko se sriću u modernom svitu.

Te borbe su toliko izražajne u sijanju mržnje, u podvalama, etiketiranjima i blaćenjima kako običnu čoviku biva jasno kolika, i kakva, se korist krije u njidrima pobjednika.

Tu nema razlike između različitih po uvjerenju, tu se vode i bratobilački partijski ratovi zainteresanih. Isti ih Statut spaja ma rode moj, jebeš Statut kad se bira.

Svakodnevno se pojavljuju nove ponude umotane u spasilačku družinu zaraznih imena.

Kroz politiku su već djelovali, uradili što su mogli, pa po kojon logici misle da će pod novim imenom biti bolji i korisniji.

VIRUS KOMENTARA ISPOD TEKSTA

Virus koji je zahvatija Hrvatsku, odnosi se na mogućnost komentiranja svakog pizduna koji razlikuje slova od brojki, virovatno je jedinstven u svitu.

Svaki tekst koji osvane na ekranu interneta, a time biva dostupan svakomu ko želi, izložen je javnoj osudi, pohvali i analizi.

Malo je reć da se tu radi o SRANJU. Takovog raspašoja nema u stvarnom životu. U virtualnom je dosegao vrhunac. Ritko se PIZDUNI potpisuju svojim matičnim imenom i prezimenom. Tu se lola skriva i onda bljuje li ga bljuje.

Jedan sam od onih koji javno, imenom i prezimenom, iznosim svoj stav nudeći dijalog.

Nikako pod kapom mržnje, uvreda ili obmana.

No što doživljavam od konzumenata skrivenosti, graniči sa ludošću. Tu najmanje ima „razgovora“ o tekstu, tu su neki drugi naumi u meniju nepotpisanih idiota. Ovo idiot nije uvreda. To je dijagnoza koju su sami sebi, svojim načinom komuniciranja, potpisali.

Društvenim mrežama taj virus je naprosto šef.

VIRUS FAŠIZMA

Kad netko tko želi biti važan činbenik u političkom životu društva izjavi ovakvu rečenicu e to baš ne sjeda normalnu čoviku u mogućnost razumjevanja.

„Ako mi dođemo na vlast, jedna od odluka koju obećavamo provesti jest izbacivanje antifašizma iz Ustava“.

Znam ja da je svaki glasač bitan, da se svakom jatu valja dodvoravat, ma ne znam da li zdrav čovik može ovo izjavit a ne biti u „karanteni“ tj. izolaciji zbog zaraze koja je jako opasna.

Valjda je potriba miljun puta ponavljat poznato a to se odnosi na spoznaju što je fašizam? Valjda nema čovika koji nije upoznat sa tim zlom i sa djelima koja je u prošlosti prouzročio.

Valjda nema ni diteta koji ne razumije kako je rič „anti“ suprotno od onog što joj se nadovezuje.

E narode moj ako ovakvom nosiocu zaraze pružiš ruku, ne tribaš ju prat, tvoja zaraza je neizlječiva.

VIRUS SKUPIĆE

Luksuz je još od pećinskog doba bija važan za čovika. Nema tog stvora koji nije zaražen sa tim dobroćudnim virusom. Naprosto se radi o biranju svega materijalnog što te u životu prati ko pomagalo opipljivog oblika.

Duhovni luksuz nije njegov brat.

Obući malo skuplju obuću i odjeću spada u osobnost i debljinu takujina. Luksuz prehrane se nameće ko zdravstvena odgovornost dok luksuz stanovanja napreduje samo financijskon mogućnosti.

Ali virus luksuza zna opasno zaraziti pojedince tako da njihovo ponašanje u odabiru ne nudi normalnost. Naročito ako iza cifri istaknuti na prodajnom mistu stoji upitnik o mogućnosti uzimanja u svoje vlasništvo.

Najnoviji izvještaj kako netko ko služi svom narodu ima instaliranu kuhinju od više desetina tisuća eura, kako kuhinjski stol košta više tisuća, a stolica nešto manje tisuća, normalno eura, pokazuje da taj netko dobro zajebaje svoj narod.

Još k tomu, pohvala da mu kućni ljubimac drima na dekici cijene misečne prehrane jedne srednje stojeće obitelji.

To je opak virus prevare i sumnjivosti. To ne liči medicina već oni papirić koji vam se uredno turne prid nos di samo zaokružujete.

VIRUS RATA I PORATNIH ZASLUGA

Virus rata i pogibelji spada u virus kojeg se opravdano valja plašit i izbjegavat. Uzalud ljudski razum i veoma jednostavan recept za njegovo suzbijanje i izbjegavanje. Taj virus je jedan od onih koji se otvoreno predstavlja ko interesni. On otvoreno napada i ubija nespremno tilo koje mu je na putu.

