|  | 

Grad Solin

Solinske osmoljetke potvrdile svoj Međunarodni Eko status, a po prvi puta Solin ima i Eko vrtić

 

 

Svečanost promocije 18. generacije Eko škola, održana je 11. svibnja 2018. na Zagrebačkom velesajmu, a na svečanosti obnovljen je status eko škole i to trima solinskim osmoljetkama. Osnovnim školama Vjekoslava Paraća i don Lovre Katića kao dijamatni status, a Osnovnoj školi kraljice Jelene brončani status. Po prvi puta status Eko vrtića u gradu Solinu dobio je DV Šareni leptirić.

Na svečanosti certifikate solinskim eko školama i Dječjem vrtiću Šareni leptirić uručio je predsjednik udruge Lijepa naša, dr. Ante Kutle.

U ime OŠ kraljice Jelene certifikat, koji je ova škola zaslužila svojim brončanim statusom eko škole, preuzela je ravnateljica Vesna Ružić te koordinatorice Sanja Matić i Marijana Krajinović, dok je u ime Osnovne škole Vjekoslava Paraća certifikat preuzeo ravnatelj Đuro Baloević. U ime Osnovne škole don Lovre Katić certifikat je preuzele koordinatorice projekta Ankica Glavina i Dijana Jukić, a u ime privatnog solinskog eko vrtića, DV Šareni leptirić certifikat je preuzela vlasnica Loreta Đopar.

Eko škole i vrtići su program Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – FEE (Foundation for Environmental Education) utemeljene 1981. godine pri Vijeću Europe, čiji je cilj promicanje odgoja i obrazovanja na području zaštite okoliša i održivog razvoja. U Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš do sada je uključeno 27 europskih država punopravnih članica i nekoliko država iz drugih krajeva svijeta.

Nacionalni koordinator i provoditelj programa u hrvatskoj je pokret prijatelja prirode “Lijepa naša” zadužen za nacionalnog koordinatora i voditelja buduće suradnje, kao i za provođenje pripadajućih programa u Hrvatskoj.

Ciljevi i zadaci Eko-škola i eko vrtića jest odgojiti današnje naraštaje osjetljivima na pitanja okoliša, jer će upravo oni donositi odluke o razvoju društva u budućnosti. Program određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog vrtičkog i školskog programa, primjenjuju u svakodnevnom životu. Posebna pozornost pridaje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog iskorištavanja energije i vode, te uređenju okoliša.

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL