|  |  | 

Grad Solin ZP Izdvojeno

Solinjanin Josip Matijević izradio ‘novi stari‘ nakit: Ovo su rećine kakve je nosila i hrvatska kraljica Jelena u desetom stoljeću

 

Foto: Slobodna Dalmacija/Ante Čizmić

– Solinjanke su napokon dobile svoj nakit! Grad Solin je prebogat kulturnom baštinom kojom se diči, a sada tom etnografskom blagu možemo pridružiti i ove solinske naušnice, koje kroz prošlost govore o budućnosti jer će ih majke moći prenositi dalje, darovati svojim kćerima, unukama, a one još dalje generacijama koje slijede – kazala je Solinjanka prof. Radojka Bućan na predstavljanju nove linije nakita inspiriranog prošlošću pod nazivom “Inaures Helenae”.

Riječ je o liniji hrvatskog tradicijskog nakita iz 10. stoljeća, iz vremena hrvatske kraljice Jelene (preminule 8. listopada 976. godine), pokopane na Gospinu otoku u Solinu.

Projekt je to Solinjanina Josipa Matijevića, inženjera arhitekture, koji je ovom prigodom ispričao kako je došlo do ideje, a potom i realizacije.

Izvorni hrvatski oblik

– Kada mi se prije dvije godine rodila kći Helena, odlučio sam svoju ženu Anu počastiti nekim nakitom iz doba kraljice Helene, ali takav nakit uopće nije postojao u zlatarnicama. Zato sam počeo istraživati, “ušao” malo u knjige, muzeje, literaturu o nakitu i tom razdoblju, nakon čega mi je prijatelj Hrvoje, inače meštar zlatar, napravio probne uzorke. Kada su ljudi vidjeli što smo napravili, kazali su zašto ne bih otišao i dalje, i tako sam došao do ovog koraka.

Imamo tri primjerka zlatnih naušnica, od kojih kod dva postoje još i manji modeli, a tendencija je da ovu liniju i dalje popunjavamo.

Stručni naziv im je jednojagodne naušnice, jer imaju jednu jagodu i žicu okolo. Zanimljivo je da većina starohrvatskog nakita ima neke svoje uzore, primjerice franačke, bizantske, a za ovaj tip reklo bi se da je baš izvorno hrvatski oblik, koji nema svojih paralela u nekim susjednim vremenima i prostorima, i mogli bismo reći da je to autohtono.

Naušnice su pronađene 1933. godine na predjelu Majdana uz još mnoštvo drugog nakita, a to je oko dva kilometra od mjesta gdje je pokopana kraljica Helena – kazao nam je Josip.

O povijesnom kontekstu više doznajemo od doc. dr. sc. Tonije Andrić, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu – Katedre za starovjekovnu i srednjovjekovnu povijest.

– Ovakve originalne starohrvatske naušnice pronađene su na arheološkom lokalitetu u blizini izvora rijeke Jadro u Majdanu. Tu je još početkom 20. stoljeća otkopano jedno rano srednjovjekovno, starohrvatsko groblje, kojemu su kao grobni nalazi pronađeni razni vrijedni uporabni predmeti, među ostalim, proizvodi takozvanog visokog zlatarstva, kao što su ove jednojagodne naušnice i nešto rjeđe dvojagodne, trojagodne, četverojagodne naušnice.

više na Slobodna Dalmacija

mm

ABOUT THE AUTHOR

PRVI SOLINSKI NEOVISNI NEWS PORTAL