|  |  | 

Hrvatska ZP Izdvojeno

Sutra počinje prikupljanje potpisa za referendum o uvođenju eura, evo tko sve organizira

 

Nakon više tjedana priprema i organiziranja, u nedjelju, 24. studenoga započinje prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu pod nazivom ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’. Na više od 300 lokacija širom Hrvatske građani će moći podržati inicijativu Hrvatskih suverenista i HSP-a da se odgodi uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

“Jesi li za to da se u Ustav RH unese odredba koja glasi: Novčana jedinica u Republici Hrvatskoj jeste hrvatska kuna koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku promjeni novčane jedinice donose birači na referendumu”, pitanje je koje će građani moći podržati svojim potpisom ili ne, piše u subotu Večernji list.

Potrebno preko 380 tisuća potpisa

Prema riječima predsjednika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka da bi došlo do raspisivanja referenduma potrebno je da prikupe deset posto od popisa birača, odnosno preko 380.000 potpisa. Kaže kako s obzirom na interes građana na terenu očekuje kako će uspjeti u dva tjedna, do 7. studenoga, prikupiti dovoljan broj potpisa kako bi bio raspisan referendum i kako bi građani Hrvatske mogli odlučiti žele li da se uvede euro ili ne.

“Mi nemamo ništa protiv eura, ali smatramo kako Hrvatska još uvijek nije spremna za to i da je to samo dogovor premijera Andreja Plenkovića i Bruxellessa. Govore to i svi ekonomski pokazatelji koji kažu da je Hrvatska po BDP-u predposljednja u EU gdje je samo Bugarska iza nas jer nas je u međuvremenu i Rumunjska prestigla.

Hrvatska je na svega 65 posto prosječne razvijenosti EU. Tijekom osam godina, koliko smo dio EU, Hrvatska se nije odlijepila od dna EU. U takvim uvjetima naš stav je da o tako jednom važnom pitanju odluku trebaju donijeti hrvatski građani, a ne premijer iz bilo koje Vlade pa tako niti Plenković.”

Tvrdi da će se uvođenjem eura dići cijene

Tvrdi i kako će s uvođenjem eura sigurno doći do povećanja cijena, odnosno do dodatnog snižavanja standarda hrvatskih građana. U prilog tome, kako je rekao, govore i mišljenja brojnih ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj koji također tvrde da Hrvatska još uvijek nije spremna za euro. Iznoseći razloge zašto je sada protiv uvođenja eura Pavliček kaže kako i iskustva drugih država, koje su uvele euro, kažu da je došlo do rasta cijena i dodatnog urušavanja gospodarstva.

Podsjetio je i na primjere više država u EU, poput Mađarske, Češke, Poljske, Švedske, koje imaju jača gospodarstva ali su ipak zadržali svoje nacionalne valute.

“Još jednom ponavljam da mi nismo protiv eura, ali smo za to da odluku o tome donesu hrvatski građani i da se s njegovim uvođenjem sačeka dok Hrvatska i hrvatsko gospodarstvo ne budu spremni za to. Trenutno, što god rekao Plenković i guverner HNB-a, nismo.

Ako bi uveli euro cijena kave u kafićima, koja sada košta 9 kuna, preko noći će narasti na euro i pol jer će cijene zaokružiti. Tako će biti i s ostalim cijenama. Pri tome rast cijena neće pratiti rast plaća i mirovina, a onda znamo do čega do dovodi. Strahujemo i od novog vala iseljavanja”, zaključio je Pavliček.

 

 

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL