|  |  | 

Sport Sport

SPORTSKE VIJESTI SOLINA

 

HNK SLOGA-MRAVINCE: Topnik trećeligaškog juga Mario Marović napušta Slogu

Na stolu drugoligaške i prvoligaške ponude!

MRAVINCE – Najuspješniji strijelac Treće HNL jug Mario Marović, koji je pozornost skrenuo fantastičnim igrama proteklih nekoliko sezona u dresu matičnog kluba Sloge napustio je klub iz Mravinaca.

Mravinčani su na kraju prošle sezone proslavili uvjerljivo naslov 1.ŽNL lige NS županije Splitsko-dalmatinske, kojemu je itekako doprinio golgeter lige s 32 pogotka i najbolji klupski strijelac Mario Marović. Ove sezone Sloga zimuje na šestom mjestu 3.HNL jug a Marović je golgeter lige sa 14 postignutih pogodaka. Najbolji strijelac s trećeligaškog juga u posljednje dvije godine u 57 službenih utakmica postigao je 74 pogotka i skrenuo pozornost i prvoligaških klubova.

Marović nas nazvao i rekao razloge odlaska, te je potvrdio je kako ima nekoliko ponuda klubova iz viših razreda, pa i iz inozemstva:
– Zahvaljuje klubu na dosadašnjem angažmanu i dogovorio sam odlazak iz Sloge. Sigurno odlazim a mojoj Slogi želim još bolje rezultate u ovoj ligi. Razlog su ponude iz višeg ranga. Ponude nisu od jučer, što znači da sam imao vremena za donijeti ovakvu odluku. O novoj destinaciji biti ćete sigurno među prvima obaviješteni – rekao je Mario Marović.

RUKOMET – Finale Kupa Regije jug: Finalisti izborili igranje u 1/8 finala Kupa RH

SOLIN – TROGIR 23:26 (11:14)

Pobjednicima medalje i pehar uručio legendarni Ivano Balić

SOLIN – GSD na Bilankuši. Gledatelja 500. Sudci: Ante Mikelić i Petar Parađina (oba iz Solina). Nadzornik: Ivica Mandić (Solin).

SOLIN: Bosančić 1, Režić, Markota 2, Radnić, Kaštelančić, Boban 1, L. Smoljo 3, J. Smoljo 12(2), M. Smoljo 2, Perak, Kulić, Škomrlj 1, Porča 1.
TRENER: Jakša Bužančić.

TROGIR: Baković, Brkan, Maljković, Špika 1, Mamut 1, Grbeša 1, Piteša 1, Drnasin, Milat 2, Kurolt, Milun, Perkušić 2, Jakeljić 6, Plazibat 7(3), Šolić, Trivković.
TRENER: Boris Popović.

SEDMERCI: Solin 3(2), Trogir 3(3).
ISKLJUČENJA: Solin 2 min., Trogir 2 min.
IGRAČ UTAKMICE: Mislav Plazibat (Trogir).

Pobjednički pehar Trogiranima je uručio legendarni hrvatski reprezentativac Ivano Balić, a tajnik Splitskog saveza Stanko Rajković drugim finalistima Solinjanima. Vodeći klub 1.HRL jug Trogir je zasluženo osvojio pehar u sportskoj priredbi rukometnog Adventa na Bilankuši, uz dosta zanimljivih događanja, prodaju prigodnih klupskih suvenira, a u stanci su zaslužili pljesak najmlađi rukometaši Solina i Trogira.

Vrijedi spomenuti 26. minutu kada su Solinjani imali priliku za poravnanje kod rezultata 10:11 i to dva puta nakon dvije obrane vratara Josipa Bosančića, a prethodili su pogoci raspoloženog Jure Smolje.

Oba finalista stekli su pravo igranja u 1/8 finala Kupa HRS-a.

RUKOMET: Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske proslavio 70-tu obljetnicu djelovanja

Na proslavi govorile legende Jelušić, Kuzmanić, Strize, Bakica,…

Solinjani Ante Mikelić i Petar Parađina prvi EHF suci

SPLIT – Zbora rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije je svečano proslavio 70-tu obljetnicu djelovanja, u GSD Gripe. Skupu se obratio predsjednik Zbora rukometnih sudaca Ivica Mandić, govorile su i sudačke legende s ovog područja Ivo Jelušić, Vinko Kuzmanić, Ante Strize, Tonći Bakica i Joško Perdić.

Sve je krenulo u jesen 1949. godine kada je savezni rukometni sudac Ivan Vunarić iz Zagreba održao u Splitu prvi tečaj, koji su uspješno položili Mihovil Rađa, Špiro Viculin, Berislav Marković, Arsen Pavasović, Boris Čulić, Branko Milić, Petar Pranjić i Ivo Mrkonjić. Nakon tečaja osniva se Odbor rukometnih sudaca Dalmacije, na čijem je čelu bio Ivo Mrkonjić.
Od te generacije Arsen Pavasović danas ima 90 godine, međutim zbog zdravstvenih problema nije bio na svečanosti. Treba istaknuti da je Pavasović 1950. godine u Splitu prvi sudac iz Dalmacije koji je osudio rukometnu utakmicu na igralištu u današnjim dimenzijama.

– HRS i Zbor hrvatski rukometni sudaca 1957. u suradnji s pod Savezom srednje Dalmacije organizirali su seminar za nove rukometne suce. Te godine za rukometnog suca je položio i Ivo Jelušić iz Splita, koji je nakon toga dugo godina bio član našeg zbora, a on je ovdje danas s nama i najstariji je sudac – rekao je Solinjanin Ivica Mandić, predsjednik Zbora rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije, te je naglasio:
– 1959. Zbor rukometni sudaca organizira seminar za mlade suce pred komisijom Ivo Mrkonjić, Berislav Marković, Špiro Viculin. Jedan od njih je i Vinko Kuzmanić iz Kaštel Starog koji je sudio do 1964., i on je večeras s nama. 1960. godine donesena je odluka o obaveznim kolokvijima za sve aktivne suce u Republici Hrvatskoj kao i seminar pod nazivom „Organizacija i vođenje zborova sudaca“. Godinu poslije Berislav Marković je proglašen prvim rukometnim sucem republičke kategorije s ovih područja.
Šezdesete godine obilježili su još jedan povijesni trenutak Ante Strize iz Trogira i Tito Cazar iz Splita, postali su prvi savezni suci iz Dalmacije u bivšoj državi. 1984. Ante Strize obnašao je dužnost predsjednik Zbora rukometnih sudaca RH.
1968. godine u Splitskim rukometnim krugovima zbio se neobičan događaj, dvije rukometašice prijavile su se na tečaj za rukometne sutkinje i položile, bile su to Vesna Lojpur iz Splita i Dušanka Žižić iz Solina.
Do 1985. godine u zboru rukometnih sudaca Split djelovala su 24 savezna i 45 republičkih rukometnih sudaca

 

Nakon raspada bivše države!

Početkom devedesetih dolazi do raspada Jugoslavije i Republika Hrvatska se osamostaljuje. Osniva se krovna udruga UHRS, a samim tim i zbor rukometnih sudaca Splitsko dalmatinske županije. U zboru je danas aktivno 38 sudaca, od kojih su 16 na županijskoj ligi, devet na Trećoj, sedam na Drugoj, četiri na 1.HRL i dva na Premijer ligi, te dva nadzornika na 3.HRL, četiri na 2. HRL, tri na 1. HRL i jedan na Premijer ligi.

Solinski dvojac Mikelić – Parađina, prvi EHF sudački par!

U 2019. godini dogodio se još jedan povijesni trenutak, Zbor rukometnih sudaca Splitsko-dalmatinske županije dobio je prvi EHF sudački par, Ante Mikelić i Petar Parađina, obojica iz Solina, a koji su u mjesecu svibnju postali prvi međunarodni rukometni suci iz Splitsko-dalmatinske županije.

Goran Piteša predsjednik Županijskog rukometnog saveza uručio je plaketu predsjedniku ZRSSDŽ-a Ivici Mandiću, koji je uručio priznanje Anti Mikeliću i Petru Parađini, prvom sudačkom paru iz splitskog zbora, koji je položio ispit za europske rukometne sudce.

mm

ABOUT THE AUTHOR

U solinskom sportu aktivno djeluje od 1967. godine. Sportski novinar (dopisnik iz Solina), preko 35 godina – dopisnik i suradnik: Sportske novosti – Zagreb, Solinska kronika – Solin, Večernji list – Zagreb, Solin Live – Solin. U tom razdoblju afirmativno piše i izvještava o klubovima i športskim aktivnostima s područja grada Solina, kao i drugih događanja, te više državnih i europskih prvenstva u raznim sportovima.

Solin Info

Solin Live na Instagram-u