Taj virus izaziva opći metež, stvara plodno tlo da podvirusi nesmetano grabe materijalna dobra dok im šef vodi nesmiljeni rat uništavanja.

Djelovanja ovog virusa su vremenski ograničena, ovisno o snazi obrambenog mehanizma. Njegovim tiranjem sa prostora djelovanja uspostavlja se normalno stanje i vidaju rane izgradnjom srušenog. Kako materijalnog tako i duhovnog.

No taj virus rata razaspe sitne virusiće, podmetnute u obrambeni mehanizam gdje upravo gadljivo i na jadan način obrambeni štakori, čitaj najmanje zaslužni, poberu najveće ordene zaslužnosti potkrepljene falsifikatima i lajavašću u slavu samog sebe.

Opasan je taj ubačeni virusić, opasniji od virusa koji ga je proizveja. Vično gladan.

VIRUS ZARADE

Svaki otkriveni virus je gladan. On naprosto jede sve što dotakne.

Jedan od pobočnika glavnog virusa ogleda se u korištenju haosa za osobnu zaradu.

Tako san ovi dana pročita vjest, usputnu, kako jedna obična platnena maska za lice u vrime Korone postaje tražen tržišni artikal, što ne bi tribalo čudit. Svo do trena dok vam se prid ćunku ne isprsi blažena cijena.

Koštalo 20 kuna, paket. Košta 350 kuna, paket.

Gadi mi se izračunavanje postotka povišenja cijene.

A da se pozabavimo ovom pošasti na način izglasavanje nekog zakona koji bi tu poganu rabotu sasjeka u korijenu.

VIRUS BISTA I SPOMENIKA

U sjeni nadiranja korone virusa dešavadu se neki van interesni događaji koji nisu opasnog karaktera ma su znakoviti i nemaju vrime nastanka i prestanka.

Najnoviji potez novog Hr predsjednika produbit će jedno opasno zarazno stanje po pitanju bisti i spomenika na našem slobodarskom nebu.

Micanja i postavljanja kod nas hrvata izaziva posebne stresovo. Ovdje ne računam ona micanja uz pomaganje dinamita, već odabir.

A odabir je vražiji virus koji ima niz adresa postanka. Svako vrime ima svoje zaslužnike i „zaslužnike“. Često se dešava isprepletenost stanja. Zbunjenost i nejasnoća. No da se ne vodi nesmiljen rat oko „mog“ i „tvog“ onda bi nam sva prikladna mista bila obiljužena zaslužnicima u čijem društvu bi se ćutili ponosno, znajući kako nam to društvo paše.

Spomenik i bista bi tribali biti na trajnom misku a nikako da ih se voda od nemila do nedraga.

VIRUS PRIJATELJSKOG RAZDORA

Prijateljstvo je „plod“ trajnog razloga i pojmljivo odabranog stanja.

No i prijateljstva robuju u sumnjivosti. Razlozi za sklapanje prijateljstva su u magli nepoznanica.

Iskrena, traju vječno, interesna dok interes traje.

Gadljivo mi bijaše gledat iskaz, na sudu u Zagrebu, prijatelja u prijateljevu slučaju.

Početno iskazivanje uz tvrdnju da su bili prijatelji, da su zajedno na Dolcu kupovali šparoge koje je osumnjičenikova žena kuvala a oni ukusno kusali, pokazuje svu nakaradnost navrnutog prijateljstva.

Taj virus je jako zaraznog karaktera, no i podnošljivosti, jer se odvija u krugu sa malo nedaća i ograničenog je karaktera. Zapravo, otkrivanjem uzroka stiče se olakšanje u razlazu.

Ako si prijatelj, ako ti je prijatelj u opasnosti a ti si mu drža vriću, pokaži važnost prijateljstva pa krenite zajedno kusati remetinačku blitvu sa mislima na slasne šparoge.

VIRUS MANJKAVOSTI

„Njegova djela su NULA (0) i nemojte ih čitati jer su puna šporkice, pijančevanja, laži……radi se o čoviku koji obožava Jugoslaviju, srboslaviju, zvizdu crvenu, Smoje mu je otac a kreće se u društvu izdajnika Ivančića, Tomića, Dežulovića, Pavičića i Pugza……smrad od čovika, govno…….izbjegavati njegova djela ja ih ni u ludilu neću pročitat……..smrad izdajnički.“

Virus koji opasno nagriza autora.

Moja zahvala zbog društva di me upakira.

mm

ABOUT THE AUTHOR

ANTE TEŠIJA rođen je 1953. Spisatelj, kolumnist, esejist. Piše poeziju, priče, romane i aforizme. Služeći se satirom i humorom pokušava opisati svakodnevnu društveno-političku paradigmu društva.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u